Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑΕΚ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1-0 Πήρε το δώρο του ΠΑΟΚ και πέρασε στην κορυφή

Στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος η ΑΕΚ πάτησε ξανά στη πρώτη θέση, αφού είπε… ευχαριστώ στο δώρο του ΠΑΟΚ και με το γκολ του Λιβάια έφτασε στο αγχωτικό αλλά πολύτιμο 1-0 επί του Πανιωνίου! Πλέον η Ένωση είναι στο +2 από τον ΠΑΟΚ και περιμένει την Δευτέρα την απόφαση για το ματς της Τούμπας!

Το 3-2 του Αστέρα Τρίπολης επί του ΠΑΟΚ πανηγυρίστηκε έξαλλα στο ΟΑΚΑ. Το «να ‘τοι, να ‘τοι οι πρωταθλητές» των 20.000 ΑΕΚτζήδων ακριβώς πριν την έναρξη του ματς, έδινε το κλίμα που επικρατούσε. Και το γκολ του Λιβάια (21’) έδωσε στην Ενωση τη νίκη που ήθελε για να περάσει ξανά στη βαθμολογία και να γίνει (πάλι) φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου! Με ωραίο ποδόσφαιρο στο πρώτο 45λεπτο, πιο χαμηλό ρυθμό στο δεύτερο και έναν Κότνικ… Μπουφόν απέναντι τους, οι Κιτρινόμαυροι βολεύτηκαν τελικά και με το 1-0, το οποίο τους δίνει και την ψυχολογική ώθηση για την εβδομάδα που αρχίζει και μάλλον είναι η πιο σημαντική της τελευταίας 25ετίας για την ΑΕΚ!

Από το ξεκίνημα η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ πήρε την μπάλα, επέβαλε το παιχνίδι της και έψαξε το γρήγορο γκολ που θα απλοποιούσε αρκετά τα πράγματα. Ψάχνοντας το με τον σωστό τρόπο, η Ενωση έκανε φάσεις, έφτιαξε τρεις ευκαιρίες στο πρώτο 20λεπτο αλλά είδε τον Κότνικ να λέει “όχι” σε κάθε προσπάθεια του Λιβάια. Μέχρι το 21’… Η σέντρα του Γκάλο με το αριστερό ήταν πολύ καλή και η κεφαλιά του Κροάτη ακόμη καλύτερη, με το 1-0 να είναι γεγονός. Και πάνω στον ενθουσιασμό που μεταφερόταν στον αγωνιστικό χώρο από την εξέδρα, οι Λιβάια-Αραούχο συνεργάστηκαν άψογα στο 25′ για το 2-0 αλλά δεν έγινε επειδή ο Αργεντίνος είδε τον Βλάχο να διώχνει ακόμη και το ψαλιδάκι του μετά την απόκρουση του Κότνικ!

Το ματς έδειχνε και ήταν εύκολο σε όλη τη διάρκεια του πρώτου 45λεπτου για την ΑΕΚ, η οποία πρέσαρε σωστά, απέφευγε τα λάθη και έκλεβε συνεχώς μπάλες, με συνέπεια ο Πανιώνιος να μην περάσει ποτέ την σέντρα. Το μόνο αρνητικό για τους Κιτρινόμαυρους ήταν το γεγονός ότι δεν πήγαν με μεγαλύτερο προβάδισμα στα αποδυτήρια για το ημίχρονο, αφού ο Κότνικ συνέχιζε τις αποκρούσεις στις προσπάθειες του πολύ ορεξάτου Λιβάια, ενώ ο Μπακασέτας πήγε για γκολάρα με το αριστερό αλλά το σουτ έφυγε λίγο άουτ (39′).

Η εικόνα του πρώτου μέρους έδινε την εντύπωση ότι η ΑΕΚ θα το καθάριζε το ματς νωρίς στο δεύτερο αλλά δεν έγινε έτσι. Η Ενωση δεν ήταν το ίδιο… ζωηρή και αυτό είχε ως συνέπεια ο Πανιώνιος να παραμένει ζωντανός, παρά το γεγονός ότι δεν έκανε απολύτως τίποτα δημιουργικά. Δεν χρειαζόταν, άλλωστε, να υπάρχει μια ανησυχία στο ΟΑΚΑ, αφού σε κάτι τέτοια η ΑΕΚ… ειδικεύεται. Οχι φέτος όμως. Η Ενωση μπορεί να μην έβαλε δεύτερο γκολ, μπορεί να μην ήταν καλή μπροστά στο δεύτερο μέρος, αλλά ήταν σοβαρή γενικά και κλείδωσε το τρίποντο.

Με την είσοδο και του Μπακάκη στο ματς ο Χιμένεθ γύρισε σε άμυνα τριών, με τον Λαμπρόπουλος αριστερό στόπερ, τον Βράνιες κέντρο και τον Μπακάκη δεξιά, με στόχο να μην γίνει κανένα… αστείο στο τέλος. Και δεν έγινε, με την ΑΕΚ να κρατάει τη νίκη και να έχει φάσεις στο τελευταίο 10λεπτο για δεύτερο γκολ αλλά ο Κότνικ ήταν πραγματικά εντυπωσιακός. Οχι και αρκετός, όμως, για να πάθει ζημιά η Ενωση…

Man of the match: Ο Λιβάια. Εβαλε το γκολ με πολύ ωραία κίνηση φορ και γενικά ήταν αρκετά ορεξάτος από το ξεκίνημα και έφτιαχνε φάσεις. Αν είχε και λιγότερα νεύρα από ένα σημείο κι έπειτα, θα ήταν ακόμη καλύτερα.

Αδύναμος κρίκος: Δημιουργικά ο Πανιώνιος ήταν ανύπαρκτος. Δεν απασχόλησε ποτέ τον Τσιντώτα.

Στο ύψος του: Πολύ καλή επιστροφή στη δράση και στην 11άδα για τον Κονέ. Εκλεβε μπάλες, έδινε γρήγορα και σωστά την μπάλα, βοηθούσε πάρα πολύ στο να ελέγχει πλήρως η ΑΕΚ την κατάσταση στο κέντρο. Αναφορά, πάντως, πρέπει να γίνει και στον Κότνικ, ο οποίος απέκρουε τα πάντα και είναι ο λόγος που έμεινε στο 1-0 αυτό το ματς.

Η γκάφα: Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τέτοια η διπλή χαμένη ευκαιρία του Αραούχο στο πρώτο μέρος. Θα ήταν πολύ όμορφο γκολ αν έμπαινε με το ψαλιδάκι που δοκίμασε αλλά το… ταμείο είναι διπλή χαμένη ευκαιρία σε τετ α τετ.

Το στραγάλι: Δεν υπήρξε κάποια δύσκολη φάση, ο Αρετόπουλος θα μπορούσε απλά να είναι πιο σοβαρός στον πειθαρχικό τομέα.

Το ταμείο του Gazzetta: Η ΑΕΚ ήθελε να πάει στην Τούμπα έχοντας το προβάδισμα στη βαθμολογία και έτσι θα γίνει. Η Ενωση δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να προσπεράσει στη βαθμολογία και αισθάνεται ότι το πρωτάθλημα είναι πιο κοντά από ποτέ! Στα θετικά η επιστροφή του Λιβάια στα γκολ, όπως και η παρουσία του κόσμου, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι εδώ που έφτασε το πράγμα δεν περισσεύει κανείς!

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Τσιντώτας, Γκάλο, Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Λόπες, Γαλανόπουλος (88′ Αϊντάρεβιτς), Κονέ, Χριστοδουλόπουλος (64′ Μασούντ), Λιβάια (69′ Μπακάκης), Μπακασέτας, Αραούχο.

Πανιώνιος (Μιχάλης Γρηγορίου): Κότνικ, Σταυρόπουλος, Παπαγεωργίου (65′ Μπραχίμι), Μπανανά, Βλάχος, Κόρμπος, Πινιώτης (72′ Γεσίλ), Σαββίδης, Σαραμαντάς, Σπιριντόνοβιτς, Μασούρας (82′ Βουκελάτος)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ