Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ουδέν νεώτερον και φέτος από την Πυθία


Για άλλη μία χρονιά μεγαλοπαράγοντες της παλαιάς πασοκικής πολιτικής τάξης ανέβηκαν στους Δελφούς για να υβρίσουν τους Ελληνες

Aπό τον Μανώλη Κοττάκη*


Επειτα από τόσα χρόνια διεξαγωγής του περίφημου Φόρουμ στους Δελφούς κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και ανέκδοτο: Ολοι σχεδόν οι μεγαλοπαράγοντες της παλαιάς πασοκικής πολιτικής τάξης της χώρας, συνοδεία ενσωματωμένων διανοουμένων γνωστής κοπής, ανηφορίζουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο μαντείο προκειμένου να υβρίσουν τους Ελληνες που δεν τους καταλαβαίνουν.

Με την ελπίδα, βεβαίως, ότι την επόμενη χρονιά θα έχουν καταφέρει να επηρεάσουν -αν όχι αυτούς- τουλάχιστον τη γραμμή της αντιπολίτευσης. Και, ω τι ατυχία, κάθε χρόνο τέτοια εποχή διαπιστώνουν με οργή ότι ο ελιτισμός τους είναι αδιέξοδος, απορριπτέος, ξένος προς τον Ελληνα, δεν τον ακουμπά καθόλου. Συνέβη το 2016, είδηση δεν πήραν. Συνέβη το 2017, τον «χαβά» τους εκείνοι. Συνέβη και φέτος, καμία αίσθηση. Το υβρεολόγιο συνεχίστηκε.

Ο άνθρωπος που ξεκίνησε τις μεταρρυθμίσεις απολύοντας τις καθαρίστριες του γραφείου του, δίνοντας τροφή στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός που υπάκουσε στην εντολή Σόιμπλε να μη θέσει θέμα αναδιάρθρωσης ελληνικού χρέους, ο κύριος που χαμογελούσε μέχρι τα αυτιά την ημέρα επιβολής των capital controls πήγε εκεί για να δηλώσει, ως ανεξάρτητος τρίτος, «λυπάμαι πολύ γι’ αυτή τη χώρα»!
Λογικό, από μία άποψη. Σε όλη του τη θητεία συμπεριφέρεται ωσάν η πατρίδα του να είναι η Φρανκφούρτη, δεν μπορεί να είναι δική του «αυτή η χώρα».

Ο μέντοράς του, επίσης, ανέβηκε στο βουνό προκειμένου να μιλήσει για την προεδρική εκλογή του 2020 (εκεί ο νους του) και να χτυπήσει το καμπανάκι για την προληπτική γραμμή πίστωσης, απορρίπτοντας την καθαρή έξοδο.
Δεν είπε καν «να δούμε τα επιτόκια τον Αύγουστο και, αν μας συμφέρει, να βγούμε στις αγορές, αν όχι, ναι, να ζητήσουμε την πίστωση», το μυαλό του, όπως και του μαθητή του, ήταν στην επιτροπεία. Διότι χωρίς επιτροπεία, ποία η χρησιμότης των πληρεξούσιων υπαλλήλων;
Ο δε τρίτος της παρέας παρέδωσε, τέλος, το συνηθισμένο μάθημα για το κράτος δικαίου και τον λαϊκισμό, λες και οι πολίτες ξέχασαν ότι κάποιοι επί των ημερών τους έκαναν τον νόμο κόλπο, τα σκάνδαλα κράτος και τις μίζες δίκαιο για να επιχειρηματολογούν σήμερα για την κατάλυση του κράτους δικαίου από τον -όντως ανεκδιήγητο- ΣΥΡΙΖΑ.

Ε, λοιπόν, με τέτοια «αστική» ηγεσία ποιο μέλλον για τον αστικό χώρο; Διότι, όπως το 2016 και το 2017, έτσι και το 2018 τα γεγονότα είναι «ξεροκέφαλα». Τη στιγμή που κάποιοι έδιναν ρεσιτάλ μικροελλαδισμού- στο περίφημο αυτό φόρουμ, παρουσιαζόταν έρευνα που έδειχνε ότι οι Ελληνες ζητούν ανάστημα από τις ηγεσίες τους, όχι υποταγή.

Ερευνα που έδειχνε ότι οι συκοφαντημένοι -έως ψεκασμένοι- Ελληνες αύξησαν την εμπιστοσύνη τους στην Ε.Ε. κατά δέκα μονάδες (63% από 53%), αλλά ταυτόχρονα απαιτούν να μην τους πειράζουν την οικογένεια (98% αποδοχή) και τα θρησκευτικά τους αισθήματα (85% αποδοχή).
Ερευνα που δείχνει ότι όπου απουσιάζει ο λαϊκός – πατριωτικός λόγος (θυμηθείτε πόσο συκοφαντήθηκαν τα συλλαλητήρια) το κενό αναπληρώνεται από τον εθνικισμό – λαϊκισμό, ο οποίος σαρώνει στις νεαρές ηλικίες. Ερευνα που δείχνει ότι οι Ελληνες θέλουν ηγεσία στην πράξη (Πούτιν, Μέρκελ), όχι φλύαρες ηγεσίες.

Ομως, ως φαίνεται, όσοι ανέβηκαν μέχρι τους Δελφούς, με εξαίρεση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι έκαναν εξαιρετικές εμφανίσεις, τίποτε δεν κατάλαβαν και δεν θα καταλάβουν από όλα αυτά. Και, από όσο φαίνεται, δεν είναι πρόθυμη και η Πυθία να τους ενημερώσει!

*Το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ