Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για την απομυθοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ

Αντεπίθεση σε όλα τα επίπεδα, με στόχο να πλήξει το αριστερό και «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να θολώσει το μήνυμα της κάθαρσης που επιδιώκει να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας με την παραπομπή 10 πολιτικών σε Προκαταρκτική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Novartis, σαλπίζει η Πειραιώς.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις της «γαλάζιας» ηγετικής ομάδας, η Ν.Δ. θα πρέπει σε αυτή τη φάση να κλιμακώσει τη ρητορική της, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είναι στριμωγμένος στα σχοινιά τόσο στην οικονομία και στα εθνικά θέματα όσο και στο μέτωπο της ηθικής τάξεως που επικαλείτο στο παρελθόν. «Η λαϊκή κατακραυγή τον εξανάγκασε να αποπέμψει από την κυβέρνηση το εύπορο ζεύγος Αντωνοπούλου – Παπαδημητρίου, λόγω της επιδότησης των 1.000 ευρώ του ενοικίου τους που έπαιρναν», τονίζουν κομματικές πηγές. Την επιδότηση την πήραν όμως και άλλοι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η ρύθμιση του τότε αν. υπουργού Οικονομίας, Δ. Μάρδα, που ήταν και ο ίδιος δικαιούχος, ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου του 2015 μαζί με το τρίτο Μνημόνιο. «Το μόνο που επιβεβαιώνεται πια καθημερινά είναι η ταχύτατη διολίσθηση του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης στον δρόμο της ηθικής απαξίωσης», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Η Ν.Δ. βλέπει «φτωχό πάγκο και άρνηση των άξιων να μπουν στην καταρρέουσα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Απαξιωτική ήταν η αναφορά και στο πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη, που τοποθετήθηκε κάτω από τον Πάνο Καμμένο, ως αν. υπουργός Αμυνας. «Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη», δήλωσε ειρωνικά η εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μ. Σπυράκη, αναφερόμενη εμμέσως στις πολλές υποσχέσεις που είχε δώσει ο Αλ. Τσίπρας στον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., χωρίς να τις τηρήσει, όπως ότι θα τον έκανε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα τον έβαζε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κ.λπ.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ

Η στρατηγική «σκληρού ροκ» των τελευταίων ημερών θα βρει εφαρμογή και στο κοινοβουλευτικό πεδίο:

-Η Ν.Δ. κατέθεσε πρόταση για Προκαταρκτική, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες, αναφορικά με το σκάνδαλο της Novartis, για το αδίκημα της απιστίας των υπουργών Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη. Επικαλέστηκε τη μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον Π. Κουρουμπλή, «τον οποίο η εισαγγελέας “φωτογραφίζει” μεν, αλλά παραδόξως δεν κατονομάζει στη γνωστή δικογραφία».

Επιπλέον, επικαλείται συγκεκριμένη καταγγελία για την τιμολόγηση φαρμάκων που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2016 με υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή τον Παύλο Πολάκη. Σύμφωνα με αυτήν, κατά την τιμολόγηση του συγκεκριμένου δελτίου υπήρξε ζημία του Δημοσίου 40 εκατ. ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκατ. ευρώ.

«Γιατί οι μάρτυρες -προστατευόμενοι και μηδεν κλήθηκαν να απαντήσουν και για την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΑΝ.ΕΛ.;», είναι το πολιτικό ερώτημα που θέτει η Ν.Δ. Ως εκ τούτου, τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης, 8 Μαρτίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, οπότε και θα συζητηθεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τους κ. Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθό και Π. Πολάκη. Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και αναμένεται να ολοκληρωθεί κοντά στα μεσάνυχτα με μυστική ψηφοφορία.

-Σε εκκρεμότητα παραμένει η πρόταση για Εξεταστική που θα καταθέσει η Ν.Δ. κατά του υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, για την πώληση πολεμικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία μέσω του φερόμενου ως μεσάζοντα Βασίλειου Παπαδόπουλου. Το κείμενο έχει γραφτεί, έχουν συγκεντρωθεί και οι υπογραφές των βουλευτών, αλλά με εντολή του Κυρ. Μητσοτάκη δεν θα κατατεθεί όσο συνεχίζεται η ελληνοτουρκική ακραία όξυνση.

-Οταν έρθει στη Βουλή η μηνυτήρια αναφορά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αν. υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η Ν.Δ. θα κρίνει με βάση το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον και το σημείο στο οποίο θα βρίσκεται η παρούσα Προκαταρκτική, όσον αφορά τους πολιτικούς της χειρισμούς.

ΜΑΧΗ

Την ίδια ώρα, σκληρή μάχη αναμένεται να δώσουν οι πρώην πρωθυπουργοί Παναγιώτης Πικραμμένος και Αντώνης Σαμαράς, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος και οι πέντε πρώην υπουργοί της Ν.Δ. και της ΔΗ.ΣΥ. που παραπέμφθηκαν για το σκάνδαλο της Novartis.

Η Ν.Δ. θα πιέσει με κάθε τρόπο να μην κλείσει η Προκαταρκτική άρον-άρον, αποφασίζοντας ότι τα αδικήματα παραγράφηκαν. Με προεξάρχοντα τον πρώην διακεκριμένο δικαστικό Π. Πικραμμένο, που δήλωσε ότι θέλει να επιστρέψει στην κοινωνία άσπιλος, αναμένεται όλοι να απαιτήσουν να προσέλθουν στη Βουλή για μια κατ’ αντιπαράσταση εξέταση οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες. Πηγές της Πειραιώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να τους το αρνηθεί.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ