Οι καπνιστές έχουν το φόβο πως με την διακοπή του καπνίσματος, θα πάρουν κιλά που δύσκολα θα ξεφορτωθούν. Τα περιττά κιλά αποτελούν έναν από τους πιο βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες στην απόφαση διακοπής του καπνίσματος, αλλά και ένα ακόμα άλλοθι για να μην σταματήσουν το κάπνισμα.


Ένα άρθρο που επιμελήθηκε η Έφη Κυριάκου, Φαρμακοποιός.


Αναμφισβήτητα όμως στην ερώτηση κάπνισμα ή λίγα περιττά κιλά, η απάντηση είναι σαφής:

Η διακοπή του καπνίσματος είναι πιο σημαντική από τα λίγα περιττά κιλά που παίρνουμε όταν σταματάμε το κάπνισμα. Ο κίνδυνος στην υγεία ενός καπνιστή είναι πολύ μεγαλύτερος.

Είναι γεγονός ότι οι καπνιστές έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερο σωματικό βάρος από τους μη καπνιστές και η διακοπή του καπνίσματος, συνοδεύεται τις περισσότερες φορές από αύξηση του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με τις στατιστικές όταν σταματάει κάποιος το κάπνισμα έχει :
74% πιθανότητες να πάρει 3-5 κιλά
10% πιθανότητες να βάλει γύρω στα 15 κιλά
3-4% πιθανότητες να παίρνει 2 κιλά το μήνα για αρκετό διάστημα
3% πιθανότητες να μην πάρει ούτε γραμμάριο

Τα καλά νέα είναι πως η διακύμανση του σωματικού βάρους είναι καθαρά “προσωπική υπόθεση” και ότι μπορεί κανείς να λάβει τα μέτρα του, έτσι ώστε να μην πάρει κιλά.

Γιατί, όμως, η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει το σωματικό βάρος;
Η νικοτίνη έχει την ικανότητα να αυξάνει ελαφρά το μεταβολισμό μας, περίπου 200 θερμίδες την ημέρα. Όταν λοιπόν σταματήσετε να την προσλαμβάνετε, ο οργανισμός σας “καίει” 200 θερμίδες λιγότερες.
Η νικοτίνη, προκαλεί καταστολή της όρεξης, επηρεάζοντας συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται με το αίσθημα της πείνας. Ωστόσο, σε μελέτες που έγιναν το αν κάποιος χρησιμοποιούσε υποκατάστατα νικοτίνης ή όχι στην προσπάθειά του να κόψει το κάπνισμα, δεν φάνηκε να επηρεάζει το σωματικό βάρος του.
Ο εθισμός της κίνησης κάνει τους πρώην καπνιστές να θέλουν να κρατάνε κάτι στα χέρια τους, αλλά και να πηγαίνουν το χέρι προς το στόμα τους από συνήθεια. Το τσιμπολόγημα καλύπτει αυτή την ανάγκη.
Χωρίς τη νικοτίνη οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται πιο εύκολα υπό μορφή λίπους.
Το κάπνισμα μειώνει την επιθυμία για γλυκά επειδή τα γλυκά και το τσιγάρο στοχεύουν στους ίδιους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου.
Με τη διακοπή του καπνίσματος βελτιώνεται η γεύση και η όσφρησή σας με αποτέλεσμα το φαγητό να γίνεται ακόμα πιο νόστιμο και πιο ελκυστικό.
Η διακοπή του καπνίσματος προκαλεί νευρικότητα και η παρηγοριά στο φαγητό , τώρα που είναι και πιο νόστιμο έχει αυξημένες πιθανότητες.

Για όλους τους προηγούμενους λόγους πρέπει να κόψετε 200 θερμίδες την ημέρα απ’ όσες συνηθίζατε να παίρνατε. Γι αυτό οργανωθείτε εγκαίρως. Ανατρέψτε τις δικαιολογίες και πάρτε τα μέτρα σας!

Πως να μην πάρετε κιλά με την διακοπή του καπνίσματος:

-Εφοδιαστείτε με σνακ στο σπίτι στο γραφείο και στην τσάντα σας, που να μην έχουν ζάχαρη και λίπη (κριτσίνια διαίτης, κράκερ, μπάρες δημητριακών, γλειφιτζούρια και τσίχλες χωρίς ζάχαρη)


-Να πίνετε πολύ νερό, προκαλεί κορεσμό της πείνας. Οι ειδικοί συνιστούν δύο ποτήρια νερό αμέσως πριν από κάθε γεύμα.


-Τρώτε μικρότερες μερίδες σε μικρότερα πιάτα.

-Να πίνετε όξινους χυμούς, όπως οι χυμοί λεμονιού ή γκρέιπ φρουτ, διότι μετριάζουν την εθιστική δράση της νικοτίνης.

-Να τρώτε φρούτα και λαχανικά, διότι μπορεί να καλύψουν την επιθυμία σας για γλυκό και αλμυρό αντιστοίχως.


-Αντικαταστήστε τον καφέ και τα οινοπνευματώση με χυμούς και νερό. Θυμηθείτε το αλκοόλ παχαίνει.

-Να μασάτε καραμέλες και τσίκλες χωρίς ζάχαρη, αλλά με έντονη γεύση, όπως μέντα, κανέλα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολύ έντονες γεύσεις μειώνουν την ανάγκη για ένα τσιγάρο, ενώ ταυτοχρόνως μειώνουν την λαχτάρα για παχυντικό τσιμπολόγημα.

-Kάθε φορά που σας έρχεται η επιθυμία να φάτε, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και γενικά κάντε ό,τι κάνατε για να μην καπνίσετε.

-Αρχίστε γυμναστική, ότι είναι πιο ευχάριστο για εσάς, μπορείτε να περπατάτε μισή ώρα την ημέρα ή να κάνετε ποδήλατο ή μπορείτε να ξεκινήσετε χορό . Η άσκηση θα σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες και θα περιορίσει τα στερητικά συμπτώματα από την έλλειψη του τσιγάρου.

Τέλος να θυμάστε πως αν αντί να καπνίζετε τρώτε, τότε απλούστατα κάνετε αντικατάσταση της εξάρτησης για τσιγάρο με εξάρτηση για φαγητό. Έτσι όμως, δεν θα χαρείτε την ελευθερία σας από τις εξαρτήσεις.

Aν παχύνετε, η χαρά σας θα είναι «μισή».

H επιθυμία σας για τσιγάρο θα έχει απλώς μεταμορφωθεί ,σε επιθυμία για φαγητό.

Δείτε τη διακοπή του καπνίσματος, όχι σαν πιθανή αιτία αύξησης βάρους αλλά σαν μια ευκαιρία – δώρο για να αλλάξετε τρόπο ζωής. Σαν μια αφορμή για να αρχίσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τόσο με την διατροφή σας όσο και με την άθληση.

Η ευεξία που θα νοιώθετε θα αξίζει!

+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top