Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η άγρια προεκλογική περίοδος και οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα – Τι φοβούνται στη ΝΔ

Για την πιο άγρια προεκλογική περίοδο προετοιμάζονται στη ΝΔ. Από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη λένε πλέον και δημόσια ότι πρόκειται για συνειδητή και προσχεδιασμένη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία έχει καταλήξει για πολλούς λόγους. «Συνειδητά και προσχεδιασμένα ετοιμάζεται να δραπετεύσει μέσα στο 2018» τόνιζε στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξηγώντας ότι οικονομία και εθνικά θέματα έχουν φέρει τον κ. Τσίπρα σε αδιέξοδο, λόγω των χειρισμών που έχει κάνει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλάζιου επιτελείου, ο πρωθυπουργός βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια πολιτική μέγγενη. Από τη μια τα εσωτερικά ζητήματα: η οικονομία και οι νέες μειώσεις συντάξεων και του αφορολόγητου, ύψους 5,2 δισ. ευρώ που είναι μπροστά (το λεγόμενο τέταρτο μνημόνιο). Επίσης, οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται πλέον στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για διάφορα ζητήματα (η υπόθεση με την επιδότηση ενοικίου της Ράνιας Αντωνοπούλου, ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα), αλλά και οι συχνές αντιπαραθέσεις μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το κύμα αμφισβήτησης που έχει ξεκινήσει για τον ίδιο, με τα δημοσιεύματα για τους επίδοξους δελφίνους να έχουν πληθύνει το τελευταίο διάστημα. Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας, όπως τονίζουν τα στελέχη της ΝΔ, δέχεται έντονες πιέσεις από το εξωτερικό. Σκοπιανό και ελληνοτουρκικά διανύουν κρίσιμη καμπή. Οι δημόσια εκπεφρασμένες ανησυχίες του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ για «ατύχημα στο Αιγαίο», προβληματίζουν έντονα την οδό Πειραιώς, όπου σήμερα περιμένουν να δουν τις «κατηγορίες» που θα «φορτώσουν» οι Τούρκοι στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Άλλωστε είναι σαφές ότι η Τουρκία θέλει να διατηρήσει την ένταση στην περιοχή, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, οπότε και η ExxonMobil θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στο κυπριακό οικόπεδο, ώστε να διεκδικήσει μέρος των ενεργειακών αποθεμάτων. «Οι Τούρκοι θέλουν να επιτύχουν απτό αποτέλεσμα και είναι βέβαιο πως σύντομα θα επανέλθουν. Οφείλουμε να επαγρυπνούμε» σημείωνε ο ίδιος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη στο newpost.gr.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προγραμματίσει αύριο και μεθαύριο να περιοδεύσει στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο (Ρόδο και Σύμη) σε μια σημειολογική επίσκεψη στην περιοχή. Ωστόσο ο ίδιος και το επιτελείο του φοβούνται τα χειρότερα, καθώς όπως λένε δεν υπάρχει κανένας συντονισμός μέσα στην κυβέρνηση σε ένα τέτοιο κρίσιμο ζήτημα και καμιά εθνική στρατηγική.

«Τη μια ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται το Λιμενικό και δηλώνει ότι η ψυχραιμία είναι γενναιότητα και την επομένη ο κ. Κοτζιάς κραυγάζει ότι σε άλλη περίπτωση η αντίδραση της Ελλάδας δεν θα είναι ειρηνική. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών παίρνουν αντίθετες θέσεις. Και την ίδια ώρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξαφανίζεται. Δεν συντονίζονται ούτε καν αναμεταξύ τους. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», έλεγαν από την οδό Πειραιώς, που έχουν την προσοχή τους στραμμένη και στο Σκοπιανό, καθώς και εκεί αναμένονται εξελίξεις.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ