Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Είναι η Πατρίδα και η Ψυχή μας!

Του Θανάση Κ.
Ήλθε η ώρα να ειπωθούν μερικά πράγματα, που θα έπρεπε να είναι «αυτονόητα» από χρόνια. Και ήταν αυτονόητα για χρόνια!
Αλλά στο μεταξύ «ξεθώριασαν»…
Κι ύστερα δεν βρέθηκε να τα υπερασπιστεί κανείς. Ή μάλλον τα υπερασπίστηκαν κάποιοι, αλλά παρέμειναν μόνοι τους και αβοήθητοι.
Και τελικά αμφισβητήθηκαν οργανωμένα, από μια ιδεοληπτική μειοψηφία, ξεσαλωμένων αριστερών και θολωμένων φιλελέδων.
Και τελικά οδήγησαν την κοινωνία σε διαλυτικά φαινόμενα καθώς θεμελιακές τις αξίες κλονίστηκαν.
Κι όταν κλονίζονται οι θεμελιακές αξίες της κοινωνίας, δεν απελευθερώνεται «πρόοδος», αντίθετα αρχίζει η κατάρρευση, η διάλυση, ο διχασμός και ο σκοταδισμός…
Που τον φέρνουν οι υποτιθέμενοι… «προοδευτικάριοι».
Αληθινός φωταδιστικός μεσαίωνας!
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
* Το Σύνταγμά μας από την εποχή της Εθνεγερσίας μέχρι σήμερα, αναγράφει στο Προοίμιό του «στο όνομα της Αγίας, Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος»!
Και στο άρθρο 3.1 περιέχεται (επίσης από την εποχή της Παλιγγενεσίας) η σαφής πρόβλεψη:
«Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού».
Στο μεταξύ μεσολάβησαν επαναστάσεις, κινήματα, πόλεμοι, καταστροφές, ξεριζωμοί, διχασμοί, κατοχές, δικτατορίες, μεταπολιτεύσεις, δυναστικές και καθεστωτικές αλλαγές, αλλά αυτά τα στοιχεία της συνταγματικής μας τάξης, ΔΕΝ άλλαξαν ποτέ!
Γιατί, άραγε;
Γιατί είναι αναπόσπαστα συστατικά της εθνικής μας ταυτότητάς μας. Γι’ αυτό!
Παρεμπιπτόντως, τα κράτησαν ριζοσπάστες Φιλελεύθεροι όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, και αριστερόστροφοι Σοσιαλιστές όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο τελευταίος μάλιστα όταν κάποιοι προτείνουν να απαλειφθούν τους αποπήρε σκαιότατα!
Παρεμπιπτόντως επίσης, ακόμα και ο Κομμουνιστής ηγέτης Νίκος Ζαχαριάδης, έχει συγγράψει συγκλονιστικό πόνημα για την… Ορθοδοξία, που δημοσιεύθηκε στο Ριζοσπάστη στις 9 Σεπτεμβρίου 1945, το οποίο θα έκανε πολλούς σημερινούς αριστερούς να λιποθυμήσουν από το σοκ!
Αξίζει να το γκουγκλάρετε. Κι ύστερα να το τυπώσετε και να το τρίψετε στα μούτρα των αριστερών…
* Τα στοιχεία αυτά ΔΕΝ έχουν καμία σχέση με την ανεξιθρησκία και την ελευθερία του θρησκεύεστε. Αυτά τα εγγυώνται πλήρως τα άρθρα 4.1, 4,2 και 5.2 (…χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων).
Η συνταγματικά κατοχυρωμένη εθνική ταυτότητα των Ελλήνων ως Ορθοδόξων δεν αντιβαίνει την πλήρη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων καθενός ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Το πρώτο είναι «συλλογική ταυτότητα» μας ως Έθνους, το δεύτερον είναι ατομικά δικαιώματα καθενός μας ως «προσώπου»…
Υπάρχουν πάμπολλα διεθνή παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν.
–Η Βρετανία είναι αδιαμφισβήτητα δημοκρατικό κράτος. Και μάλιστα το πρώτο στο σύγχρονο κόσμο. Αλλά ο Βασιλιάς της – ή η Βασίλισσά της – είναι ταυτόχρονα και «Κεφαλή» της Επικρατούσας Αγγλικανικής Εκκλησίας.
Εδώ τυπικά «παραβιάζεται» η διοικητική διάκριση Κράτους-Εκκλησίας. Στην πραγματικότητα, όμως, ουδείς αμφισβητεί ότι στη Βρετανία υπάρχουν πλήρεις ελευθερίες και εγγυήσεις ατομικών δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένης και της ανεξιθρησκίας.
–Οι ΗΠΑ, επίσης είναι δημοκρατική κοινωνία. Θεωρείται μάλιστα η πιο σταθερή και συνταγματικά εξελιγμένη. Αυτό όμως δεν εμποδίζει να φέρει στο εμβληματικό της χαρτονόμισμα το σύνθημα:
“In God we Trust” – Έχουμε Πίστη (Εμπιστοσύνη) στο Θεό!
Η αναφορά στο Θεό σε τόσο επίσημο «έγγραφο» του Αμερικανικού Έθνους, δεν θεωρείται ότι παραβιάζει την ανεξιθρησκία της Αμερικανικής Δημοκρατίας – κι όποτε προσεβλήθη νομικά οι ενστάσεις απερρίφθησαν.
–Στη Γερμανία, την Αυστρία, χώρες-υποδείγματα δημοκρατίας στην σημερινή Ενωμένη Ευρώπη, αλλά και σε μια σειρά άλλες χώρες της, υπάρχουν κόμματα εξουσίας (πολύ συχνά μάλιστα, ασκούν τη διακυβέρνηση) που ονομάζονται Χριστιανοδημοκρατικά! Τα οποία επισήμως δηλώνουν ότι εμφορούνται από τις Χριστιανικές αρχές και τα Δημοκρατικά ιδεώδη. Αυτό δεν θεωρείται ότι «παραβιάζει» τη διάκριση Κράτους-Εκκλησίας. Με τίποτε…
Γι’ αυτούς ο Χριστιανισμός είναι θεμελιώδης ταυτότητα του Έθνους και του λαού τους, όχι απλώς μεταφυσική Πίστη.
Άλλωστε, μια σειρά από χώρες (όπως η Ελλάδα – αλλά όχι μόνο η Ελλάδα) και η Ελβετία και η Δανία και η Νορβηγία και η Βρετανία έχουν στη σημαία τους το Χριστιανικό σταυρό, καθαρά θρησκευτικό σύμβολο (η Βρετανία στην παραλλαγή του Σταυρού του Αγίου Γεωργίου).
Ενώ η Γαλλία που δεν έχει το σταυρό στη σημαία της, έχει εντούτοις ως εθνικό της σύμβολο (αντίστασης κυρίως) το Σταυρό της Λωρραίνης! Ακόμα και η Γαλλία που είναι διακηρυγμένα «λαϊκό κράτος» (το μόνο στην Ευρώπη, εξ άλλου…)
Η υπέρτατη εθνική ηρωίδα της Γαλλίας είναι αγία!
Συνεπώς, ο Χριστιανισμός ως κομμάτι τις ιστορικά διαμορφωμένης Εθνικής ταυτότητας, και τα χριστιανικά σύμβολα ως αναπόσπαστα μέρη της εθνικής ιδιοπροσωπείας, διατηρούνται και γίνονται σεβαστά, από σύγχρονους προοδευμένους και δημοκρατικούς λαούς.
Χωρίς να μπερδεύονται από κανένα με την ανεξιθρησκία και τα ατομικά δικαιώματα των «αλλοδόξων».
Πουθενά δεν πάνε να ξεριζώσουν την θρησκευτικότητα από την εθνική ταυτότητα!
Πουθενά δεν θεωρείται η θρησκευτικότητα «εμπόδιο» για την κοινωνική πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό. Ούτε για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μόνο στον μουσουλμανικό κόσμο, η θρησκεία είναι ταυτισμένη με την καταπίεση. Όμως, κι εκεί ακόμα, μόνον όπου κυριαρχούν οι ισλαμιστές. Γιατί υπάρχουν κοσμικά καθεστώτα σε μουσουλμανικές χώρες, όχι ακριβώς δημοκρατικά με τα δυτικά στάνταρντ, αλλά πολύ πιο ανεκτικά.
Και βεβαίως στον πρώην υπαρκτό σοσιαλισμό, υπήρχε φοβερή πολιτική καταπίεση από άθεους!
Τα αθεϊκά καθεστώτα αποδείχθηκαν απόλυτα καταπιεστικά, ανελεύθερα και να τυραννικά.
Και σήμερα κάποιοι νοσταλγοί του σταλινισμού, προσπαθούν να ξεριζώσουν την χριστιανική μας ταυτότητα εν ονόματι της «δημοκρατικότητας», της «Ελευθερίας» και του «εκσυγχρονισμού»!
Τόσο πίσω έχουν μείνει – και παριστάνουν και το «καινούργιο» τρομάρα τους…
* Τρίτον, το Σύνταγμά μας προβλέπει σαφώς στο άρθρο 16 παράγραφος 2 ότι
«Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης…»
Εντάξει; Το καταλάβατε;
«Και της θρησκευτικής συνείδησης» των Ελλήνων!
Και η «θρησκευτική συνείδηση» ενός έθνους όπου επικρατούσα θρησκεία είναι η Ορθοδοξία, κατά προηγούμενη ρητά αναφορά του Συντάγματος, σημαίνει ότι οφείλει να διδάσκει Θρησκευτικά.
Όχι «θρησκειολογία» γενικώς και αορίστως…
Αλλά την Ορθόδοξη διδασκαλία.
Όχι ως «κατήχηση»…
Αλλά ως αναπόσπαστο μέρος της εθνικής μας ταυτότητας.
Τι δεν καταλαβαίνετε;
Σε τι θα «χαλαστούν» τα Ελληνόπουλα, αν μάθουν την Ιστορία του Χριστιανισμού, τις φιλοσοφικές συγκρούσεις που οδήγησαν στην διατύπωση του Συμβόλου της Πίστεως (ενός από τα καλύτερα κείμενα της Ελληνικής γλώσσας),
τα ταξίδια και τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου που μεταφράστηκαν από τα Ελληνικά σε όλες τις άλλες γλώσσες και διαμόρφωσαν μέσα στους αιώνες την Ευρωπαϊκή ταυτότητα,
την ιστορία της ίδιας της Ορθοδοξίας, που είναι αδιάσπαστα συνυφασμένη με τη Βυζαντινή μας παράδοση και την ταυτότητα του σύγχρονου Ελληνισμού,
τα τελετουργικά σύμβολα της Ορθόδοξης Πίστης,
το μέλος των Ορθόδοξης υμνογραφίας,
το δραματουργία του Ορθόδοξης Ακολουθίας;
Όλα αυτά είναι κομμάτια αυτού που είμαστε ως λαός. Αν τα ακρωτηριάσουμε, ξεριζώνουμε ένα πολύτιμο μέρος της ταυτότητάς μας. Η απαλοιφή των Θρησκευτικών είναι ακρωτηριασμός της παράδοσης από την Εθνική μας Παιδεία.
Πολιτιστικός Ακρωτηριασμός είναι! Όχι «προοδευτική απελευθέρωση»…
Ποιος θα ανατριχιάζει όταν ακούει ή ψέλνει το «Τη Υπερμάχω», αν δεν έχει διδαχθεί Θρησκευτικά στο σχολείο;
Ποιος θα καταλάβει το «Άξιον Εστί» του Ελύτη και γιατί το μελοποίησε ο Θοδωράκης, αν δεν έχει ακούσει για τα «εγκώμια» της Μεγάλης Παρασκευής;
Αυτοί οι πολιτιστικοί θησαυροί είναι μέρος της Κληρονομιάς μας.
Κι όσοι θέλουν να τους ξεριζώσουν από την Παιδεία μας και από τις ψυχές μας και τις ψυχές των παιδιών μας, θυμίζουν τους (παλαιούς και σύγχρονους) Βανδάλους που γκρέμιζαν τα σύμβολα της αρχαίας Πίστης για να εξανδραποδίσουν ολόκληρους πληθυσμούς.
Αλλά εμείς είμαστε Λαός, όχι «πληθυσμός»! Και είμαστε «Χώρα», όχι «χώρος»!
Κι αυτό που μας κάνει «Λαό» (κι όχι αλλοτριωμένο πληθυσμό) είναι η ταυτότητά μας, η Ιστορία μας, το συλλογικό μας υποσυνείδητό, μέσα στο οποίο υπάρχουν και «εικόνες Παναγίας» και ήχοι από την εκκλησιαστική μας υμνογραφία και η ασυναίσθητη συνήθεια να λέμε «Δόξα το Θεώ» ή «Βόηθα Παναγιά» στην ανάγκη μας και να σταυροκοπιόμαστε μπροστά στον κίνδυνο.
Κι αυτό που μας κάνει «Χώρα» (κι όχι γεωγραφικό «χώρο»), είναι ότι η γη μας είναι κατάσπαρτη με ναούς και εκκλησάκια, με βαρύ συναισθηματικό φορτίο για καθένα μας προσωπικά και με βαρύ συμβολικό φορτίο για όλους μας.
Και έθιμα και κυκλωτικοί χοροί στα πανηγύρια και παιδικές αναμνήσεις απ’ όλα αυτά που κρατάνε χιλιάδες χρόνια, και άντεξαν λιμούς, λοιμούς και καταποντισμούς και κατοχές και καταστροφές και παραμένουν ζωντανά μέχρι σήμερα, και δεν θα σβήσουν ποτέ.
Ακούτε; Ποτέ!
Και να το θυμάστε ότι πολύ πιο μάγκες «φωταδιστές» από τους ΣΥΡΙΖΑίους, προσπάθησαν να ξεριζώσουν τη χριστιανική πίστη από τους Ρώσους και έκλεισαν τις Εκκλησίες τους και φυλάκισαν τους παπάδες και τους ιεράρχες τους και εβδομήντα χρόνια μετά κατέρρευσε το σταλινικό καθεστώς και η Ρωσία σήμερα είναι από τις πιο θρησκευόμενες χώρες στον κόσμο, μαζί με τους Αμερικανούς και τους Ιάπωνες.
Και να το ξέρετε, πως όσοι σας τα λέμε αυτά δεν είμαστε αναγκαστικά ούτε ιδιαίτερα «θρήσκοι», ούτε «φανατικοί» της Ορθοδοξίας και πολύ συχνά γελάμε με τα καμώματα της κας Λουκά ή άλλων ψεκασμένων θρησκόληπτων ή και αγανακτούμε με το θρησκευτικό τσαρλατανισμό που εμφανίζεται ενίοτε.
Ούτε με τους Ρώσους είμαστε κατ’ ανάγκην. Ούτε με τους Εβραίους. Ούτε με κανένα. Είμαστε σύγχρονοι άνθρωποι, «πολίτες του κόσμου» με μιαν έννοια.
Και βλέπουμε τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο:
Παντού χώρες που προοδεύουν σέβονται της ταυτότητά τους. Δεν προσπαθούν να την… ακρωτηριάσουν.
Βλέπουμε τι πάνε να κάνουν και στην Ελλάδα σήμερα.
–Κυνηγάνε την Ορθοδοξία, γιατί είμαστε λέει «κοσμικό κράτος» ξεχνώντας τι λέει το δημοκρατικό μας Σύνταγμα.
–Θέλουν να χαρίσουν από τα μεγαλύτερα εθνικά σύμβολα της Προχριστιανικής μας παράδοσης – τη Μακεδονία και το Μεγαλέξανδρο – στους σφετεριστές των Σκοπίων! Στο όνομα του «ρεαλισμού» λέει: Αφού πίστεψαν στο ψέμα τους επί τρεις γενιές, να τους χαρίσουμε λοιπόν, την αλήθειά μας και την ιστορία μας επί δύο χιλιάδες χρόνια!
–Φέρνουν και χιλιάδες μουσουλμάνους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα – που πολλοί έρχονται τράνζιτ για να πάνε αλλού – και θέλουν να τους εγκαταστήσουν εδώ! Και ΔΕΝ θέλουν να τους «ενσωματώσουν» στην Ελλάδα. Θέλουν να αλλοτριώσουν την Ελλάδα για να τους «χωρέσει» πιο εύκολα…
Κι αρχίζουν να λένε στα παιδάκια μας στα σχολεία: τι ωραία θα ήταν η εθνική μας σημαία να άλλαζε, να έφευγε η γαλανόλευκη με το σταυρό και να έμπαινε στη θέση μας μια πολύχρωμη κουρελού!
Ρε σεις, τι δεν καταλαβαίνετε;
Η Μακεδονία και το όνομά της είναι η Ψυχή μας – κι ας μην είμαστε …ΠΑΟΚτζήδες!
Και η Ορθοδοξία είναι κομμάτι της Εθνικής μας παράδοσης και άρα της Ψυχής μας – κι ας μη πηγαίνουμε τακτικά στην Εκκλησία (κι είμαστε και «αμαρτωλοί» φουλ…)
Και η γαλανόλευκη είναι η Ψυχή μας και την ανεμίζουμε κάθε φορά που αθλητής μας παίρνει το χρυσό ή ομάδα μας κερδίζει σε διεθνή διοργάνωση.
Και τους πατεράδες μας – ήρωες πολέμου – τους θάψαμε σε φέρετρα σκεπασμένα με τη γαλανόλευκη και κλάψαμε πάνω της!
Τι δεν καταλαβαίνετε που να σας πάρει;
Και μπορεί κατά καιρούς, πολλοί από μας να ψηφίσαμε πάσης φύσεως μαλακίες και μαλάκες, μπορεί να κάναμε πολλά λάθη, μπορεί να είμαστε επιπόλαιοι, αλλά όλα αυτά τα ιερά σύμβολα βρίσκονται στην Ψυχή μας και ΕΙΝΑΙ η Ψυχή μας!
Ούτε ξεριζώνονται με τη μία ούτε αλλοτριώνονται λίγο-λίγο.
Και μη μας οργίζεται, γιατί θα το εισπράξετε…
Και θα το μετανιώσουμε μετά –κι εμείς κι εσείς!
ΥΓ: Παρακαλώ τον Κυριάκο να βρει την ευκαιρία να πει κάποτε:
–Είμαστε λαός δεν είμαστε πληθυσμός.
–Κι είμαστε Χώρα δεν είμαστε «χώρος».
Τα είπε κάποτε ο Σαμαράς…
Λίγοι το πρόσεξαν τότε. Αλλά πολλοί το θυμούνται και το νοσταλγούν σήμερα.
Ας το πει και ο Κυριάκος τώρα.
Δεν θα χάσει ούτε σε ευρύτητα απήχησης, ούτε σε σύγχρονο φιλελεύθερο προφίλ.
Μόνο θα κερδίσει…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ