Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παπαδημητρίου – Αντωνοπούλου: Ξένο σώμα στο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη μέρα

Αν η περίπτωσή τους δεν είχε τεράστιο πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα λέγαμε πως ήταν «δώρο» για τον πρωθυπουργό η υπόθεση με το επίδομα ενοικίου που ελάμβανε η τέως αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, από κοινού με τον σύζυγό της, υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Και αυτό γιατί εδώ και μήνες ήταν διάχυτη η απογοήτευση στο Μέγαρο Μαξίμου για τα (μη) πεπραγμένα του κ. Παπαδημητρίου στο κρίσιμο πόστο της προσέλκυσης επενδύσεων που του είχε ανατεθεί.

Βοηθούσε, βεβαίως, το γεγονός πως τόσο αυτός όσο και η κυρία Αντωνοπούλου ήταν «ξένα σώματα» στον ΣΥΡΙΖΑ και ελάχιστοι ήταν αυτοί στην κομματική ιεραρχία που αποδέχονταν τα σημαντικά αξιώματα που τους ανατέθηκαν.

Η πραγματικότητα είναι πως ο κ. Παπαδημητρίου «φυτεύτηκε» στον ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της ραγδαίας ανόδου και της αναζήτησης προσωπικοτήτων έξω από τα στενά κομματικά όρια.

Η γνωριμία έγινε σε ένα από τα ταξίδια που πραγματοποιούσε στις ΗΠΑ ο κ. Τσίπρας με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οταν, δηλαδή, προσπαθούσε να ανοίξει τις πόρτες και να γνωριστεί με ανθρώπους που βρίσκονταν σε think tanks με επιρροή και υψηλές διασυνδέσεις.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είχε όλες τις προϋποθέσεις για να γοητεύσει τον πρωθυπουργό: ακαδημαϊκός, προερχόμενος από αριστερή οικογένεια και με απόψεις στα οικονομικά που δεν ακούγονταν τότε αρνητικά στον κ. Τσίπρα. Ακόμα και αυτές για τη δραχμή ή το διπλό νόμισμα, που πρέσβευε ο κ. Παπαδημητρίου, με την ιδιότητα του προέδρου του Levy Economics Institute.

Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας δεν ήταν ο πρώτος πολιτικός με τον οποίο είχε σχέση ο κ. Παπαδημητρίου. Είχε προηγηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου, μιας και ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομίας ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 2000 στον κύκλο των συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού, μαζί με τον Τζόζεφ Στίγκλιτς, την Ελενα Παναρίτη, τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, τον Γιάνη Βαρουφάκη κ.ά.

Η ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ

Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόσωπο που έφερε κοντά τον κ. Παπαδημητρίου με τον κ. Τσίπρα είναι η πρώην επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας και κορυφαία υπουργός στις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Λούκα Κατσέλη. Τόσο η κυρία Κατσέλη όσο και ο αποθανών σύζυγός της, Γεράσιμος Αρσένης, είχαν προσωπική γνωριμία με τον κ. Παπαδημητρίου από τα χρόνια που ο Γ. Αρσένης ήταν στις ΗΠΑ. Κάπως έτσι, από το 2013 άρχισε ο κ. Παπαδημητρίου, από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν, να στέλνει reports στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελεί άτυπο σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το διάστημα που ο Μπιλ Κλίντον ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ ο κ. Παπαδημητρίου είχε συμμετάσχει σε επιτροπές του Κογκρέσου με αντικείμενο το χρέος! Ετσι, θα λέγαμε πως, αν τον Ιανουάριο του 2015 το πρόσωπο-έκπληξη στο οικονομικό επιτελείο ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, τον Νοέμβριο του 2016 το πρόσωπο που συζητήθηκε ήταν ο εξ Αμερικής ορμώμενος Δημήτρης Παπαδημητρίου. Εν προκειμένω, η ιδέα της υπουργοποίησης φέρεται να ανήκει στον άνθρωπο που ενάμιση χρόνο μετά τον διαδέχτηκε, τον Γιάννη Δραγασάκη, κάτι που αποδέχτηκε ασμένως ο κ. Τσίπρας.

Ενδοκυβερνητικές κόντρες και αδυναμία συνεννόησης

Το παραιτηθέν υπουργικό ζεύγος είχε συγκεντρώσει πολλές αντιπάθειες στον ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό και η αποχώρησή του, όπως λένε στα παρασκήνια του κόμματος, έφερε ανακούφιση. Πρώτα και κύρια στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος είχε τη χειρότερη δυνατή συνεργασία με τον Δημ. Παπαδημητρίου και μιλούσε με αρνητικά λόγια για την παρουσία του στο υπουργείο Οικονομίας. Ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα για την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας.

Η Ράνια Αντωνοπούλου σχεδόν δεν μιλούσε με την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ούτε με την ετέρα αναπληρώτρια, Θεανώ Φωτίου. Υπήρχε, δηλαδή, πλήρης αδυναμία συνεννόησης στην ηγεσία του υπουργείου.

Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό, όπως θυμούνται κυβερνητικά στελέχη, πως, όταν ήταν υπουργός Εργασίας ο Πάνος Σκουρλέτης, είχε προκύψει μια σημαντική κρίση και η Θεανώ Φωτίου είχε ζητήσει μετ’ επιτάσεως από τον κ. Σκουρλέτη να πιέσει για αποχώρηση τη Ράνια Αντωνοπούλου και να αναλάβει εκείνη τις αρμοδιότητές της που σχετίζονταν με την ανεργία και τα υψηλά κονδύλια.

Παρότι δεν ικανοποίησε την επιθυμία της, είναι γνωστό ότι στο ναδίρ ήταν και οι σχέσεις του κ. Σκουρλέτη με την κυρία Αντωνοπούλου. Αυτός, πάντως, που λέγεται πως χάρηκε περισσότερο από όλους με την εκπαραθύρωσή της είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και στενός φίλος της κυρίας Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Την ημέρα που προέκυψε το ζήτημα με το επίδομα ενοικίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο να την «αδειάσει», δηλώνοντας πως «ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί ορθό αυτό που έκανε».

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 3/3/2018

parapolitika.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ