Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Νέο συμβάν στον Έβρο: Κινδύνευσαν να πνιγούν πρόσφυγες

Ένα νέο περιστατικό με παραλίγο θύματα 18 πρόσφυγες, έλαβε χώρα στη συνοριακή γραμμή του Έβρου σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, ο διακινητής που τους μετέφερε με το φορτηγό του, επιχείρησε να περάσει το ποτάμι σε σημείο όπου τα νερά είχαν «φουσκώσει». Ως αποτέλεσμα το όχημα «κόλλησε» στο αρδευτικό κανάλι και ο ίδιος τους εγκατέλειψε αβοήθητους, με κίνδυνο να πνιγούν.

Τελικά περισυνελλέγησαν και μεταφέρθηκαν στο συνοριακό φυλάκιο στις Φέρρες. Αν και το συγκεκριμένο γεγονός δεν είχε την ίδια τραγική κατάληξη με εκείνο στο Αγαθονήσι, είναι σαφές ότι η Τουρκική πλευρά έχει αποφασίσει να ανοίξει την «κάνουλα» και να διοχετεύει πρόσφυγες προς την ελληνική πλευρά, ειδικά ενόψει έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Όμως το κρίσιμο ζήτημα με το οποίο θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπη η κυβέρνηση, αναμένεται αύριο και αφορά την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών το κατηγορητήριο που θα ανακοινώσει αύριο η τουρκική πλευρά θα είναι «βαρύ» για την κυβέρνηση καθώς, μόνο η κατηγορία για παράνομη είσοδο και μάλιστα σε «Ζώνη Στρατιωτικής Ασφάλειας Α», σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο της γειτονικής χώρας, προβλέπει φυλάκιση ενάμισι έτους.

Ωστόσο η ανησυχία στην Αθήνα, δεν περιορίζεται στο θέμα των δύο στρατιωτικών, αλλά στις πληροφορίες που υπάρχουν για θερμό επεισόδιο και οι οποίες γνωστοποιήθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στην πρόσφατη ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. «Η μακρόχρονη στρατηγική της Άγκυρας, αν χρειαστεί, πιστεύω, είναι να κάνει ένα θερμό επεισόδιο και να μας πάει σε διαπραγμάτευση καβάλα», φέρεται να αποκάλυψε, σύμφωνα με το protothema, ο κ. Κοτζιάς στους 51 βουλευτές όλων των κομμάτων που είναι μέλη της Επιτροπής.

Μεγάλο ζήτημα είναι για το Μέγαρο Μαξίμου και η στάση του Πάνου Καμμένου, με τα σενάρια για αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό να έχουν φουντώσει ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους. Σε μια προσπάθεια να «μαζευτούν» οι σχετικές φήμες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, εμφανίστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και προανήγγειλε την αυριανή συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου, η οποία «απαντά» στις φήμες για άγρια αντιπαράθεση των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Αν και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς διέψευσε το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» για συνάντηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου, παρουσία του, στην οικία του προέδρου των ΑΝΕΛ την Παρασκευή το απόγευμα, ωστόσο οι πληροφορίες του newpost.gr, επιμένουν ότι η συνάντηση των τριών αντρών έγινε, την περασμένη Τετάρτη όμως. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός, ότι πέρα από το tweet του κ. Παππά, δεν υπήρξε επίσημη διάψευση από το πρωθυπουργικό γραφείο ή την πλευρά του υπουργού Άμυνας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που από την Παρασκευή κυκλοφορούν και στα δημοσιογραφικά γραφεία, το Μέγαρο Μαξίμου έχει προσεγγίσει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ που είναι υπουργοί, με ατζέντα ακόμη και την ένταξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξαίρεση αποτελούν ο Δημήτρης Καμμένος και άλλα δύο-τρία μέλη της Κ.Ο. οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν και το όνομα των Σκοπίων που αναμένεται να φέρει στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Για τους υπόλοιπους όμως δεν ισχύει το ίδιο, με αποτέλεσμα όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ