Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κόντρα που «μυρίζει» εκλογές

Το ΔΝΤ ζητάει εδώ και τώρα όλα τα μέτρα και μάλιστα από το 2019!

Η εντολή στην Αθήνα σαφής. Μειώστε τώρα τις συντάξεις έως 18%, μειώστε το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, «παγώστε» τα ισοδύναμα…

Στο άκουσμα όλων αυτών, η κυβέρνηση απαντά «δεν γίνεται!». Πολλοί μιλούν για πιθανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Άρνηση της κυβέρνησης, καταγγελία από τους δανειστές και στο βάθος εκλογές.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Αν πάμε σε αφορολόγητο στα 5.000, «η αύξηση του φόρου θα είναι από 220-620 ευρώ για όλους!» τονίζει ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης. Αν πάμε σε μείωση έως 18% των συντάξεων, «τότε χάνονται μία-τρεις συντάξεις», τονίζει ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος.

Αν δεν εφαρμοστούν τα ισοδύναμα, «τότε χιλιάδες Έλληνες θα υποστούν τη μεγαλύτερη πίεση εισοδήματος που συνέβη τα τελευταία δέκα έτη», τονίζει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου. Αν συμβούν όλα αυτά μαζί, «τότε η αγορά θα υποστεί βαρύτατο πλήγμα», αναφέρει ο πρόεδρος των Εμπόρων Βασίλης Κορκίδης. Αν οδηγηθούμε άμεσα σε τέτοια εξέλιξη, «θα αυξηθούν τα χρέη των Ελλήνων σε ΕΦΚΑ και Εφορία», λέει ο καθηγητής Φορολογίας Γιώργος Χριστόπουλος.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου τονίζει ότι «η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της και οι δείκτες επιβεβαιώνουν την καλή πορεία της οικονομίας». Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της αναφέρει ότι «όλα αυτά δείχνουν αποτυχία της οικονομικής πολιτικής».

Ωστόσο, ο επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί σημειώνει ότι «η τέταρτη αξιολόγηση έχει 88 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν, όπως η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και φόβους κατά πόσο η κυβέρνηση θα αποκτήσει την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και δεν θα ξεκινήσει τα πισωγυρίσματα στα ήδη συμφωνηθέντα».

Ταυτόχρονα το ΔΝΤ αποσαφηνίζει: «Να εφαρμοσθούν έναν χρόνο νωρίτερα τα μέτρα, όπως από το 2019, η μείωση του αφορολογήτου συν η περικοπή των συντάξεων, χωρίς να εφαρμοσθούν τα αντίμετρα και του 2019, δηλαδή το κοινωνικό πακέτο, αλλά η μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ και συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, όπως και η μείωση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης».

Ταυτόχρονα έχουμε τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, που είναι τα εξής:

1. Ακίνητα: Αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών.

2. Ενέργεια: Ιδιωτικοποιήσεις.

3. Δημόσιο: Τοποθέτηση των νέων στελεχών.

Ενδιάμεσα υπάρχουν κίνδυνοι για μετά το πρόγραμμα, όπως ο κίνδυνος χαλάρωσης, ο κίνδυνος μη εφαρμογής των μέτρων στην προεκλογική περίοδο, αλλά και ο κίνδυνος στασιμότητας.

«Τρελοί» φόροι με αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ

Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά:
Μηνιαίο εισόδημα 400 ευρώ (ετήσιο 5.600 ευρώ): φόρος 132 ευρώ.
Μηνιαίο εισόδημα 617 ευρώ (ετήσιο 8.638 ευρώ): φόρος 800 ευρώ.

Έγγαμος με 1 παιδί:
Μηνιαίο εισόδημα 450 ευρώ (ετήσιο 6.300 ευρώ): φόρος 286 ευρώ.
Μηνιαίο εισόδημα 633 ευρώ (ετήσιο 8.862 ευρώ): φόρος 850 ευρώ.

Έγγαμος με 2 παιδιά:
Μηνιαίο εισόδημα 500 ευρώ (ετήσιο 7.000 ευρώ): φόρος 440 ευρώ.
Μηνιαίο εισόδημα 650 ευρώ (ετήσιο 9.100 ευρώ): φόρος 900 ευρώ.

Έγγαμος με 3 παιδιά:
Μηνιαίο εισόδημα 550 ευρώ (ετήσιο 7.700 ευρώ): φόρος 594 ευρώ μηνιαίο.
Εισόδημα 682 ευρώ (ετήσιο 9.550 ευρώ): φόρος 950 ευρώ.

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 7-8 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ που θα βλέπουμε στην ΕΡΤ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 7-8 Επεισόδιο 7 Ο Λουκάς βλέπει τα απειλητικά σημάδια και μπροστά στον κίνδυνο...