Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προσκλητήριο Μητσοτάκη στην Κεντροαριστερά

Η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, καίτοι αναμενόμενη, είχε ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό: Χειροκροτήθηκε περισσότερες φορές από κάθε άλλο καλεσμένο σε πολλές αναφορές του λόγου του, ίσως περισσότερες ακόμα και από κορυφαία στελέχη της Κεντροαριστεράς.

Μάλιστα, όπως λέει στο «Π» στενός του συνεργάτης, στον δρόμο της εξόδου από τον χώρο του συνεδρίου στο ΣΕΦ, ο πρόεδρος της ΝΔ καθυστέρησε αρκετά λεπτά, καθώς πολλοί σύνεδροι ήθελαν να έχουν μια σύντομη χειραψία μαζί του ή να βγάλουν μια selfie.

Σημαίνει αυτό ότι οι ψηφοφόροι και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής προσδίδουν… μεσσιανικά χαρακτηριστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάθε άλλο, αλλά η συνεπής στρατηγική ανοιγμάτων του προέδρου της ΝΔ, το ευρύτερο προφίλ του και ο μετριοπαθής πολιτικός του λόγους συνιστούν για πολλούς στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής θέλγητρα, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα για τη χώρα.

Άλλωστε, λέγοντας και από το βήμα του συνεδρίου πως ίσες αποστάσεις υπάρχουν μόνο στη γεωμετρία, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέθεσε το μεγαλύτερο ίσως δίλημμα, με το οποίο είναι αντιμέτωπο το νεότευκτο Κίνημα: Η πολιτική των ίσως αποστάσεων την επομένη των εκλογών θα είναι ανεπίκαιρη, όσο κατανοητή και αν είναι προεκλογικά, προκειμένου το κόμμα να διατηρήσει ένα αυτόνομο πολιτικό στίγμα, όπως επιδιώκει η Φώφη Γεννηματά. Πλην όμως, όταν γίνουν οι εκλογές, θα έχει έρθει και η ώρα των επιλογών.

Όπως το έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΝΔ εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλά σημεία, στα οποία αξίζει να συναντηθούν η Κεντροδεξιά και η Κεντροαριστερά. Ένα βασικό έχει να κάνει και με τη στάση απέναντι στους θεσμούς και στο κράτος δικαίου, καθώς κοινή συνισταμένη στις εκτιμήσεις τόσο της οδού Πειραιώς όσο και της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία για τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας και δεν διστάζει να εργαλειοποιήσει το οτιδήποτε, ακόμα και τη λειτουργία του κράτους δικαίου, προκειμένου να επιτύχει τις πολιτικές στοχεύσεις της. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένες τις υφιστάμενες διαφορές, το προσκλητήριο της ΝΔ προς το Κίνημα Αλλαγής είναι υφιστάμενο, ακόμα και αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγει αυτοδύναμο από την κάλπη.

Αυξημένες πλειοψηφίες

Δύο επιπλέον λόγοι που οδηγούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο να επιμένει στο «φλερτ» με την Κεντροαριστερά έχουν να κάνουν με την ανάγκη ύπαρξης αυξημένων πλειοψηφιών στην επόμενη Βουλή. Εν πρώτοις, ο κ. Μητσοτάκης έχει διακηρύξει ότι θα επιδιώξει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, προκειμένου η χώρα να μη βυθιστεί στην πολιτική αστάθεια, εφόσον γίνουν εκλογές με απλή αναλογική. Γι’ αυτόν τον λόγο και επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, πλην όμως, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ που ψήφισαν τον νόμο για την απλή αναλογική, τα κουκιά σε μια Βουλή με ενδεχομένως λιγότερα κόμματα από τα σημερινά θα είναι μετρημένα. Κάπως έτσι, οι συμμαχίες επιβάλλονται εκ των πραγμάτων!

Από εκεί και πέρα, με δεδομένο και τον «σκόπελο» της προεδρικής εκλογής στις αρχές του 2020, ο κ. Μητσοτάκης, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν, θα χρειαστεί ένα minimum 180 βουλευτών, προκειμένου να διαμορφώσει το απαιτούμενο «μαξιλάρι», να αποφύγει τον «σκόπελο» και να μην ευοδωθούν τα σενάρια «δεξιάς παρένθεσης» που απεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου.

Πέραν αυτών, τέλος, η φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα που επιδιώκει να εφαρμόσει μετά τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός απαιτεί ευρύτερες συγκλίσεις σε αρκετά θέματα, προκειμένου να επιτευχθεί η ουσιαστική ανάταξη της χώρας.

«Crash test» υπευθυνότητας και λαϊκισμού

Τούτων δοθέντων, ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει ότι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών δεν θα είναι τετριμμένο, ούτε θα ανταποκρίνεται στις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές «Δεξιά – Αριστερά». Ουσιαστικά, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι ένα «crash test» μεταξύ των δυνάμεων της αλήθειας και της υπευθυνότητας και των δυνάμεων του λαϊκισμού. Γι’ αυτόν τον λόγο και το προσκλητήριο που απευθύνει προς την Κεντροαριστερά, πέραν της πρότερης εμπειρίας της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, πηγαίνει πέρα από τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές, καθώς, όπως λένε από τη ΝΔ, «μετά την τριετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τίποτα δεν είναι το ίδιο, ούτε τα πολιτικά διλήμματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, δε, να σημειωθεί ότι δεν πέρασε απαρατήρητη στη ΝΔ η παρέμβαση που έκανε στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έκανε λόγο για τη χρεία διαμόρφωσης ενός μετώπου «δημοκρατικών δυνάμεων» απέναντι στους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Βεβαίως, ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο και για συνεργασία με τον «ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ», αλλά αυτό δεν τίθεται ως βασικό προαπαιτούμενο με ένταση. Παράλληλα, εκτιμάται ότι την εκτίμηση αυτή συμμερίζονται και πολλά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, από βουλευτές έως τοπικά στελέχη, που δεν θέλουν να δουν τη σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία… ούτε ζωγραφιστή.

Τα πρόσωπα

Η προσέγγιση με την Κεντροαριστερά, άλλωστε, δεν είναι πλέον κάτι ξένο και για τον ίδιο τον οργανισμό της ΝΔ. Πρόσφατα, άλλωστε, στις τάξεις του κόμματος εντάχθηκε και η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, η οποία προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και είχε εκλεγεί με τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι. Να σημειωθεί, πάντως, ότι παρά τα σενάρια για προσέγγιση της ΝΔ και με τον ανεξάρτητο Χάρη Θεοχάρη ή τον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να υπάρχει άλλη προσθήκη εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας, όπως έγινε με την κα Μάρκου, η οποία ήταν διαφορετική περίπτωση.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι ώθηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ έδωσαν και πολίτες που δεν προέρχονταν από το κόμμα, όμως πήγαν και γράφτηκαν μέλη, ενώ σε όλες τις μετρήσεις διαπιστώνεται και απευθείας εισροή ψηφοφόρων από τους ψηφοφόρους του Ποταμιού, αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το 2015. Τέλος, στη λογική της υπέρβασης των παραδοσιακών διαχωριστικών γραμμών που προαναφέρθηκε, δεν είναι και λίγες οι προσθήκες στο στελεχιακό δυναμικό του κόμματος από το ευρύτερο φάσμα της Κεντροαριστεράς.

Πέραν των προσεγγίσεων που υπάρχουν σε νομούς ανά την Ελλάδα, υπενθυμίζεται ότι και συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ προέρχονται από την Κεντροαριστερά. Επί παραδείγματι, ο σύμβουλός του, καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης, ο επίσης καθηγητής Θεόδωρος Πελαγίδης, αλλά και άλλα στελέχη που μετέχουν ιδίως στο 12μελές συμβουλευτικό όργανο που έχει καταρτιστεί.

του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 103 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 103 Ο Παύλος στριμώχνεται στο δείπνο τόσο από τον Βρεττό, όσο και από τον Νικόλα. Ο...