Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ετοιμάζουν «φάμπρικα» και για μονιμοποιήσεις

Μεγάλες αλλαγές με τροπολογία της Γεροβασίλη για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο

Ρεπορτάζ
Κατερίνα Κανάκη

Φωτιές άναψε η τροπολογία της Ολγας Γεροβασίλη για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο που ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αφήνει ανοιχτό το θέμα του 24μηνου στις συμβάσεις, αλλά και του ενδιάμεσου τρίμηνου διαστήματος που μεσολαβεί για την ανανέωση μιας σύμβασης. Ν.Δ. και ΔΗ.ΣΥ. ανέβασαν τους τόνους, κάνοντας λόγο για «προεκλογική ρύθμιση» και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εμπαίζει και τους ανέργους και τους συμβασιούχους.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει προσδοκία μονιμοποίησης στους συμβασιούχους που προσέλαβε το 2016» ανέφερε ο Γιώργος Γεωργαντάς από τη Ν.Δ., τονίζοντας ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να υπάρχει τρίμηνο κενό από τη μία σύμβαση στην άλλη και ότι οι ανανεώσεις τους δεν μπορούν υπερβαίνουν τους 24 μήνες.

«Φτάσαμε στην κρίση γιατί το κράτος δεν έκανε τίποτα άλλο από τα να ικανοποιεί αιτήματα ειδικά και να μην υποστηρίζει το δημόσιο συμφέρον» επεσήμανε ο Κώστας Τζαβάρας της Ν.Δ., ενώ έντονα αντέδρασε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σημειώνοντας ότι αποδεσμεύονται οι διαδοχικές συμβάσεις.

Κάλυψη αναγκών

Σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη, που υπεραμύνθηκε της επίμαχης τροπολογίας, η ρύθμιση προβλέπει ότι όσοι υπηρετούν στο Δημόσιο μπορούν να υποβάλουν ξανά υποψηφιότητα για τις νέες συμβάσεις, χωρίς να μεσολαβεί το τρίμηνο διάστημα που πρέπει να είναι εκτός εργασίας. «Είναι πολιτική επιλογή η κάλυψη αναγκών με συμβάσεις λόγω του περιορισμού των μόνιμων προσλήψεων» υποστήριξε ο Π. Πολάκης, ο οποίος επιτέθηκε στα δύο κόμματα για την υποστελέχωση κρίσιμων τομέων του Δημοσίου στο παρελθόν, όταν μάλιστα δεν υπήρχαν απαγορεύσεις από τους δανειστές, όπως είπε.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην τροπολογία, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο (κατόπιν διαγωνισμού του ΑΣΕΠ) αρχίζουν από την ημέρα που καταρτίζεται η σύμβαση, ασχέτως εάν έχει παρέλθει ή όχι το τρίμηνο από προηγούμενη σύμβαση, ενώ ταυτόχρονα εξαιρούνται από το πλαφόν των 24μηνου τυχόν συμβάσεις έργου που είχαν συναφθεί νωρίτερα. Μάλιστα, η τροπολογία προβλέπει αναδρομική ισχύ από 1/11/2016.

Συγκέντρωση για τους γιατρούς

Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών ζητάει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με αφορμή τη λήξη εκατοντάδων συμβάσεων επικουρικών γιατρών και άλλων υγειονομικών που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας, σήμερα εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία 2.850 επικουρικοί γιατροί, 1.100 λοιπό επικουρικό προσωπικό (νοσηλευτές, διοικητικοί, τεχνικοί, παραϊατρικό προσωπικό) και 3.500 εργαζόμενοι (σίτιση, καθαριότητα) μέσω ΟΑΕΔ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ΟΕΝΓΕ κλιμακώνει τους αγώνες της και προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 14 Μαρτίου στις 6 μ.μ., με αίτημα να γίνουν μαζικές προσλήψεις και «να μην απολυθεί κανένας γιατρός επικουρικός – κανένας συνάδελφος συμβασιούχος».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ

Η επίθεση, αποτελεί απάντηση, σε «ισραηλινό» βομβαρδισμό σπιτιού στην πόλη Χανίν. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι εξαπέλυσε επίθεση με «δεκάδες» ρουκέτες εναντίον...