Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σήμερα η δίκη των Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο

Σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει η δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του λοχία ΕΠ.ΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη, που συνελήφθησαν από Τούρκους στρατιώτες στον Έβρο.

Η δίκη πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ανδριανούπουλη και το δικαστήριο θα αποφασίσει εάν θα αφεθούν ελεύθεροι ή θα παραμείνουν υπό κράτηση έως τη δικάσιμο.

Τρία τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη της υπόθεσης

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο το κατηγορητήριο δεν θα επεκταθεί και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα δικαστούν για «παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης και υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων». Σε αυτή την περίπτωση θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης λίγων μηνών με αναστολή και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δεύτερο ενδεχόμενο θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κατηγορία για παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής και για κατασκοπεία. Βέβαια υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η Τουρκία να επαναφέρει για άλλη μια φορά το ζήτημα της επιστροφής των «8» Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Αθήνα και έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το τρίτο ενδεχόμενο οι Τούρκοι θα χρονοτριβήσουν και θα καθυστερήσουν την τελεσίδικη απόφαση για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς προκειμένου να καθυστερήσε η επιστροφή τους στη χώρα.

Ο γονείς τους παρόντες στη δίκη

Οι γονείς των δύο υπαξιωματικών θα παραστούν στο δικαστήριο σήμερα Δευτέρα. Οι Tούρκοι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση εξετάζουν εάν χρειάζεται διεύρυνση του φακέλου με κατηγορίες περί κατασκοπείας. Επιπλέον, εξετάζουν τα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν «φυτευτεί» ειδικές μικρές κάμερες από τον στρατό της Τουρκίας σε δέντρα στα σύνορα, οι οποίες κατέγραψαν την πορεία των Ελλήνων στρατιωτών.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στις απολογίες τους οι δύο Έλληνες ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν πρόθεση να μπουν σε τουρκικό έδαφος. Υπογράμμισαν ότι πέρασαν τα σύνορα κατά λάθος ενώ ακολουθούσαν πατημασιές που είδαν στο χιόνι, με την υποψία ότι πρόκειται για ίχνη λαθρομεταναστών.

topontiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ