Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πού οδηγεί η δίωξη Μαρινάκη για το ναρκοπλοίο

Ο Κυριάκος Θωμαϊδης που ασχολήθηκε επισταμένα με την έρευνα για το Noor1 αποκαλύπτει στο άρθρο του στο SDNA λεπτομέρειες της υπόθεσης αλλά και τα επόμενα βήματα προς τη διαλεύκανση…

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε κατά του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη για κατοχή – διακίνηση – χρηματοδότηση ναρκωτικών ουσιών, αποτελεί δικαίως μία πολύ σημαντική είδηση που χρήζει διεξοδικότερης ανάλυσης.

Η στήλη έχει ερευνήσει εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια την υπόθεση του Noor One , του ναρκοπλοίου που μετέφερε 2,1 τόνους ηρωίνης. Ενδεχομένως κάποια πράγματα να έμεναν στο σκοτάδι, αν δεν συνέβαινε στα μέσα του 2012 ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας να δώσει εντολή για παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών ώστε να αποκαλυφθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της έκρηξης βόμβας στο φούρνο του πρώην διεθνούς διαιτητή και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κωνσταντινέα.

Οι αυτουργοί δεν βρέθηκαν ποτέ, αλλά η έρευνα Κορέα κατέληξε σε ένα πολυσέλιδο πόρισμα για την εγκληματική οργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Επιλήφθηκαν ένας ανακριτής διαφθοράς, ο Γιώργος Ανδρεάδης, ένας εισαγγελέας εφετών, ο Σταμάτης Δασκαλόπουλος και ένα ανώτατο δικαστικό συμβούλιο υπό την προεδρία του εφέτη Κωνσταντίνου Σταμαδιάνου. Κατέληξαν σε παραπεμπτική πρόταση για τον κ. Μαρινάκη, για την οποία – πάντως – έχει ασκηθεί αναίρεση από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη. Την τελική απόφαση θα λάβει το ΣΤ’ ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου υπό την προεδρία της αντιπροέδρου του ανώτατου δικαστικού θεσμού της χώρας Μαρίας Γαλάνη. Εκεί θα κριθεί αν ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός οδηγηθεί στο δικαστήριο για την βαρύτερη δικογραφία του ελληνικού ποδοσφαίρου με1 ή με 4 κακουργήματα.

Στις ηχογραφημένες συνομιλίες που νομίμως υπέκλεψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ, εντοπίστηκαν διάλογοι που οδήγησαν τις αρχές στην υπόθεση του Noor One. Αυτό ήταν απλά μία σύμπτωση. Την εποχή που καταγράφονταν διάλογοι για τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έτυχε να καταγραφούν και διάλογοι για το ναρκοπλοίο. Στο πρωτόδικο δικαστήριο καταδικάστηκαν, ακόμη και με ισόβιες καθείρξεις, οι φερόμενοι ως πρωταίτιοι της μεταφοράς του μεγαλύτερου φορτίου ναρκωτικών που έφτασε ποτέ στην Ευρώπη. Ανάμεσά τους, ο Αιμίλιος Κοτσώνης που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ετών με αναστολή, αφού προηγουμένως είχε προφυλακιστεί. Ο κ. Κοτσώνης ήταν στενός συνεργάτης του κ. Μαρινάκη στην ΠΑΕ Ολυμπιακός ( κατά δήλωσή του «το δεξί χέρι του προέδρου»).

Μετά την πρωτόδικη απόφαση του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Αθηνών για το Noor One, ακολούθησε μία παράλληλη δικαστική έρευνα για το ενδεχόμενο λαθρεμπορίου καυσίμων και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Εκλήθησαν από την προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, κλήθηκαν ως ύποπτοι ο Βαγγέλης Μαρινάκης και τρεις στενοί συνεργάτες του. Η άσκηση ποινικής δίωξης για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και των τεσσάρων προσώπων, σημαίνει ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί στα χέρια της ειδικής ανακρίτριας διαφθοράς Πειραιά. Αυτή θα ερευνήσει το ενδεχόμενο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, δηλαδή από το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών.

Η έρευνα της ανακρίτριας μπορεί να κρατήσει από μία μέρα έως και 18 μήνες. Τέτοιες έρευνες συνήθως ολοκληρώνονται μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν ξεπερνά το εξάμηνο. Για την τύχη των κατηγορουμένων θα συναποφασίσουν η ειδική ανακρίτρια διαφθοράς και ο εισαγγελέας γνωμοδοτήσεων. Αν διαφωνησουν, την τελική απόφαση θα λάβει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Στη δίωξη Τζίβα βασικό ρόλο έπαιξε το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας και τα τραπεζικά εμβάσματα που εστάλησαν στη διαχειρίστρια εταιρία του Noor One(G-TANKERS) από εταιρίες συμφερόντων Μαρινάκη. Η G-TANKERS ανήκει στον ισοβίως καταδικασθέντα για την υπόθεση του Noor One Μάκη Γιαννουσάκη.

Η στήλη θα επιμείνει σε αυτό που είχε διακηρύξει από την πρώτη στιγμή της δημοσιογραφικής έρευνας, η οποία άρχισε το καλοκαίρι του 2014: Για όλους τους κατηγορούμενους και μέχρι την τελική δικαστική απόφαση, ισχύει απαρεγκλίτως το τεκμήριο αθωότητας.

Πηγή: sdna.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ