Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις φορολογικές δηλώσεις των παντρεμένων

Ούτως ή άλλως το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δεν πρόκειται να ανοίξει την 1η Απριλίου όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί καθώς ήδη υπάρχουν καθυστερήσεις στην υποβολή των δηλώσεων με τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Αν μπει και θέμα διαχωρισμού από φέτος των δηλώσεων των παντρεμένων, …χαιρέτα μας. Τα 6,3 εκατομμύρια των δηλώσεων θα γίνουν πάνω από επτά εκατομμύρια ενώ θα πρέπει να λυθούν μια σειρά από ζητήματα τα οποία μόνο εύκολα δεν είναι. Το fpress.gr επιχειρεί την αποτύπωση του θέματος με ερωτήσεις και απαντήσεις.

Τι σημαίνει στην πράξη το δικαίωμα των συζύγων να υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση;

Τέσσερα πράγματα:
Ότι ο παντρεμένος φορολογούμενος θα μπορεί να υποβάλλει χωριστά την ηλεκτρονική δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς σε αυτήν να συμπεριλαμβάνονται και τα εισοδήματα της συζύγου.
Ότι ο κάθε σύζυγος θα παραλαμβάνει ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα και ότι δεν θα εκδίδεται ένα κοινό με το ποσό να βεβαιώνεται στο όνομα του υπόχρεου (δηλαδή του συζύγου) ανεξάρτητα από το αν αυτός δικαιούται επιστροφή φόρου και η σύζυγος οφείλει να πληρώσει
Ότι το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης θα προσδιορίζεται ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο χωρίς να γίνεται άθροιση των δύο ποσών ή συμψηφισμός.
Ότι οι δόσεις πληρωμής του φόρου θα προσδιορίζονται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο προκειμένου ο καθένας να πληρώνει (ή να χρωστάει) τα δικά του.

Θα προστίθενται τα εισοδήματα των δύο συζύγων αν υποβληθούν ξεχωριστές δηλώσεις;

Για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, δεν προστίθενται ούτως ή άλλως τα εισοδήματα ακόμη και όταν η δήλωση είναι κοινή. Πρόσθεση εισοδημάτων γίνεται μόνο για την καταπολέμηση των τεκμηρίων και από φέτος για τον υπολογισμό και των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κάρτας. Είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει η ΑΑΔΕ αν τα εισοδήματα των δύο συζύγων για την καταπολέμηση των τεκμηρίων θα εξακολουθήσουν να προστίθενται για την καταπολέμηση των τεκμηρίων ακόμη και αν οι δηλώσεις υποβάλλονται χωριστά. Το πιθανότερο είναι πως ναι αλλά θα πρέπει να ειπωθεί ανοικτά.

Θα προστίθενται τα εισοδήματα των δύο συζύγων προκειμένου να κριθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν κάποιο επίδομα;

Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Αν επιδιώξει να κάνει η φορολογική αρχή κάτι διαφορετικό, θα τινάξει το σύστημα στον αέρα καθώς οι φτωχοί στα χαρτιά της εφορίας θα πολλαπλασιαστούν. Από τη στιγμή που έχουμε φτάσει στο σημείο να λαμβάνουμε υπόψη για τα επιδόματα μέχρι και το εισόδημα των φιλοξενούμενων (οι οποίοι προφανώς και υποβάλλουν ξεχωριστές δηλώσεις) είναι δεδομένο ότι το ίδιο θα εξακολουθήσει να γίνεται και με τις κοινές φορολογικές δηλώσεις.

Θα έχουν δικαίωμα οι σύζυγοι να κάνουν κοινή δήλωση;

Προφανώς και ναι αλλά με ρητή συναίνεση και των δύο πλευρών. Για να γίνεται η συναίνεση ηλεκτρονικά θα πρέπει και οι δύο σύζυγοι να έχουν κλειδάριθμους πρόσβασης στο Taxis. Άλλος ένας «μπελάς» για το Taxis καθώς προς το παρόν οι σύζυγοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση ή τυπώνουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ με τον κλειδάριθμο του συζύγου.

Θα λυθεί το θέμα με το μπλοκάρισμα των λογαριασμών του ενός συζύγου αν χρωστάει ο άλλος;

Είναι γεγονός ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει. Και τώρα οι σύζυγοι μπορούσαν να κάνουν τον λεγόμενο διαχωρισμό χρεών αλλά αυτό προϋπέθετε επίσκεψη στην εφορία. Πολλά προβλήματα δημιουργούνταν και με συζύγους που είχαν κοινό τραπεζικό λογαριασμό καθώς βρίσκονταν με μπλοκαρισμένη την κοινή κατάθεση εξαιτίας των οφειλών του ενός συζύγου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ