Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το κρίσιμο ραντεβού στην κυπριακή ΑΟΖ και η πιθανότητα «ναυμαχίας» ΗΠΑ-Τουρκίας

Το άγνωστο περιστατικό με ρωσικό υποβρύχιο που ενδεχομένως να καθορίσει τις εξελίξεις.

H ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις περιπλέκεται άμεσα με την γενικευμένη γεωπολιτική αναστάτωση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και αφορά, μεταξύ άλλων, την αύξηση της ρωσικής παρουσίας στην περιοχή και την αμερικανική ανησυχία γι’ αυτή.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής», ένα ραντεβού αμερικανικών και τουρκικών πλοίων στην περιοχή, τώρα ή στο μέλλον, απασχολεί την Άγκυρα.

Οι Τούρκοι φαίνεται να ανησυχούν για το αν οι Αμερικανοί επιθυμούν πράγματι να στείλουν ένα μήνυμα σε σχέση με τις έρευνες της Exxon στο οικόπεδο 10.

Ήδη από την Παρασκευή στην περιοχή βρίσκονται τρεις κορβέτες και η φρεγάτα «Μπαρμπαρός».

Πέραν αυτού, θεωρείται δεδομένο πως όταν η Total επανέλθει στις γεωτρήσεις δεν θα αφήσει ασυνόδευτο το πλωτό γεωτρύπανο της.

Σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας οι Αμερικανοί επιδιώκουν να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή προκειμένου να παρακολουθούν τη διαρκώς μεγεθυνόμενη ρωσική παρουσία.

Να σημειώσουμε πως στην ομάδα υποστήριξης του «Ιβοτζίμα» συμμετέχει και το υποβρύχιο «Παπανικολής». Αυτή είναι η πρώτη φορά – μετά το 1974 – που Ελλάδα και ΗΠΑ συνεργάζονται σε διμερές ναυτικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμη πηγή έλεγε στην εφημερίδα πως αυτή την ώρα η πιθανότητες υλοποίησης της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας είναι «50-50» παρά το γεγονός πως η Άγκυρα φαίνεται να την επιθυμεί διακαώς.

Πάντως Ελλάδα και Κύπρος θα επιθυμούσαν να αποφύγουν την πολιτική έκθεση που θα προκαλούσε ένα βέτο κυρίως από τη στιγμή που και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας συνόδου.

Το άγνωστο περιστατικό με ρωσικό υποβρύχιο
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανησυχούν ιδιαίτερα από τη στάση της Τουρκία έναντι των συμμάχων της. Συγκεκριμένα η «Καθημερινή της Κυριακής» παρουσιάζει ένα περιστατικό που καταγράφηκε προ ολίγων ημερών.

Στα ανοιχτά της Σικελίας και στο Ιόνιο διεξαγόταν η ανθυποβρυχιακή άσκηση «Dynamic Manta 2018». Συμμετείχαν 10 χώρες μεταξύ των οποίων Ελλάδα και Τουρκία.

Κάποια στιγμή το σόναρ γαλλικής φρεγάτας εντόπισε ίχνος που παρέπεμπε σε ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και στο αρχηγείο της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ σήμανε συναγερμός. Δόθηκε σήμα για τη συγκρότηση επιχειρησιακής μονάδας έρευνας και επίθεσης με το ΠΝ να συμμετέχει με την Φρεγάτα «Έλλη». Οι Τούρκοι ωστόσο απέφυγαν να συμμετάσχουν πράγμα που δείχνει την πρόθεση τους να μην έχουν «προστριβές» με τη Ρωσία.

Πηγή: newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 145-146

Δείτε τι θα συμβεί στα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ που βλέπουμε στο Mega. ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 145-146 Επεισόδιο 145 Ο τραυματισμός της Αμαλίας...