Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι κρύβει το ραντεβού Τσίπρα – Θεοδωράκη – Τα εθνικά θέματα προκαλούν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό

«Τρίβουν τα χέρια τους» στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς είδαν πως με ένα απλό τηλεφώνημα ο πρωθυπουργός απέκτησε προβάδισμα στις κινήσεις τακτικής που κάνουν τα κόμματα όλο το τελευταίο διάστημα στην πολιτική «σκακιέρα». Η σημερινή εικόνα των δύο αρχηγών στις 4.30 το απόγευμα να συνομιλούν για τα εθνικά θέματα στην Ηρώδου Αττικού, θεωρείται μια πρώτη κίνηση καλής θέλησης από τις δυο πλευρές, αν και από το Ποτάμι διευκρινίζουν πως δεν κρύβεται τίποτα πίσω από αυτό το ραντεβού.
Η συνάντηση με Θεοδωράκη πολώνει το κλίμα με τη ΝΔ

Με μια πρόσκληση που απηύθυνε στον Σταύρο Θεοδωράκη σχετικά με τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Αλέξης Τσίπρας κατ’ αρχάς «ακύρωσε» τη σχετική πρόταση που είχε κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ από το 2016. Με αυτό τον τρόπο επέλεξε να κορυφώσει ακόμα πιο πολύ την κόντρα με τη γαλάζια παράταξη, από τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση βάλλει κατά του πρωθυπουργού ακόμα και για το γεγονός πως δεν έχει τηλεφωνήσει στον Ταγίπ Ερντογάν.
Τριγμοί στο Κίνημα Αλλαγής από την κίνηση Τσίπρα

Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε ως συνομιλητή του τον επικεφαλής του Ποταμιού τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ξεχνούν πως ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ταχθεί υπέρ της επίλυσης του Σκοπιανού, ενώ το κόμμα του για την υπόθεση της Novartis δεν έχει αρνηθεί τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων.

Βλέπει ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του μέσω του κ. Θεοδωράκη ένα παράθυρο ευκαιρίας για το «άνοιγμα» που ψάχνουν να κάνουν στον χώρο της κεντροαριστεράς; Το γεγονός πως όλα αυτά γίνονται παραμονές του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, με τις οργανωτικές διαφορές που βγήκαν στο προσκήνιο, δεν περνά απαρατήρητο. Η εβδομάδα που πέρασε ήταν δύσκολη για τη Φώφη Γεννηματά, καθώς είδε και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διαφοροποιείται και να υπερψηφίζει την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.

Αποτέλεσμα της πρόσκλησης του πρωθυπουργού είναι να «μπερδευτούν οι γραμμές» στη Χαριλάου Τρικούπη. Η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά άφησε και αιχμές κατά του συνοδοιπόρου της στο Κίνημα Αλλαγής για την επαναφορά της συγκεκριμένης πρότασης χωρίς καμία συνεννόηση (έμενε στο «συρτάρι» από τον Δεκέμβριο του 2016). Μια μία κίνηση «ματ» ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να «σπείρει ζιζάνια» στις σχέσεις Σεβαστουπόλεως – Χαριλάου Τρικούπη, ενώ όλα αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι ΑΝΕΛ

Με τον Πάνο Καμμένο να διατηρεί διαφορετική γραμμή όλες τις τελευταίες ώρες για την κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός με τη συγκεκριμένη κίνηση χτυπά «καμπανάκι» και προς τον κυβερνητικό του εταίρο. Από τη στιγμή που και ο ίδιος επιλέγει να απευθυνθεί στο δικό του «πατριωτικό» ακροατήριο και να υψώσει τους τόνους μιλώντας για «ομήρους», το Μαξίμου δείχνει έτοιμο να ανοίξει εμμέσως τη «βεντάλια» των συνεργασιών ενόψει των εκλογών.

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αφορά ένα θέμα για το οποίο και οι ΑΝΕΛ έχουν τοποθετηθεί στο παρελθόν προτείνοντας τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τον σχεδιασμό Εθνικής στρατηγικής και τη διαχείριση κρίσεων. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο επέλεξε ως βάση την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη σε μια χρονική περίοδο που με τους ΑΝΕΛ υπάρχει και ένα ακόμα μεγάλο ανοιχτό μέτωπο: το Σκοπιανό.
Σε αυτό το περιβάλλον μέσα στο Σαββατοκύριακο δυο κορυφαία στελέχη, ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης μίλησαν για την ανάγκη διεύρυνσης και σύμπραξης του ΣΥΡΙΖΑ με τις προοδευτικές δυνάμεις.

Κορυφαία στελέχη, με τα οποία συνομίλησε το newpost.gr, χαρακτηρίζουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προετοιμάζει την αντικατάσταση των ΑΝΕΛ με το Ποτάμι σε περίπτωση κορύφωσης της κρίσης με τον τωρινό κυβερνητικό εταίρο για τα εθνικά ζητήματα. Υπενθυμίζουν, μάλιστα πως ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος έχει δεσμευτεί πως δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Γιατί ο πρωθυπουργός σκέφτεται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Πέρα από τα πολιτικά κίνητρα, το γεγονός πως ο πρωθυπουργός εμφανίζεται θετικός στη διερεύνηση του ενδεχομένου σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, έχει και μια άλλη βασική ανάγνωση. Παρά το ότι στη συζήτηση στη Βουλή παρέπεμψε για αργότερα αυτή την πρόταση, φαίνεται πως η κρισιμότητα των στιγμών, οι σκληρές δηλώσεις των γειτόνων και η αδιαλλαξία που επιδεικνύεται από την Τουρκία έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για τις αποφάσεις του.

Η πρόταση νόμου προβλέπει το Συμβούλιο, που θα απευθύνεται στον πρωθυπουργό, να συσταθεί, όπως τα αντίστοιχα σύγχρονων χωρών. Δηλαδή να συγκαλείται από τον πρόεδρο της κυβέρνησης και να μετέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί που εκπροσωπούνται στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, οι πρώην πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Οικονομίας, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο διοικητής της ΕΥΠ και κατά περίπτωση αξιωματούχοι της κυβέρνησης και επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ