Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η ΝΔ άνοιξε την αγκαλιά της και καλοδέχτηκε τον Άδωνη, παρά το παρελθόν του

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Toν Οκτώβριο του 2015 κλήθηκα να συμμετάσχω σε δίωρη τηλεοπτική «ανάκριση» του υποψήφιου προέδρου της Ν.Δ. Αδωνη Γεωργιάδη στον τηλεοπτικό σταθμό Star, κατόπιν προσκλήσεως που μου απηύθυνε ο Νίκος Χατζηνικολάου. Πρέπει να ήμουν εξαιρετικά αυστηρός και πιεστικός απέναντί του, όταν έθιγα το ζήτημα των σχέσεων πολιτικής και αγοράς -δεν διαμαρτυρήθηκε πάντως-, γιατί την επομένη με πλησίασε μια βουλευτής της Ν.Δ. στο «Καφενείο» της οδού Λουκιανού και μισοαστεία μισοσοβαρά μού σχολίασε: «Σε φοβήθηκε το μάτι μου χθες βράδυ!» Της απάντησα ότι, όπως στην πολιτική, έτσι και στη δημοσιογραφία δεν υπάρχει τίποτε προσωπικό, ειδικά για τον Αδωνι, ο οποίος ξεκίνησε από το μηδέν και δεν του χαρίστηκε τίποτε στη ζωή.

Ωστόσο, με το δικαίωμα του ανθρώπου που παρακολουθεί τα εσωτερικά της κεντροδεξιάς παράταξης από τα νεανικά του χρόνια, θεώρησα πως αν κάποιος επιθυμεί να διεκδικήσει την αρχηγία ενός ιστορικού κόμματος, τις ηγεσίες του οποίου επέκρινε στο παρελθόν και είναι μόλις τρία χρόνια μέλος του, τότε νομίζω ότι έπρεπε να περάσει αυτή τη βάσανο. Από τότε έχω «πέσει» πάνω στον Αδωνι πολλές φορές σε εκδηλώσεις. Παραμονές της εκλογής νέου αρχηγού της Ν.Δ. στο Μουσείο Θεοχαράκη τού συνέστησα μάλιστα (για όποια αξία έχει η γνώμη μου) να προσέχει τους πρίγκιπες, γιατί δεν θεωρούν πως χρωστούν σε κανέναν, ακόμη κι αν τους έχεις βοηθήσει.

Την περασμένη Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε στην παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Λουκέρη για τον Καραμανλή στο ΕΒΕΑ. Το πρόσωπό του δεν έλαμπε από αυτοπεποίθηση, όπως άλλες φορές, ήταν «σιδερωμένο» από την ένταση των ημερών. Το Σάββατο το βράδυ επικοινώνησε μαζί μου. Ηταν μια δύσκολη μέρα γι’ αυτόν. Η «δημοκρατία» είχε αποκαλύψει πρωτοσέλιδα τα ραβασάκια που έστελνε στο γραφείο του στο υπουργείο Υγείας ο αντιπρόεδρος της Νοvartis Φρουζής, σε ιταμό ύφος, σε πρώτο ενικό. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε αποκαλύψει εσωτερική έκθεση της Novartis του 2017, που συνιστούσε στα στελέχη της να μην έχουν καμία επαφή με τον κ. Γεωργιάδη, επειδή φέρεται ως «εμπλεκόμενος».

Η Ν.Δ. απέφυγε να τον καλύψει με ανακοίνωσή της αυτή τη φορά (όπως είχε κάνει με τον Αντώνη Σαμαρά την προηγουμένη), εξέδωσε όμως ανακοίνωση συμπαράστασης στον Νίκο Κοτζιά για τη σφαίρα που του εστάλη. Ομιλία του Αδωνη στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, σε τοπική της Ν.Δ., ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, όχι από αγανακτισμένους νεοδημοκράτες για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο, αλλά από αγανακτισμένους ΠΑΟΚτζήδες. Και μαζί με αυτήν ακυρώθηκαν άλλες δύο.

Η φωνή του -ήταν 8 το βράδυ- είχε ένταση. Δεν έκανα το λάθος να του ζητήσω διευκρινίσεις για την ουσία της υπόθεσης. Ρώτησα μόνον πώς επέτρεπε, υπουργός Υγείας ων, να του απευθύνεται έτσι και να του δίνει εντολές σε ιταμό ύφος ο αντιπρόεδρος μιας πολυεθνικής εταιρίας: «Να παρακολουθείς εκ του σύνεγγυς καθημερινά και προσωπικά την εξέλιξη των ανωτέρω θεμάτων». «Σε παρακαλώ, σταμάτα τους πειραματισμούς της ΕΠΥ (Επιτροπή Προμηθειών Υγείας)». «Δες από κοντά, γιατί ενώ χρήματα υπάρχουν δεν φτάνουν στα νοσοκομεία».
Μου απάντησε ότι η επιστολή με το συγκεκριμένο ύφος είχε αποσταλεί σε σύμβουλό του, ίσως σε αυτόν το επώνυμο του οποίου λήγει σε -άκης, όχι στον ίδιο. Δεν με ικανοποίησε η απάντησή του. Είτε σε σύμβουλο υπουργού απευθύνεται επιχειρηματίας είτε στον ίδιο τον υπουργό, ο εκλεγμένος από τον λαό δεν είναι υπάλληλος του διορισμένου από τους μετόχους για να έχει το θάρρος να του απευθύνεται έτσι.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό με τον Αδωνι. Τον Ιούνιο ο ίδιος παραδέχθηκε στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία ότι άλλαξε το Δ.Σ. του «Ερρίκος Ντυνάν» κατόπιν τηλεφωνικής υποδείξεως γνωστού τραπεζίτη προκειμένου, αν και δεν είχε αρμοδιότητα, «να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες». Τον Σεπτέμβριο απαθανατίστηκε σε selfie της συμφοράς με τη Μέρκελ και γνωστό αμφιλεγόμενο επιχειρηματία που κάποτε δραστηριοποιούνταν στην εμπορία όπλων, προφανώς για να δείξει προς τα μέσα ότι είναι ισχυρός.

Πολιτικά μιλώντας, λοιπόν (τα ποινικά τα αγνοώ) υποστηρίζω ότι πρόκειται για συμπεριφορές που δεν συνάδουν προς το αξίωμά του. Αλλο οι σχέσεις με την υγιή επιχειρηματικότητα, που δεν πρέπει να ποινικοποιούνται, και άλλο αυτά. Τα «σταμάτα», τα «άλλαξε Δ.Σ.» και τα «τρέχα για φωτό».
Ο Αδωνις, ο οποίος είναι έξυπνος άνθρωπος, νομίζω ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει, αν αγαπά αυτή την παράταξη. Εκείνη, παρά το παρελθόν, του άνοιξε την αγκαλιά της και τον καλοδέχθηκε – για συντηρητικό κόμμα παραβιάστηκαν και οι φυσικοί κανόνες με την ταχεία εξέλιξή του στην αντιπροεδρία. Καιρός να της επιστρέψει την αγάπη που του έδειξε. Ισως έτσι καταφέρει να σώσει την παρτίδα. Ισως.

*Το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

Ο Άδωνις Γεωργιάδης με επιστολή του στην εφημερίδα ¨Δημοκρατία¨ αναφέρει για το συγκεκριμένο άρθρο:

Αγαπητέ κ. Κοττάκη,
διάβασα με έκπληξη το χθεσινό σας άρθρο που με αφορά. Ισως εγώ να μην ήμουν απολύτως κατανοητός. Το σχετικό ανώνυμο κείμενο που συμπεριλαμβάνεται στη Δικογραφία δεν με αφορά. Δεν εστάλη σε μένα, δεν έχω παραλάβει ποτέ τέτοιο κείμενο από τον κ. Φρουζή. Αυτό σας είπα και στο τηλέφωνο. Δεν γνωρίζω ούτε εάν εστάλη σε κάποιον τρίτο, ούτε καν εάν έχει ποτέ σταλεί. Στο μέτρο που με αφορά πάντως και αφορά και στους ψηφοφόρους μου, η Νομοθεσία που ένα μήνα μετά κατέθεσα στη Βουλή ήταν προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, όπως έχω επαρκώς εξηγήσει.

Ποια καλύτερη απόδειξη από αυτήν θα μπορούσα να έχω για το ψευδές της επιστολής αυτής;
Δυστυχώς η εφημερίδα «δημοκρατία», προφανώς για πολιτικούς λόγους, αποφάσισε να γράψει αυτόν τον ψευδή και συκοφαντικό τίτλο διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, και έτσι αναγκάστηκα να στείλω εξώδικο, το οποίο ελπίζω να δημοσιευθεί, ώστε να μη φθάσουμε στα Δικαστήρια.
Μεγαλύτερη έκπληξη μου έκαναν τα σχόλιά σας περί «Ερρίκος Ντυνάν» και Μιχάλη Σάλλα. Ισως να μην το έχετε παρατηρήσει αλλά μετά την παρουσία μου στην Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα αυτό ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε κανένας δεν αναφέρεται σε όσα λανθασμένα γράψατε. Απαντες συνειδητοποίησαν ότι ενήργησα και με γνώμονα το Δημόσιο Συμφέρον αλλά και με μεγάλη επιτυχία, επιτυγχάνοντας ένα απίστευτο τίμημα. Η Τράπεζα προσπαθεί εδώ και μήνες να το πουλήσει με τα μισά χρήματα και δεν μπορεί.

Πάω όμως και στην ουσία του σχολίου σας. Πρέπει να έχει επαφές ένας πολιτικός και Υπουργός με επιχειρηματίες; Απερίφραστα ναι είναι η απάντησή μου, και η επίθεση που δέχομαι και τώρα δεν θα με κάνει να αλλάξω γνώμη. Για να υπηρετήσεις το Δημόσιο Συμφέρον θα κάνεις ό,τι χρειάζεται, διότι η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος.

Κλείνοντας θα μου επιτρέψετε έναν πιο προσωπικό τόνο. Ασφαλώς και θυμάμαι τη συνάντησή μας στο Ιδρυμα Θεοχαράκη. Εσείς θέλατε να με πείσετε ότι κακώς στήριζα με πάθος για Αρχηγό της Ν.Δ. τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σεβαστή διαφορά τότε μεταξύ δύο νεοδημοκρατών. Θεωρώ ότι δικαιώθηκα ως προς την επιλογή μου και ένας από τους λόγους είναι αυτός που αναφέρετε στο τέλος του άρθρου σας, προτρέποντάς με, ευγενικά είναι η αλήθεια, να «παραιτηθώ για να σώσω ό,τι σώζεται κ.λπ.». Αγαπητέ, δεν αισθάνομαι ότι έχω τίποτε να σώσω και σίγουρα τίποτε που δεν σώζεται. Η σκευωρία Novartis, όπως όλες οι σχετικές δημοσκοπήσεις δείχνουν, ουδόλως επηρέασε τους κομματικούς συσχετισμούς, αλλά και προσωπικά όχι μόνο δεν αισθάνομαι καμία ζημιά αλλά δέχομαι πρωτοφανή υποστήριξη από τους ψηφοφόρους μου. Αυτά θα φανούν στην κάλπη όμως, όταν έρθει η ώρα, ας μην προτρέχουμε.

Ομως, προς ενημέρωσή σας, εγώ πριν καν ξεσπάσει η σκευωρία, όταν τα κυβερνητικά παπαγαλάκια τη διέρρεαν, έσπευσα αμέσως στον Κυριάκο Μητσοτάκη και του έθεσα υπ’ όψιν την παραίτησή μου. Αυτή άλλωστε είναι πάντα στη διάθεσή του, καθώς αυτός με διόρισε Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος λοιπόν δεν συζήτησε καν αυτό το ενδεχόμενο στηρίζοντάς με εμπράκτως και σταθερά. Αλλωστε ξέρει πολύ καλά τι έκανα στη θητεία μου στο Υπουργείο Υγείας, καθώς τότε είχαμε σταθερή συνεργασία και δεν πίστεψε ποτέ καμία από αυτές τις συκοφαντίες.
Τον Ευχαριστώ για την Εμπιστοσύνη. Αλλωστε σήμερα μετά την αθώωση όλων όσοι φέρονταν ως εμπλεκόμενοι στο «σκάνδαλο Βατοπαιδίου», που σημειωτέον έτρεχε ο ίδιος «δημοσιογράφος», συνειδητοποιούμε όλοι πόσο λάθος ήταν τότε οι παραιτήσεις τους. Ο τότε αντίπαλος επέτυχε τον στόχο του και εξόντωσε πολιτικά όσους δεν συμπαθούσε και τελικά έριξε τον Κώστα Καραμανλή, ενώ η αθώωσή τους δεν έπαιξε ούτε σε μονόστηλο. Ας μην επαναλάβει η Παράταξή μας τα ίδια σφάλματα, διότι στο τέλος οι αντίπαλοί μας θα ξέρουν πώς θα απαλλάσσονται από την παρουσία όποιου τους ενοχλεί.

Αδωνις Α. Γεωργιάδης
Βουλευτής Β’ Αθηνών
/Αντιπρόεδρος Ν.Δ.

ΥΓ.: Η διάθεσή μου προχθές ήταν περίφημη και μάλλον με παρεξηγήσατε. Μετά πήγα και για δίωρο μάθημα στην Ελληνική Αγωγή.

Η ανταπάντηση του Μανώλη Κοττάκη

Αγαπητέ αντιπρόεδρε,
Χαίρομαι για την ευαισθησία σας να απαντήσετε αμέσως στο χθεσινό άρθρο μου.

Επί της ουσίας τώρα:
1. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με πρωτοβουλία σας μόνος σας αναφέρατε την πιθανότητα να έχει σταλεί το κείμενο Φρουζή σε κάποιον σύμβουλό σας και όταν σας ανέφερα συγκεκριμένο όνομα, μου είπατε σαφώς «δεν το αποκλείω». Τη συνομιλία μας άκουσε και τρίτο πρόσωπο, το οποίο ήταν παρόν στο τηλεφώνημά σας. Η φωνή σας ήταν τόσο δυνατή, ώστε -και να μην ήθελε- άκουγε.

2. Δεν αναφέρθηκα στην ουσία της συμφωνίας Δημοσίου – Τράπεζας Πειραιώς και αν υπήρξε ωφέλιμη ή όχι για το Δημόσιο. Εχει κατατεθεί, άλλωστε, στην εξεταστική της Βουλής το περίφημο μνημόνιο που έχετε υπογράψει και καθένας μπορεί να εξαγάγει τα συμπεράσματά του, θετικά ή αρνητικά. Αναφέρθηκα στην παραδοχή σας στην εξεταστική ότι αλλάξατε το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου έπειτα από επιθυμία τραπεζίτη, με τη φράση «προσέφερα τις καλές μου υπηρεσίες».

3. Στη συνάντησή μας στο Μουσείο Θεοχαράκη η διαφωνία μας ήταν για το ποιος θα κερδίσει. Οχι ποιον στηρίζετε. Προφανώς, είχατε καλύτερη γνώση της κινητοποίησης που έγινε από άλλους χώρους -όπως αποκαλύφθηκε μετά- και «πέσατε» μέσα στην πρόβλεψή σας.

4. Καλύτερα να μην επικαλείστε το Βατοπαίδι. Ολοι θυμόμαστε τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του κόμματός σας, του ΛΑΟΣ, απέναντι στον Κώστα Καραμανλή και στους υπουργούς του την περίοδο εκείνη. Αν ανατρέξουμε στο αρχείο, θα βρούμε άφθονες δηλώσεις από το κόμμα σας, πιθανώς και δικές σας, που ζητούσαν παραιτήσεις υπουργών της Νέας Δημοκρατίας. Οι παραιτήσεις τότε υποβλήθηκαν για να προστατευθεί η τιμή της παράταξης, όχι για τις δημοσκοπήσεις. Ουδέποτε, άλλωστε, από τότε η Ν.Δ. συγκέντρωσε ποσοστό 33% σε εκλογές.
Και κάτι ακόμα. Στη «δημοκρατία» η αθώωση για το Βατοπαίδι πράγματι δεν έγινε μονόστηλο. Εγινε πρώτο θέμα…

5. Σας τιμά που έχετε υποβάλει από την πρώτη στιγμή την παραίτησή σας στον πρόεδρο του κόμματος.

Μανώλης Κοττάκης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΝ ΨΕΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της καθημερινής σειράς του OPEN ΣΑΝ ΨΕΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 Ο Τζώρτζης στο καφενείο του Γιώτη προσπαθεί να μάθει την αλήθεια για τη Ζωή....