Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η «εμπροσθοφυλακή» του Τσίπρα για τις εκλογές – Ποιοι ρίχνονται στη «μάχη» του σταυρού

Όποτε και αν στηθούν οι κάλπες το σίγουρο είναι πως η άτυπηπροεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, από τη στιγμή που τοπολιτικό σκηνικό με τη ΝΔ πολώνεται ολοένα και περισσότερο για μια σειρά από ζητήματα.

Αρκετά πριν πραγματοποιηθεί ο μεγάλος «εκλογικός ανασχηματισμός», το Μαξίμου σε συνεργασία με την Κουμουνδούρου θα αρχίσει να προετοιμάζει μέσα στο καλοκαίρι την «εμπροσθοφυλακή» των στελεχών που θα αναλάβει την καμπάνια για την πορεία προς τις κάλπες. Η στόχευση θα είναιδιττή: Να υπερασπιστούν το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να αναπτύξουν τις προοπτικές της επόμενης ημέρας.

Μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον με τα εθνικά θέματα να πιέζουν και την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια να είναι αμφίβολη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στηριχθεί κατ’ αρχάς στα έμπειρα στελέχη που οδήγησαν το κόμμα σε δυο εκλογικές νίκες το 2015. Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργος Σταθάκης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Μπαλάφας, Κώστας Πουλάκης, Ρένα Δούρου και Δημήτρης Παπαδημούλης θα αποτελέσουν τον κορμό της εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον καθένα από τη δική του θέση να περιοδεύει στην Ελλάδα και να αναλαμβάνει τη συσπείρωση του κόμματος, που ακόμα κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Με τη δημοσιογραφική ματιά του ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου Θανάσης Καρτερός θα συνεχίζει να αξιολογεί τις πολιτικές εξελίξεις, με το επικοινωνιακό κομμάτι, σύμφωνα με πληροφορίες, να διευρύνεται συνεχώς.

Μεγάλη βάση θα συνεχίσει να δίνει ο πρωθυπουργός στη νέα γενιά των στελεχών που «απέδωσαν τα αναμενόμενα», όταν τους επέλεξε για σημαντικά και καίρια πόστα. Είτε από υπουργικές είτε από άλλες θέσεις ευθύνης στελέχη, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Λιάκος, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο Νάσος Ηλιόπουλος, έχουν ήδη «ξεκλειδώσει» την πόρτα που οδηγεί στα έδρανα της Βουλής αφού αναμένεται να βρεθούν στις λίστες του κόμματος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το ίδιο ισχύει και για τον υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού.

Αθόρυβα δίπλα στον πρωθυπουργό δουλεύουν μια σειρά από νέα στελέχη, που όμως έχουν διαδραματίσει κομβικό ρόλο τα τελευταία τρία χρόνια και αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν από τη θέση που γνωρίζουν καλά και στην εκλογική μάχη. Μεταξύ αυτών, η δικηγόρος Γιάννα Πεπέ που πήρε τη θέση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη γενική γραμματεία του πρωθυπουργού, ο διπλωμάτηςΒαγγέλης Καλπαδάκης που έχει αναλάβει όλες τις παρασκηνιακές συζητήσεις, επαφές και ραντεβού του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους, αλλά και ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου. Χρήσιμη θα είναι η συμβολή του πρώην γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής και νυν επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκου Κουτεντάκη, αλλά και του αποτελεσματικού γενικού γραμματέα συντονισμού του κυβερνητικού έργου Δημήτρη Παπαγιαννάκου. Εκ των στενών συνεργατών του Ευκλείδη Τσακαλώτου και με εμπειρία από τη συμμετοχή της και στα Brussels Group είναι η γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Έλενα Παπαδοπούλου, ενώ το πρώην μέλος του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Στάικος και νυν επικεφαλής της Enterprise Greece έχει συλλέξει πολύτιμη εμπειρία στα επενδυτικά θέματα.

Αξιοποιήσιμη στη Βόρεια Ελλάδα θεωρείται πως είναι η επικεφαλής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ από το κόμμα ισχυρό λόγο θα έχουν οι «53+» με τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Μιχάλη Υδραίο, Ερμίνα Κυπριανίδου και Πέτρο Κακλανδή να βάζουν τη δική τους «αριστερή πινελιά» από τη «ματιά» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Επιτελικό ρόλο θα αναλάβουν από την Κουμουνδούρου ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Γιάννης Μπουρνούς, ο Αντώνης Κοτσακάς και άλλα κομματικά στελέχη.

Η εμπειρία της Βουλής θα χρησιμοποιηθεί στη μάχη των εκλογών με τους Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Νίκο Ξυδάκη, Χρήστο Μαντά, Φωτεινή Βάκη, αλλά και τον Νίκο Φίλη που συμμετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο, να αναλαμβάνουν επιτελικούς ρόλους.

Κομβική τους επόμενους μήνες θα είναι η θέση του προϊσταμένου του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης Άγγελου Τσέκερη που έχει διατελέσει και διευθυντής του γραφείου τύπου του Μαξίμου. Ο χρόνος θα δείξει αν θα είναι το στέλεχος που στην προεκλογική μάχη θα αναλάβει ένα ακόμα πιο ενεργό ρόλο, ως συντονιστής στα media του κόμματος. Από τα υπόγεια της Ηρώδου Αττικού στην Κουμουνδούρου θα κληθούν να δουλέψουν, όταν χρειαστεί, οι Νίκος Ανδριόπουλος, Δημήτρης Καραμάνης, Θάνος Παπάζογλου και Κυριάκος Αργυρόπουλος που συντονίζουν την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους δημοσιογράφους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ