Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και τους δυνατούς ανέμους σε Αυλώνα, Χανιά και Ηλεία

Στην Κρήτη οι άνεμοι αναμένεται τις επόμενες ώρες να φτάσουν τα δέκα μποφόρ – Τρεις συλλήψεις στην Ηλεία – Δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές σύμφωνα με την Πυροσβεστική

Μάχη με τις φλόγες δίνουν σε Αυλώνα, Κίσσαμο και Αγίους Αποστόλους Ηλείας δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.

Οι καιρικές συνθήκες και στα τρία μέτωπα είναι αντίξοες καθώς πνέουν δυνατοί άνεμοι που ενισχύουν διαρκώς τις εστίες. Ειδικά στην Κρήτη, όπως αναφέρουν πηγές από το Πυροσβεστικό Σώμα η ένταση των ανέμων το βράδυ έφτασε τα εννέα μποφόρ και αναμένεται τις επόμενες ώρες να φτάσει ακόμα και τα δέκα!

Το παρήγορο στοιχείο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι ότι δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές ή άλλες εγκαταστάσεις από τις τρεις πυρκαγιές που πιθανότατα να προήλθαν από αμέλεια και συγκεκριμένα από την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Να σημειωθεί ότι η Πυροσβεστική υπηρεσία προχώρησε χθες σε τρεις συλλήψεις για την φωτιά στους Άγιους Αποστόλους Ηλείας.

Συνεχίζεται η μεγάλη δασική πυρκαγιά στον Αυλώνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη δασική πυρκαγιά του χρόνου η οποία ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή Βούτημα Αυλώνα Αττικής.

Στο σημείο που είναι εξαιρετικά δύσβατο πνέουν δυνατοί άνεμοι οι οποίοι δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Όπως επισημαίνεται πάντως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν κατοικίες ή εργοστάσια.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν 55 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο ενώ ρίψεις νερού έκαναν και δύο αεροσκάφη τα οποία όμως αποσύρθηκαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα λόγω του σκότους.

Στην περιοχή βρίσκονται και ειδικά μηχανήματα τα οποία ανοίγουν ζώνες και δρόμους για να προσεγγίσουν τα οχήματα της πυροσβεστικής το μέτωπο της πυροσβεστικής που βρίσκεται σε χαράδρα.

Τρεις συλλήψεις στην Ηλεία

Συνελήφθησαν σήμερα από Ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου στο πλαίσιο του αυτοφώρου οι ημεδαποί Α.Ρ. του Γ. 68 ετών, ο Π.Α. του Α. 34 ετών και ο Γ.Β. του Β. 70 ετών, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε αγροτοδασικές εκτάσεις στον Νομό Ηλείας και συγκεκριμένα στις περιοχές Αγίων Αποστόλων του Δήμου Πύργου, στα Άσπρα Σπίτια και στην Αρχαία Πίσα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αντίστοιχα.

Οι προαναφερόμενοι με εντολή του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πύργου θα οδηγηθούν αύριο Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 ενώπιόν του.

Η φωτιά στους Αγίους Αποστόλους συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη και για την κατάσβεση της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας στην Ηλεία ξέσπασαν άλλες δύο πυρκαγιές στα Άσπρα Σπίτια και στην Αρχαία Ολυμπία οι οποίες όμως κατασβέστηκαν.

Άνεμοι εντάσεως εννέα μποφόρ στην Κρήτη

Τέλος, ιδιαίτερα αντίξοες είναι οι συνθήκες που επικρατούν στην Κρήτη λόγω των ισχυρών ανέμων που φθάνουν τα εννέα μποφόρ.

Η φωτιά που ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή στις Στροβλές Κισσάμου βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει κινητοποιήσει πυροσβεστικές δυνάμεις από την Κίσσαμο, τα Χανιά και τα κλιμάκια της Π.Υ από τον Καμπανό και την Κάνδανο.

Η φωτιά βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές και οικισμούς ωστόσο η κατάσβεση της είναι δύσκολη λόγω των ισχυρών νοτίων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Το απόγευμα του Σαββάτου η πολιτική προστασία του Δήμου Κισσάμου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους πολίτες ότι λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και αναμένεται να ενταθούν μέχρι το βράδυ δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε ενέργεια και να ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Παράλληλα τους προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να διέρχονται κάτω από μεγάλα δέντρα ή από σημεία που μπορεί να πέσουν αντικείμενα και να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θάλασσες και ακτές.

Έξαρση πυρκαγιών από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών

Νωρίτερα, και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων, η οποία αντιμετώπισε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο “Μουρί”, εξέδωσε ανακοίνωση-έκκληση, που προειδοποιεί τους πολίτες καθώς το τελευταίο διάστημα στον νομό έχει παρατηρηθεί έξαρση πυρκαγιών που έχουν προκληθεί από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Η ανακοίνωση της ΠΥ

Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί έξαρση πυρκαγιών που έχουν προκληθεί από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών (κλαδιών ελαιοδέντρων κτλ.) και λόγω του ότι σε ολόκληρο τον Νομό πνέουν ισχυροί άνεμοι, η Πυροσβεστική Υπηρεσία απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μην κάνουν χρήση φωτιάς για αγροτικές εργασίες, τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες ή/και δυνατό άνεμο, χωρίς να ενημερώνονται πριν από το δελτίο καιρού, προς αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς. Επίσης τονίζεται ότι οι πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε μετά από κάθε αγροτική εργασία να απλώνουν, να διαβρέχουν και να καλύπτουν (με δική τους ευθύνη), επαρκώς την τέφρα / στάχτη που απομένει, ώστε να σβήνει τελείως, για να αποφεύγεται το φαινόμενο επανέναρξης της φωτιάς λόγω ανέμων.

Υπενθυμίζετε, ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό από πρόθεση ή αμέλεια, προβλέπονται βαρύτατες κυρώσεις για τους εμπρηστές, όπως διακοπή της επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτόφωρη διαδικασία, ποινή φυλάκισης, χρηματική ποινή, κήρυξη καμένης περιοχής ως αναδασωτέας και απαγόρευση βόσκησης, καθώς και διοικητικά πρόστιμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της δραματικής σειράς ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ που ξεκίνησε στο MEGA. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 Η Φανή επιστρέφει για μια τελευταία φορά στην κάμαρα του Πέτρου, για να...