Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνεχίζουν τα λάθη στρατηγικής στη Ν.Δ.

Ούτε προετοιμασμένη εμφανίστηκε ούτε στοιχεία παρουσίασε στην πρόταση για προανακριτική κατά τριών υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ

Από τον
Δημήτρη Ριζούλη

Η χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή απέδειξε για ακόμη μία φορά το επικοινωνιακό πρόβλημα της Ν.Δ. Η αξιωματική αντιπολίτευση προκάλεσε τη συζήτηση και την ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis κατά τριών υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, όμως ούτε προετοιμασμένη εμφανίστηκε ούτε στοιχεία παρουσίασε. Μάλιστα αυτοϋπονομεύτηκε αφού οι βουλευτές της απουσίαζαν από την αίθουσα την περισσότερη ώρα, δείγμα της αγγαρείας στην οποία εκλήθησαν να συμμετέχουν.

Ακόμα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε στην ομιλία του ότι η επιτροπή δεν θα συσταθεί. Δεν περίμενε δηλαδή καν την ολοκλήρωση της διαδικασίας και έσπευσε από τις 7.30 το απόγευμα να προαναγγείλει το αποτέλεσμα. Αρα, γιατί στήθηκε όλο αυτό το θέατρο σκιών;
Δεν θα ήταν θεσμικά ορθότερο να προκληθεί μια απλή συζήτηση στη Βουλή για το θέμα, με ανταλλαγή επιχειρημάτων, αντί για το σόου με τις τρεις κάλπες; Η τακτική «μία σου και μία μου» (με τις κάλπες) θυμίζει μαθητικό καβγά και δεν μπορεί να αποτελεί στρατηγική ενός σοβαρού κόμματος που βρίσκεται στα πρόθυρα της εξουσίας.

Ο ελληνικός λαός που παρακολουθεί (όσοι έχουν το κουράγιο, τουλάχιστον) αντιλαμβάνεται πότε παίζονται επικοινωνιακά παιχνίδια και πότε ασκείται πολιτική ουσίας. Τέτοια τρικ δεν πείθουν κανέναν και οι φωστήρες της Πειραιώς που τα εισηγούνται μάλλον ζουν σε άλλη εποχή.
Ενδεικτικό της προχειρότητας και της απόλυτα λανθασμένης τακτικής ήταν ότι η Ν.Δ. απομονώθηκε κοινοβουλευτικά. Ούτε το ΠΑΣΟΚ (παρότι στελέχη του κατηγορούνται από την κυβέρνηση για τη Novartis) στήριξε την πρόταση της Ν.Δ., αλλά ούτε το συχνά πρόθυμο Ποτάμι ακολούθησε. Ετσι, στην κάλπη η Ν.Δ. ταυτίστηκε με τη Χρυσή Αυγή και… τον Βενιζέλο, που έκανε «αντάρτικο» στη Φώφη. Τέτοιο δώρο ούτε ο Τσίπρας δεν θα το περίμενε!

Ομως και επί της ουσίας της υπόθεσης Novartis η Ν.Δ. χθες γκρέμισε όσα έχτιζε. Υποστήριζε από την πρώτη στιγμή που έφτασε η σχετική δικογραφία στη Βουλή ότι τα στοιχεία προέρχονται από «κουκουλοφόρους μάρτυρες», επέλεξε όμως να στηρίξει τη δική της πρόταση σε μια ανώνυμη καταγγελία, που μάλιστα δεν ελέγχθηκε καν από τη Δικαιοσύνη!

Αποδέχτηκε δηλαδή και έδωσε μέγιστη «αξία» σε μια ανώνυμη αναφορά, αλλά απορρίπτει τις επίσημες μαρτυρίες (που ενέκρινε η Δικαιοσύνη, γνωρίζοντας μάλιστα την ταυτότητα των προσώπων) που υπάρχουν σε μια δικογραφία 7.000 σελίδων. Πώς έπειτα από αυτό να πείσει για την αναξιοπιστία των «κουκουλοφόρων»;

Στη Ν.Δ. αδυνατούν να αντιληφθούν την οργή της κοινωνίας για τα σκάνδαλα του παρελθόντος. Επιλογή υπάρχει: να υποστηρίζει το κόμμα κάθε πρόταση για διερεύνηση υποθέσεων, και όχι να ψάχνει για τερτίπια και συμψηφισμούς. Ακόμα και αν «πληγωθεί», θα αποκτήσει αυτή το ηθικό πλεονέκτημα. Θα δείξει ότι δεν φοβάται να κάνει την αυτοκριτική της, να αποκαλυφθούν και οι δικές της ευθύνες και να λάμψει η αλήθεια, όποια κι αν είναι.

Μόνο έτσι θα μπορέσει να κάνει restart! Αν αφήσει τη στρατηγική του κουκουλώματος και εγκαινιάσει μια νέα εποχή διαφάνειας και τιμιότητας. Αν σταματήσει να δίνει την εντύπωση πως στηρίζει συμφέροντα και χωρίζει τους πάντες σε «φίλους» και «εχθρούς». Ο αρχηγός της εξάλλου είναι ακόμα νέος. Αντί να ταυτίζεται με το χθες και τα λάθη του παρελθόντος, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή της παράταξης.

Φυσικά, αν γίνει κάτι τέτοιο, είναι πιθανόν να ανοίξουν εσωτερικά μέτωπα, με τους νοσταλγούς του παρελθόντος και τους υπασπιστές των προκατόχων του κ. Μητσοτάκη να αντιδρούν. Ομως οι αρχηγοί πετυχαίνουν όταν κάνουν ρήξεις και πείθουν τον λαό για την αποφασιστικότητά τους. Ακόμα κι αν η Ν.Δ. προσωρινά πληγωθεί, στο τέλος θα αναβαπτιστεί και θα θριαμβεύσει.

Αυτά όμως μάλλον είναι ψιλά γράμματα για όσους συμβουλεύουν τον κ. Μητσοτάκη να προκαλεί άστοχες ψηφοφορίες σαν τη χθεσινή. Κάπως έτσι θα συνεχίσουν στην Πειραιώς να πορεύονται με τον ίδιο τρόπο και θα αφήνουν τον (στριμωγμένο σε όλα τα μέτωπα) ΣΥΡΙΖΑ να κάνει «πάρτι» στα θέματα της διαφθοράς και να παίρνει κάθε τόσο βαθιές ανάσες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ