Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Πώς θα δηλωθούν στην Εφορία τα ενοίκια ακινήτων

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρούν κάθε χρόνο στην ενοικίαση των ακινήτων τους. Στο πλαίσιο των μισθώσεων ακινήτων, υπάρχει μια υποχρέωση πολύ κρίσιμη, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να είναι φορολογικά νόμιμοι. Είναι η υποχρέωση δήλωσης των στοιχείων των μισθώσεων στο Τaxisnet, και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Με τη δήλωση γνωστοποιούνται στην Εφορία στοιχεία όπως το ακίνητο, το ύψος της μίσθωσης, ο μισθωτής και η ενεργειακή κλάση του. Ακολουθούν οι κυριότερες ερωτήσεις και οι αντίστοιχες απαντήσεις για τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων ακινήτων.

Καταργήθηκε η σύνταξη Ιδιωτικού Συμφωνητικού Μίσθωσης;

Σε καμία περίπτωση. Η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας υποβάλλεται αποκλειστικά για φορολογικούς λόγους και, για τον λόγο αυτό, γίνονται δεκτές τόσο έγγραφες όσο και προφορικές συμφωνίες. Η δήλωση αυτή δεν καθορίζει τις σχέσεις των συμβαλλόμενων μερών (εκμισθωτή και μισθωτή). Οι σχέσεις αυτές ρυθμίζονται και προστατεύονται από τον Αστικό Κώδικα.

Πότε υπάρχει υποχρέωση υποβολής;

Οι εκμισθωτές-υπεκμισθωτές ακίνητης περιουσίας, και όσοι προβαίνουν σε παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτου, υποχρεούνται να δηλώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων ή της παραχώρησης της χρήσης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία και ανεξάρτητα αν το μίσθωμα καταβάλλεται σε χρήμα ή σε είδος. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι παραχωρούν δωρεάν κατοικία μέχρι 200 τ.μ. προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες.

Για ποιες μισθώσεις υπάρχει υποχρέωση υποβολής;

– Για αστικές μισθώσεις (κατοικίας)

– Για επαγγελματικές/εμπορικές

– Για τουριστικές βραχυπρόθεσμες (διάρκεια μέχρι τρεις μήνες)

– Για αγροτικές/γεωργικές

– Για παραχώρηση χρήσης (δωρεάν ή με αντάλλαγμα σε είδος)

Σε ποιες περιπτώσεις υποβάλλεται δήλωση μίσθωσης;

Υπάρχει υποχρέωση υποβολής για:

– Αρχικές μισθώσεις ή υπεκμισθώσεις ή δωρεάν παραχωρήσεις χρήσεων γης ή ακινήτου.

– Τροποποιήσεις μισθώσεων ή υπεκμισθώσεων ή δωρεάν παραχωρήσεων χρήσεων γης ή ακινήτου.

Ποιος έχει υποχρέωση υποβολής;

Ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής ή ο παρέχων δωρεάν τη χρήση του ακινήτου ή της γης και, σε περίπτωση περισσοτέρων, καθένας έχει αυτοτελή υποχρέωση.

Πρέπει να υποβάλω στο Taxisnet μισθωτήριο που το έχω καταθέσει σε ΔΟΥ;

Όχι. Παλιά μισθωτήρια (πριν από το 2014, που “άνοιξε” η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μίσθωσης στο Taxisnet) δεν χρειάζεται να υποβληθούν ξανά, αφού έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε ΔΟΥ.

Ποια είναι η διαδικασία της δήλωσης των πληροφοριακών στοιχείων της μίσθωσης;

Ο εκμισθωτής του ακινήτου εισέρχεται στο TaxiSnet με τους προσωπικούς του κωδικούς και επιλέγει “Δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας”. Ακολούθως, με το πλήκτρο “επιλογή”, μεταφερεται στη φόρμα υποβολής, την οποία πρέπει να συμπληρώσει. Η φόρμα υποβολής προτείνει στο τέλος της σελίδας δύο επιλογές:

– Αποθήκευση, στην περίπτωση που θέλουμε να αποθηκεύσουμε την εργασία μας. (Προσοχή, η επιλογή δεν οριστικοποιεί την υποβολή).

– Οριστικοποίηση. Με την επιλογή αυτή οριστικοποιείται (υποβάλλεται) η δήλωση.

Πώς ενημερώνονται για την υποβολή οι ενδιαφερόμενοι;

Αφού ο εκμισθωτής ολοκληρώσει την υποβολή, το σύστημα θα στείλει σε όλους τους υπόλοιπους συμβαλλομένους (εκμισθωτές και μισθωτές) ηλεκτρονικό μήνυμα στον λογαριασμό που τηρούν στο Taxisnet.

Είμαι μισθωτής και θέλω να κάνω αποδοχή (ή άρνηση) της δήλωσης μίσθωσης. Τι κάνω;

Προϋπόθεση για αυτό είναι ο εκμισθωτής να έχει οριστικοποιήσει την υποβολή της δήλωσης μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας στο Taxisnet. Προσοχή: η αποδοχή ή η άρνηση δεν αναιρείται.

Ποιος είναι ο χρόνος υποβολής;

Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την τροποποίησή της.

Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του πρωτοκόλλου ΠΕΑ (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης) στη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας;

Η αναγραφή του πρωτοκόλλου ΠΕΑ στην ηλεκτρονική εφαρμογή “Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας” είναι υποχρεωτική. Επομένως, αν για το ακίνητο που εκμισθώνετε έχετε υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ, τότε πρέπει να συμπληρώσετε υποχρεωτικά τα πεδία στην ενότητα “Ενεργειακό πιστοποιητικό”.

Πώς υποβάλλω τροποποιητική δήλωση;

Για να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση μέσω Taxisnet, πρέπει η αρχική δήλωση να έχει υποβληθεί μέσω Taxisnet.

Τι κάνουμε στην περίπτωση ανανέωσης (παράτασης) υπάρχουσας μίσθωσης;

Μετά την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των μισθώσεων μέσω Taxisnet, θα υπάρχουν πλέον δύο κατηγορίες μισθώσεων που μπορούν να ανανεωθούν (παραταθούν):

1. Η αρχική δήλωση μίσθωσης (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί στο Taxisnet (είχε δηλαδή ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης μετά την 1/1/2014).

2. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί σε ΔΟΥ (πριν από την 1/1/2014).

Τι κάνουμε στην περίπτωση λάθους της καταχώρησης;

Στην περίπτωση αυτή, κάνουμε νέα υποβολή δήλωσης μίσθωσης και στις “Σημειώσεις” προσδιορίζουμε τα λάθη της αρχικής καταχώρισης και τον αριθμό που έλαβε η αρχική καταχώριση. Οι “σημειώσεις” που καταχωρίζει ο χρήστης εμφανίζονται και στην απόδειξη υποβολής.

Τι κάνουμε στην περίπτωση που υπάρχουν ειδικοί όροι μίσθωσης;

Ως ειδικοί όροι νοούνται περιορισμοί στη χρήση του ακινήτου, απαγορεύσεις υπεκμισθώσεων κ.λπ. Συνήθεις περιπτώσεις τέτοιων ειδικών όρων είναι η απαγόρευση της υπομίσθωσης, η απαγόρευση της παραχώρησης χρήσης ή η παραχώρηση άδειας στον μισθωτή να συστήνει Νομικά Πρόσωπα στα οποία θα συμμετέχει και ο ίδιος, ή πρόσληψη συνεταίρου κ.λπ. Στη φόρμα υποβολής έχουμε ενσωματώσει τους παραπάνω ειδικούς όρους (ακριβώς επειδή αποτελούν συνήθεις περιπτώσεις). Με την επιλογή τους, αυτοί οι ειδικοί όροι εμφανίζονται στην απόδειξη υποβολής.

Πότε συμπληρώνω τον αριθμό παροχής ΔΕΗ;

Εάν δεν επιλέξω ότι “Το Ακίνητο ΔΕΝ ηλεκτροδοτείται”, έχω υποχρέωση να καταχωρίσω τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ, και ειδικότερα τα 9 πρώτα ψηφία. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων παροχών, επιλέγω την κυριότερη παροχή.

Πώς δηλώνω το συμφωνηθέν μίσθωμα;

Στα “Στοιχεία Μίσθωσης” υπάρχει πεδίο όπου καταχωρίζουμε το συνολικό μηνιαίο μίσθωμα. Ως συνολικό μηνιαίο μίσθωμα εννοείται το συμφωνηθέν μίσθωμα, όπως αυτό έχει καθοριστεί από τους συμβαλλομένους. Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι εκμισθωτές, αναγράφουμε το συνολικό μίσθωμα που θα καταβάλλει ο μισθωτής. Δεν πρέπει να επιμερίσουμε το μίσθωμα ανάλογα με το ποσοστό του κάθε εκμισθωτή.

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ – Spoiler: Μακελειό στο νεκροταφείο! Ο Ρήγας σκοτώνει τον Ραζίνη

Καθηλώνουν οι εξελίξεις στο νέο επεισόδιο της σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που βλέπουμε στον ALPHA. Η συνάντηση στο νεκροταφείο του Τυρνάβου κατά τη διάρκεια του ψυχοσάββατου,...