Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έρχονται λογαριασμοί φωτιά για τον ΕΝΦΙΑ – Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση που ψάχνει απεγνωσμένα λύσεις

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ιδιαίτερα δύσκολη άσκηση. Πρόκειται για αυτή της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Με τα όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε προκύπτουν σημαντικές επιβαρύνσεις για τις λαικές περιοχές και μειώσεις για τα πλούσιες. Αυτό από πολιτικής άποψης είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το διαχειριστεί η κυβέρνηση, την ώρα μάλιστα που ο εκλογικός κύκλος έχει ανοίξει ανεξάρτητα από το πόσο αυτός θα διαρκέσει.

Ειδικά το καλοκαίρι η κυβέρνηση να βρεθεί μπροστά σε μία εξέλιξη που σε καμία περίπτωση δεν θα την ήθελε και δεν είναι άλλη από το ενδεχόμενοι τα χαμηλά στρώματα να δουν επιβάρυνση στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Η δουλειά των εκτιμητών τελείωσε. Παρέδωσαν στο υπουργείο Οικονομικών τις εισηγήσεις τους για το που θα πρέπει να βρεθούν οι νέες τιμές πάνω στις οποίες πατάει η Εφορία για να φορολογήσει τα ακίνητα. Οι εκτιμητές έδειξαν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες για το 60% των ζωνών όλης της χώρας ή 6.070 ζώνες και μειώσεις μόνο για το 23% ή σε 2.030 ζώνες. Τα νησιά του Ιονίου, το Βόρειο Αιγαίο, η Στερεά Ελλάδα και οι περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα θα δουν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Στον αντίποδα βρίσκονται η Μακεδονία και η Θράκη όπου θα υπάρξει για τις περισσότερες περιοχές προσγείωση των τιμών ζώνης.

Από σήμερα πιάνει δουλειά η Δευτεροβάθμια Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών για να διορθώσει τις τιμές όπου καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις. Η δουλειά της δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αμέσως μετά το Πάσχα τα μέλη της Επιτροπής θα παραδώσουν τις προτάσεις τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η οποία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτές προτάσεις για μεγάλες αυξήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και οι λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες όπου κατοικούν φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Ο ΕΝΦΙΑ

Με το χρόνο των εκλογών να είναι ανοικτός, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να φουσκώσει το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα λάβουν τον Αύγουστο και θα κληθούν να πληρώσουν φέτος τα νοικοκυριά. Με δεδομένο ότι οι εισηγήσεις των εκτιμητών δεν είναι δεσμευτικές και ο φόρος στα ακίνητα θα πρέπει να φέρνει στα κρατικά ταμεία έσοδα τουλάχιστον 2,65 δις. ευρώ το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε «χειρουργικές» παρεμβάσεις στις αντικειμενικές τιμές ώστε να μην αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης της τάξεως των 500-550 ευρώ οι νέες αξίες να αυξηθούν αλλά να μην ξεπεράσουν τα 750 ευρώ για να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ στα 2,8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 – 850 ευρώ, οι αξίες μπορούν να αυξηθούν στα επίπεδα των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στην περίπτωση αυτή ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στα 2,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή, η τιμή ζώνης μπορεί να αυξάνεται αλλά δεν αλλάζει ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Μια πρώτη γεύση για τον ΕΝΦΙΑ που θα διαμορφωθεί μετά τις αντικειμενικές αξίες έδωσε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία είπε ότι «με μία πρώτη ανάλυση, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα», ενώ «δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ