Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Σε δοκιμασία η θέση Καμμένου «με τον Αλέξη μέχρι τέλους»

Πλήθος σεναρίων ως προς το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, χωρίς πάντως να δημιουργείται αίσθηση επερχόμενης ρήξης, προκάλεσε το απαγορευτικό δηλώσεων που επέβαλε στους βουλευτές και τα στελέχη των ΑΝΕΛ ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος.

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διατυπώνουν, με ένταση το τελευταίο διάστημα, αποκλίνουσες απόψεις, ενισχύοντας την εικόνα της κυβερνητικής βαβέλ και δίνοντας τη δυνατότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να βάλλουν κατά του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η πολυγλωσσία δεν περιορίζεται στα εθνικά θέματα, όπου στελέχη όπως μεταξύ άλλων οι Φ. Κουβέλης, Ν. Ξυδάκης, Ν. Φίλης (χθες στην εκπομπή Ακραίως στο Σκάι) σπεύδουν να χαρακτηρίσουν τις απόψεις του Π. Καμμένου περί «ομηρίας» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως «προσωπικές». Αφορά μία σειρά από ανοικτά μέτωπα που είτε προϋπήρχαν, όπως το Σκοπιανό όπως ο Π. Καμμένος μοιάζει ενοχλημένος με την απόφαση του Μαξίμου να επιδιώξει μία λύση με σύνθετη ονομασία, όσο και άλλα που ανέκυψαν τις τελευταίες ημέρες, όπως αυτό του ΠΑΟΚ και του Ιβαν Σαββίδη, μετά την εισβολή του τελευταίου στο γήπεδο με όπλο και τη διακοπή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

Ο Πάνος Καμμένος έχει ζητήσει από τα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματος του να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να αποφύγουν τις δημόσιες εμφανίσεις μέχρι την ημέρα που θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα, πιθανότατα αύριο Τρίτη. Ο Υπουργός Άμυνας είναι δεδομένο ότι επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα στο Μαξίμου, σε μία περίοδο που νιώθει μεγάλη δημοσκοπική πίεση καθώς το κόμμα του εμφανίζεται να μην περνάει τον πήχη του 3% για είσοδο στην επόμενη Βουλή.

Ο κ. Καμμένος, που σε προηγούμενες κρίσης είχε δηλώσει «με τον Αλέξη μέχρι τέλους», εμφανίζεται ενοχλημένος και με την προσπάθεια προσέγγισης του Μαξίμου προς τον Στ. Θεοδωράκη, με αφορμή την πρόταση του τελευταίου για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Στο περιθώριο της συνάντησης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν δημοσίως λόγο για την ανάγκη επαναξιολόγησης της συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛ ενώ ο κ. Νίκος Φίλης (Ακραίως – Σκάι) απευθυνόμενος προς τη Ντόρα Μπακογιάννη επεσήμανε πως «ο Καμμένος είναι δικό σας δημιούργημα. Δημιούργημα της οικογένειας Μητσοτάκη. Δεν τον φτιάξαμε εμείς».

Πρόκειται για γραμμή διαφοροποίησης των δύο εταίρων με στόχο τα κομματικά τους ακροατήρια; Πρόκειται για μία ουσιαστική ρήξη στις σχέσεις τους, την ώρα που μία σειρά μετώπων είναι ανοικτά (Ελληνοτουρκικές σχέσεις, Σκοπιανό, Οικονομία, Novartis, Β. Ελλάδα και Ι. Σαββίδης) και απειλούν με ανατροπή των σχεδιασμών του Μαξίμου;

Μένει να αποδειχθεί.

Πάντως, ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε να διασκεδάσει τα σενάρια περί ρήξης μεταξύ των δύο εταίρων. Μιλώντας στο Σκάι προανήγγειλε, δε, ότι οι κ. Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος θα έχουν συνάντηση αύριο Τρίτη.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ