Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Καμπανάκι» για τεχνητές ελλείψεις σε 100 φάρμακα!

Ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, κυρίως οι καρκινοπαθείς, που στήνονται στις ουρές του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ΦΥΚ

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Περισσότερα από 100 φάρμακα απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων, εκ των οποίων κάποια από αυτά είναι αναντικατάστατα, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου, ιδιαίτερα μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του ΕΟΦ την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα, συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ασθενών, κυρίως καρκινοπαθών και χρόνιων πασχόντων, που στήνονται στις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ).

Ειδικότερα, την περασμένη Πέμπτη, κατά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο του ΠΦΣ με την πρόεδρο του ΕΟΦ Αικατερίνη Αντωνίου και τον αντιπρόεδρο Ηλία Γιαννόγλου, δεν βρέθηκε καμία λύση για το θέμα των τεχνητών ελλείψεων φαρμάκων που προκαλούν συγκεκριμένες εταιρίες. Το προεδρείο του ΠΦΣ μάλιστα κατέθεσε επίσημα στοιχεία ελλείψεων (αντιυπερτασικά, αντιμικροβιακά, σκευάσματα για οφθαλμικές λοιμώξεις, αντιβιοτικά κ.λπ.) και κατήγγειλε την τακτική συγκεκριμένων εταιριών να προμηθεύουν με ελάχιστες ποσότητες φάρμακα και στις φαρμακαποθήκες και στα φαρμακεία.

Ασάφεια

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, «η πρόεδρος του ΕΟΦ δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις επί των τοποθετήσεων και των καταγγελιών των φαρμακοποιών». Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε: «Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο πιεστική και δεν βελτιώνεται».
Δεν είναι όμως μόνο οι ελλείψεις των φαρμάκων που ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Οπως κατήγγειλε στη «δημοκρατία» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Φίλων Ιατρών (ΚΕΦΙ) Ζωή Γραμματόγλου, ο κόσμος ταλαιπωρείται και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπου εκατοντάδες καρκινοπαθείς ή οι συγγενείς τους είναι αναγκασμένοι να περιμένουν με τις ώρες στις ουρές: «Να φανταστείτε ότι φέρνουν ακόμα και σκαμνάκια γιατί ξέρουν ότι θα περιμένουν με τις ώρες!»

Μάλιστα για το θέμα κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ο οποίος κάνει λόγο για «εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης έξω από τα 29 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα οκτώ στην Αθήνα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ