Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Διπλό μήνυμα Καραμανλή

Ενότητα στην πράξη είναι η απάντηση του ηγετικού επιτελείου της ΝΔ στην επιχείρηση διεμβολισμού του κόμματος, που εκτιμούν ότι επιχειρείται μέσω των κυβερνητικών μεθοδεύσεων στην υπόθεση Novartis.

Μάλιστα, η εκτίμηση αυτή στο εσωτερικό της ΝΔ παγιώνεται και με δεδομένη την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής, όπου παρατηρείται η προσπάθεια της κυβέρνησης η υπόθεση να μείνει με κάθε δυνατό τρόπο ανοιχτή, σε μια συνεχιζόμενη «επιχείρηση λάσπης», όπως λένε από την οδό Πειραιώς.

Υπό αυτό το πρίσμα, κεντρική εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως εκφράστηκε και στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος την Πέμπτη, είναι ότι η ΝΔ πρέπει να πορευτεί συντεταγμένη. Σε αυτό το κλίμα, δε, εντάσσεται και η απόφαση διαγραφής του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου από το κόμμα, μετά και τη σφοδρή προσωπική και πολιτική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδώνιδος Γεωργιάδη το περασμένο Σάββατο.

Η επίθεση του κ. Αντώναρου ήταν το κερασάκι στην τούρτα για την οδό Πειραιώς, με δεδομένη την αποστασιοποίηση του πρώην υπουργού και βουλευτή του κόμματος από τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας της ΝΔ. Όσο για την περίπτωση του βουλευτή του κόμματος Γιώργου Βλάχου, ο οποίος ζήτησε με τη σειρά του την παραίτηση του Αδώνιδος Γεωργιάδη από την αντιπροεδρία του κόμματος, όσο διερευνάται η υπόθεση Novartis, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συμπεριφορά «γαλάζιων» υπουργών την περίοδο του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου, στη ΝΔ δεν πέρασε απαρατήρητη και προκάλεσε ενόχληση, αλλά επελέγη να μη δοθεί συνέχεια.

Για την ενότητα

Μάλιστα, όπως εξηγούσαν στο «Π» πηγές κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η απόφαση της διαγραφής του Ευάγγελου Αντώναρου δεν ήταν απλά μια «επίδειξη δύναμης», αλλά ουσιαστικά μια απόφαση στον βωμό της ενότητας του κόμματος. Προκειμένου, δηλαδή, να μην υπάρξει εσωστρέφεια στη ΝΔ, εστάλη από την οδό Πειραιώς ένα σαφές μήνυμα πως δεν νοείται να ρίχνεται νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, θα δικαιωνόταν η προσπάθεια διεμβολισμού του κόμματος, μέσω της «καραμανλικής» πτέρυγας, όπως εξηγούν κεντρικές «γαλάζιες» πηγές, σε μια πολλοστή επανάληψη της προσπάθειας του κυβερνώντος κόμματος να δημιουργήσει εσωτερικό ζήτημα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Άλλωστε, σε προηγούμενες αντίστοιχες περιστάσεις (π.χ. κατά τη διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα), αλλά και σε ανύποπτο πολιτικό χρόνο, το κεντρικό πρόταγμα της οδού Πειραιώς είναι ότι δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές «προσωπικές ατζέντες», το οποίο μάλιστα επιχειρεί να διαμορφώσει momentum κυβερνησιμότητας και, άρα, να «πριονίζεται» εκ των έσω αυτή η δυναμική. «Δεν θα ανεχτώ προσωπικές ατζέντες και εσωκομματικές ισορροπίες», έλεγε, άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, προ ημερών, σε συζήτηση με τραπεζικά στελέχη για την ανάπτυξη, αποδεικνύοντας μετά από σύντομο χρονικό διάστημα την ισχύ των λεγομένων του και στην πράξη.

Οι δύο κινήσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, ως ιδιαίτερα σημαντικές αξιολογούνται δύο κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Η πρώτη, μέσω κύκλων, να διαμηνύσει τη στήριξή του στον βαλλόμενο Δημήτρη Αβραμόπουλο για τον χειρισμό του στην υπόθεση των αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο του αίματος και για τα εμβόλια για την πανδημία Η1Ν1. Υπενθυμίζεται ότι στη δικογραφία υπήρχε η αναφορά ότι ο κ. Αβραμόπουλος «παραπλάνησε» τον κ. Καραμανλή, με τον Ευρωπαίο επίτροπο να διερωτάται σε συνέντευξη Τύπου αν ο πρώην πρωθυπουργός «ήταν κανένα παιδάκι που δεν καταλάβαινε» και εξηγώντας ότι οι τότε χειρισμοί του ήταν σε πλήρη γνώση και έγκριση του τότε πρωθυπουργού. Και, με δεδομένο ότι μετά τη συνέντευξη του κ. Αβραμόπουλου ξεκίνησε μια προσπάθεια να μεταδοθεί ενόχληση του Κώστα Καραμανλή για τα λεγόμενα του πρώην υπουργού του, κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού ξεκαθάρισαν την κατάσταση.

Έντονη ενόχληση Καραμανλή

Η δεύτερη απάντηση είχε να κάνει με τα όσα έλεγε ο κ. Αντώναρος. Εκ νέου, κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού διεμήνυαν ότι ο κ. Αντώναρος εξέφρασε προσωπικές του απόψεις, οι οποίες δεν εκφράζουν τον πρώην πρωθυπουργό. Το αυτό επιβεβαιώνει, δε, και ο κ. Αντώναρος, ο οποίος υπεραμύνεται της πολιτικής του αυτονομίας και της δυνατότητάς του να εκφράζει άποψη. Υπό αυτό το πρίσμα, καθίσταται σαφές ότι η τοποθέτηση του κ. Αντώναρου δεν εξέφραζε τον πρώην πρωθυπουργό. Μάλιστα, πηγές με γνώση της κατάστασης αναφέρουν ότι υπήρξε έντονη ενόχληση του κ. Καραμανλή τόσο για το περιεχόμενο της τοποθέτησης, όσο και για την προσπάθεια κάποιων να τη «χρεώσουν» εξ αντανακλάσεως και στον ίδιο.

Κοινοβουλευτικό στέλεχος, δε, το οποίο είναι εκ των τακτικών συνομιλητών του κ. Καραμανλή στο γραφείο του στην Παναγή Κυριακού, εξηγούσε στο «Π» ότι ο πρώην πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν διαφοροποιείται από τους χειρισμούς ούτε από την τοποθέτηση της ηγεσίας της ΝΔ στην υπόθεση Novartis και επιμένει στην ανάγκη να έρθουν «όλα στο φως», όπως το λέει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δύο παρεμβάσεις με ενδιαφέρουσα σημειολογία, δε, είναι τόσο αυτή του Νικήτα Κακλαμάνη (ΑΝΤ1), ο οποίος αποκάλυψε συνάντησή του με τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και τη συμφωνία του πρώην πρωθυπουργού με τη γραμμή της ΝΔ, αλλά και του Θεόδωρου Ρουσόπουλου (Epsilon), ο οποίος έχει επανενεργοποιηθεί πολιτικά και τόνισε την ανάγκη η ΝΔ να πορευτεί συντεταγμένα, φέρνοντας μάλιστα το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανίζεται με ομογενοποιημένη γραμμή στα ΜΜΕ, παρά τις ενδεχόμενες συγκρούσεις στα κομματικά του όργανα.

Ανοιχτή γραμμή

Αυτές τις μέρες, δε, υπάρχει ανοιχτή γραμμή του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Επί παραδείγματι, με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αναφέρεται στη δικογραφία, και ο οποίος ετοιμάζει την ερχόμενη Τετάρτη δριμύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή. Μάλιστα, σε συνομιλητές του ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι «θα φτάσει ως το τέλος», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει να σπιλώνεται –αυτός ή και μελλοντικά κάποιος άλλος– χωρίς να υπάρξει τιμωρία. Παράλληλα, αντίστοιχος δίαυλος υπάρχει μεταξύ του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Καραμανλή, ενώ και ο πρώην πρωθυπουργός δεν έμαθε τη διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου από τα ΜΜΕ, καίτοι επισήμως η οδός Πειραιώς διαψεύδει ότι υπήρξε επικοινωνία Μητσοτάκη – Καραμανλή για το ζήτημα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 128 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 128 Ο Βρεττός καλεί σε συνάντηση τον Σεραφετίνογλου… και τα πράγματα θα πάρουν πολύ γρήγορα, πολύ...