Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σε “ηλεκτρική καρέκλα” οι βολεμένοι…

Η “κυβέρνηση” Εποπτείας έρχεται να μείνει και μείνει. Ποιός θα την πληρώσει; Τον ΣΥΡΙΖΑ τον πλήρωσε η μεσαία τάξη. Την Εποπτεία οι βολεμένοι.

Οι βολεμένοι των κόμματων και των κυβερνήσεων που θα ζήσουν μαύρες ώρες και ας χασκογελάνε τώρα λογαριάζοντας πως έξω από τα μνημόνια (από τον Αύγουστο) οργανώνεται νέο πάρτι… σπατάλης με κρατικές μισθάρες, επιδόματα και υπερωρίες που ποτέ δεν γίνονται…

Η Εποπτεία “καλπάζει” ως “δράκουλας” των Ευρωπαϊκών Άλπεων και θα μείνει στη διακυβέρνηση της χώρας τα διπλά χρόνια (μέχρι το 2028) από αυτά του τελευταίου προστάτη τους, του ροζ αριστερού “μανδύα” του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποστροφή των δηλώσεων του επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ πως “…μόνο ο όψιμος ΣΥΡΙΖΑ αγκάλιασε τα μνημόνια και μας έκανε όλους ευχαριστημένους” έχει το δικό της νόημα μιας και απευθύνεται σε εκατομμύρια φορολογούμενους της Ευρώπης.

Δείχνει τη χρησιμότητα του Αλέξη Τσίπρα τόσο για την εφαρμογή των τριών μνημονίων όσο και για τις υποχρεώσεις που θα επιβάλλουν στη μεταμνημονιακή μας περίοδο, που ανέλαβε, ο Ευκλείδης να “θολώσει” με ταρατατζούμ… για δήθεν καθαρή έξοδο…

Τα πράγματα όμως είναι εντελώς διαφορετικά. Από τον Ιούνιο 2018 και μετά, 32 κρατικές ΔΕΚΟ (μαζί με Οργανισμούς διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων) μεταφέρονται “σιδηροδέσμιες” στον προθάλαμο “σφαγής” ή πώλησης του Υπερταμείου.

Οι Διοικήσεις των ΔΕΚΟ του Υπερταμείου (καθώς και το κρατικό υπαλληλικό προσωπικό τους) θα περνούν από το κόσκινο της Εποπτείας μιας και το Υπερταμείο θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για πολλά χρόνια.

Το τι σημαίνει αυτό το ξέρουν πολύ καλά στην κυβέρνηση αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτε. Το ξέρουν και στην αντιπολίτευση αλλά αποφεύγουν και να το αναλύσουν και να το απαντήσουν.

Σημαίνει πως στις ΔΕΚΟ που είναι για πώληση δεν χωράει άλλο παραδάκι… από τον κρατικό κορβανά (δηλαδή από την τσέπη του φορολογούμενου λαού) ούτε ρουσφετολογική πρόσληψη αφού και η μετακίνηση του κλητήρα, από τον ένα όροφο στον άλλο, θα περνάει από τις “ακτίνες” της Εποπτείας.

Τα 136.000.000 ευρώ που χάρισαν στους βολεμένους της αποτυχημένης κρατικής ΛΑΡΚΟ η κυβέρνηση Καραμανλή του 2008 και του Παπανδρέου το 2010 (και τα ζητάει από τον κρατικό κορβανά η Ε.Ε.) είναι τα τελευταία που φαγώθηκαν, από την τσέπη του λαού για κομματικά ρουσφέτια των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης.

Και δεν είναι καθόλου τυχαία η ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου που απέρριψε την προσφυγή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να μην εφαρμοστεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιστροφή των 136 εκατ..

Η απόφαση θα εφαρμοσθεί χίλια τα εκατό .Και θα είναι οδυνηρή για τη χώρα καθώς τα λεφτά αυτά θα κοπούν από αντίστοιχη ευρωπαϊκή επιδότηση που, πιθανότητα, θα αφορά την ελληνική αγροτική παραγωγή.

Οδυνηρή επίσης γιατί μόνο έτσι η τακτική των δανειστών εναρμονίζεται με αυτή της Επιτροπείας που ξεκινάει αμέσως μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου τον προσεχή Αύγουστο.

Πως θα συμβεί όμως να μείνει η Επιτροπεία μέχρι το 2022 (σε πρώτη φάση) και μέχρι το 2028 (σε δεύτερη) αντίθετα με την “πολιτική βούληση” του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει τον λαό πως θα την αποφύγει;

Πέρα από την θεμελιωμένη (με Κοινοτικές οδηγίες) υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εντάξει και την (εκτός μνημονίου) Ελλάδα στους ισχύοντες για τα κράτη-μέλη περιορισμούς της δημοσιονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε και ειδικά της Ευρωζώνης, το 2018 είναι το έτος ύψους πλεονάσματος 3,5%.

Και ο κατά τον Τόμας Βίζερ όψιμος ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφωνήσει (με νομοθετημένες δεσμεύσεις) μια σειρά συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για πολλά χρόνια μετά το 2018.

Η Εποπτεία λοιπόν, του 2018-2022, (που θα παρακολουθεί την εφαρμογή 70 περίπου δεσμεύσεων -προαπαιτούμενα- του ΣΥΡΙΖΑ) θα απαιτήσει δημοσιονομικές λύσεις με απαγορεύσεις ανανέωσης θητείας, προσλήψεων και με συρρικνώσεις υπηρεσιών του κράτους σε κάθε περίπτωση που τα φορολογικά μέτρα, τάξης 2% του ΑΕΠ, (μετά το 2018) δεν φέρουν φόρους στα Ταμεία. Τι λέτε εσείς. Με πάνω από 100 δισ. χρέη του λαού προς το κράτος και μετά από ηλεκτρονικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς θα μείνει δεκάρα στην τσέπη να πληρωθούν φόροι; Θα υποχρεωθούν από την Εποπτεία να τα πληρώσουν (δημοσιονομικά) οι βολεμένοι Και ας ξεβολεύει αυτό τη νέα (κρατικίστικη) κυβέρνηση (γιατί πάλι κρατικίστικη θα είναι ) του 2019. 


Του Γιώργου Κράλογλου

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 50-51

Δείτε τι θα συμβεί στα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 50-51 Επεισόδιο 50 Ο Φίλιππος βρίσκει πανικόβλητο τον Άλκη, κάθως φαίνεται να έχει...