Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χαθήκατε αν ανοίξει μύτη στο συλλαλητήριο

Θα πρέπει η Αστυνομία και όλες οι κρατικές υπηρεσίες να δράσουν συντονισμένα για να μη συμβεί το παραμικρό

Από τον
Δημήτρη Ριζούλη

Την Κυριακή στο Σύνταγμα θα βρεθούν οι πάντες. Αντρες, γυναίκες, οικογένειες με τα παιδιά τους, νέοι, γιαγιάδες και παππούδες, εργάτες, δικηγόροι, γιατροί, άνεργοι… Ολη η ελληνική κοινωνία χωρίς διαχωρισμούς και «ταυτότητα». Οι πάντες έχουν αντιληφθεί (άσχετα με το τι λένε) ότι στην πλατεία Συντάγματος θα μαζευτούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Ολοι, μιλώντας με γνωστούς και φίλους από τον περίγυρό τους, έχουν καταλάβει πως αυτό που θα συμβεί την Κυριακή είναι πρωτοφανές.

Στο μακρινό παρελθόν υπήρχαν μεγάλες συγκεντρώσεις (με τελευταία αυτή του Χριστόδουλου για τις ταυτότητες), τώρα όμως οι διαδηλωτές θα προέρχονται από όλες τις κοινωνικές ομάδες και τα στρώματα, χωρίς την ομοιογένεια άλλων εποχών. Δεν θα πρόκειται, δηλαδή, για διαδήλωση οργανωμένη με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, αλλά για αυθόρμητη προσέλευση των πάντων. Ακόμα και νέα παιδιά χωρίς ιδιαίτερες πολιτικές ανησυχίες είναι έτοιμα να κατεβούν στο Σύνταγμα, με μοναδικό κίνητρο να εκφράσουν την οργή τους για όσους θέλουν να αποφασίζουν γι’ αυτούς χωρίς αυτούς.

Ολες οι γενιές και όλες οι τάξεις θα είναι εκεί. Και μάλιστα, από ό,τι φαίνεται, δεν τρομάζουν ούτε τσιμπάνε από τις προβοκατόρικες σειρήνες.
Οι προσπάθειες των τελευταίων ημερών να καλλιεργηθεί κλίμα φόβου για να περιοριστεί η συμμετοχή στο συλλαλητήριο έπεσαν στο κενό. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι περισσότεροι.

Προσοχή όμως! Επειδή υπάρχουν περίεργα κέντρα που δρουν εντός της χώρας και τα τελευταία χρόνια έπαιξαν τα ρέστα τους για να τρομοκρατηθεί ο λαός και να κρατηθεί μακριά από διαδηλώσεις (ποιος μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, την τραγωδία της Marfin), κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα επιχειρήσουν και πάλι να τρομοκρατήσουν ή να διαλύσουν νωρίς το τεράστιο πλήθος.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη να ελέγξει κάθε περίεργη κίνηση ή πληροφορία και να διασφαλίσει το αυτονόητο: ότι οι Ελληνες πολίτες μπορούν με ασφάλεια να διαδηλώνουν.

Θα πρέπει η Αστυνομία και όλες οι κρατικές υπηρεσίες (φανερές και μυστικές) να δράσουν συντονισμένα, προκειμένου να μην ανοίξει μύτη. Αν την Κυριακή συμβεί το οτιδήποτε, με παππούδες, γιαγιάδες και παιδιά στον δρόμο, να γνωρίζουν οι κυβερνώντες ότι η λαοθάλασσα θα μετατραπεί σε τσουνάμι! Αν δεν διασφαλιστεί το αυτονόητο, τότε πράγματι η ακομμάτιστη εθνική διαδήλωση θα μετατραπεί σε αντικυβερνητική συγκέντρωση οργής και οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τους κυβερνώντες. Θα πρόκειται για το πολιτικό τους τέλος!

Γι’ αυτούς τους λόγους, θεωρώ βέβαιο ότι την Κυριακή δεν θα συμβεί απολύτως τίποτα και όλα θα κυλήσουν ομαλά. Δεν είναι καιρός για ακραίες καταστάσεις και γεγονότα αποσταθεροποίησης που μόνο κακό θα κάνουν στον τόπο. Στον Σύριζα και κυρίως στο Μέγαρο Μαξίμου το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά και ελπίζω να έχουν πάρει τα μέτρα τους.

Από χθες, πάντως, μαζεύτηκαν και οι ακροαριστερές οργανώσεις και κυρίως ο Ρουβίκωνας! Είτε έλαβαν σχετική εντολή είτε αντιλήφθηκαν ότι αν αυτή τη φορά προκαλέσουν επεισόδια τότε δεν τους σώζει τίποτα. Από την άλλη, όμως, πρέπει να μαζευτούν και οι ακροδεξιοί, που κατά καιρούς έδωσαν την ευκαιρία στο «σύστημα» να παίξει τα παιχνίδια του. Αν δώσουν βολικές αφορμές για «αντίποινα» των αναρχικών, τότε θα έχουν την απόλυτη ευθύνη και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου με τη μέγιστη αυστηρότητα.

Αυτές τις ημέρες οι μάσκες έπεσαν. Και θα πέσουν ολοκληρωτικά την Κυριακή. Για τον ρόλο που εξυπηρετεί ο καθένας: Ρουβίκωνες, ακροαριστερές οργανώσεις, αναρχικοί, χρυσαυγίτες, ακροδεξιές ομάδες, κόμματα, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, κανάλια, εφημερίδες.
Ολοι μετριούνται και κρίνονται καθημερινά. Και είναι βέβαιο ότι μετά την Κυριακή (αναλόγως του τι θα συμβεί) ο λαός θα κατατάξει τον καθένα εκεί που πρέπει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ