Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σενάρια νέας αναβολής των αντικειμενικών αξιών

Ανοικτό είναι πλέον το ενδεχόμενο να ζητηθεί νέα πίστωση χρόνου από τους θεσμούς προκειμένου να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στην επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Την Παρασκευή, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση που ορίζει τους 294 εκτιμητές –μεταξύ των οποίων και 5-6 εταιρείες- που θα αναλάβουν το έργο της αλλαγής. Ωστόσο, ο χρόνος πλέον ειναι ελάχιστος καθώς ακόμη και αν οι εκτιμητές παραδώσουν τις προτάσεις τους έως τις 15 Μαρτίου όπως προβλέπει η σχετική απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει στη διάθεσή του μόλις δύο εβδομάδες για να οριστικοποιήσει τον κατάλογο που θα επηρεάσει πάνω από 20 φόρους με επιπώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στα δημόσια έσοδα.

Το να εγκριθεί από τους δανειστές μια ακόμη παράταση στην ανακοίνωση των αντικειμενικών αξιών φαντάζει αυτή τη στιγμή ως εξαιρετικά πιθανό σενάριο καθώς δεν υπάρχει και ουσιαστικός λόγος οι νέες τιμές να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Μαρτίου. Η αξίωση που έχουν θέσει οι θεσμοί είναι οι νέες τιμές να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ούτως ή άλλως, η εκκαθάριση δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από τον Αύγουστο οπότε είτε Μάρτιο ανακοινωθούν οι νέες τιμές ζώνης είτε τέλος Απριλίου, δεν έχει καμία απολύτως διαφορά. Όσον αφορά στις αγοραπωλησίες και στις δωρεές- κληρονομιές είναι δεδομένη η απόφαση οι φόροι να υπολογίζονται επί των αξιών από τη δημοσίευσή τους.

Επίσης, όσο περισσότερο καθυστερούν οι νέες αξίες, τόσο περισσότερα έσοδα κερδίζει το υπουργείο Οικονομικών καθώς το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στο να μην προχωρήσει στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών ώστε να μειωθούν οι επιβαρύνσεις σε γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές και να αυξηθεί ο αριθμός των συναλλαγών.

Στα χρόνια της κρίσης, o αριθμός των συναλλαγών μειώθηκε κατακόρυφα προκαλώντας τεράστιες απώλειες στα φορολογικά έσοδα. Έτσι, το νούμερο ένα ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει αναζωπύρωση στην αγορά:

1. Στις αγοραπωλησίες, από τις περίπου 215 χιλιάδες που πραγματοποιούνταν το 2005 φτάσαμε στο σημείο να γίνονται 40-50 χιλιάδες αγοραπωλησίες τον χρόνο

2. Στις δωρεές ο αριθμός των συναλλαγών έχει μειωθεί από τις 50-60 χιλιάδες που πραγματοποιούνταν προ κρίσης, στις 17-20 χιλιάδες ενώ στις γονικές από τις 120.000 πέσαμε στις 34 χιλιάδες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 131 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του β κύκλου της δραματικής σειράς εποχής Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ που βλέπουμε στον ALPHA ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ 131 Οι ισορροπίες στο ζαχαροπλαστείο έχουν διαταραχτεί μετά...