Σήμερα συνεδριάζει το επιστημονικό συμβούλιο του ΥΠΕΞ και στο μικροσκόπιο μπαίνει η νομική διάσταση της αναζητούμενης συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.

Από τη συνεδρίαση αναμένεται να προκύψει το περιεχόμενο, αλλά και η διατύπωση του συμφώνου που έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και στη συνέχεια θα προτείνει στη γειτονική χώρα, πιθανότατα μέσα στον Φεβρουάριο.

Το σύμφωνο αναμένεται να λάβει υπ' όψιν του τις θέσεις των δύο πλευρών και γι' αυτόν τον λόγο θα υπάρξει και συνάντηση (πιθανότατα στη Θεσσαλονίκη) του Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του.

Το κείμενο θα έχει ισχύ διεθνούς συμφωνίας και θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τις συγκεκριμένες κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν οι δύο πλευρές μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο και με ορόσημα μέχρι την πλήρη ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ θα ρυθμίζει τα προβλήματα των Σκοπίων με την Ελλάδα.

Δέσμευση για αλλαγές στο Σύνταγμα

Ειδικότερα αναμένεται να περιέχει τη σαφή δέσμευση της κυβέρνησης Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για αλλαγές στο Σύνταγμα και καθαρή δέσμευση για το ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει αξιώσεις. Παράλληλα η Ελλάδα θα έχει ανάλογες δεσμεύσεις ως προς τα όσα θα πρέπει να κάνει για τη γειτονική χώρα, και ειδικότερα την ένταξη της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Το σύμφωνο ως διεθνής συμφωνία (όπως η ενδιάμεση συμφωνία) θα υπερισχύει του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να επικληθεί η εσωτερική πρόβλεψη, για μη συμμόρφωση με διεθνή υποχρέωση που θα απορρέει από τη συμφωνία.

Ποιοι μετέχουν στο συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών

Ο υφυπουργός Eξωτερικών επί κυβέρνησης Σημίτη καθηγητής Χρήστος Ροζάκης (που έχει διατελέσει και πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης) είναι ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο συμβούλιο είναι επίσης: Ο Χάρης Παμπούκης, στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και πρώην γενικός γραμματέας του υπ. Εξωτερικών, η καθηγήτρια Φαίη Παζαρτζή, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Αντώνης Μπρεδήμας, ο Π. Λιάκουρας, καθηγητής επίσης με ειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο, η καθηγήτρια Παρούλα Περράκη και ο αδελφός του κυβερνητικού εκπροσώπου, Αντώνης Τζανακόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής σε θέματα Διεθνών Συμβάσεων.

Ανησυχία για το συλλαλητήριο -Αντικυβερνητική κινητοποίηση

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις προετοιμασίες για το συλλαλητήριο, καθώς δεν επιθυμεί μεγάλο αριθμό πολιτών στην πλατεία Συντάγματος. Κάτι τέτοιο θα προσδώσει δυναμική σε εξελίξεις που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδια στη διευθέτηση. Πολύ περισσότερο, δε, υπάρχει ο φόβος να προσλάβει η κινητοποίηση ένα γενικότερο αντικυβερνητικό χαρακτήρα έτσι όπως επιδιώκει η ΝΔ.

Την ίδια στιγμή πάντως πυρετός επικρατεί και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον φόβο επεισοδίων, στον απόηχο της κατάληψης που κάηκε στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή:  iefimerida.gr
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top