Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βαγγέλης Αντώναρος: πόσο θα πληρώσει τη διαγραφή του ο Μητσοτάκης;

Του Γ. Λακόπουλου

Μερικά σχέδια τίτλων για εφημερίδες με αφορμή την διαγραφή του Βαγγέλη Αντώναρου από την ΝΔ. «Τα αφεντικό τρελάθηκε – Ο Μητσοτάκης διαλύει τη ΝΔ». «Ο Άδωνις αποφάσισε και ο Κυριάκος ανακοίνωσε τη διαγραφή». » Μητσοτάκης: κάτω τα χέρια από τον Άδωνι- Μαζί θα πέσουμε».

«Μιλώντας με τα καλύτερα για τον Άδωνι ο Μητσοτάκης γλυτώνει τη διαγραφή». «Κυριάκο, να διαγράψεις τον Αντώναρο- ό,τι πεις αρχηγέ». » Όταν τελειώσει με τις διαγραφές ο Κυριάκος, θα αρχίσει ο Άδωνις: από τον Κυριάκο».

Να το σοβαρέψουμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απομακρύνει όποιον δεν πάει τον Άδωνι. Μετά την Κατερίνα Παπακώστα και τη Ντόρα Μπακογιάννη ήλθε η σειρά του Αντώναρου. Ετσι οι «μουσαφιραίοι» που θα έλεγε και ο ίδιος, διώχνουν τους νοικοκυραίους. Δεν συμβαίνει συχνά πολιτικός αρχηγός να διαγράφει μέλος του κόμματος επειδή υποστηρίζει το κόμμα και τον επικεφαλής του, αλλά όχι και τον αντιπρόεδρο. Ούτε συνέβη σε άλλο κόμμα απλό μέλος να διαγράφεται από τον πρόεδρο, χωρίς παραπομπή στο αρμόδιο όργανο. Ητοι χωρίς καν να απολογηθει.

Στο εσωτερικό της ΝΔ οι απορίες πληθύνονται. Προς τι η σπουδή και η προσωποποίηση της απόφασης; Ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, μέσα στον ορυμαγδό των ημερών βρήκε το χρόνο και τη διάθεση να «ποινικοποιήσει» τις αναρτήσεις του Αντώναρου προκαλεί ερωτηματικά σε πολλούς. Ποιοι είναι οι ακατάλυτοι πολιτικοί δεσμοί του με τον Γεωργιάδη και προτιμάει να του διαλύσει το κόμμα, παρά να τον αφήσει χωρίς ειδική προστασία;


Πολιτικοί παρατηρητές – αλλά και βουλευτές της ΝΔ- σημειώνουν ότι θα ήταν δικαιολογημένη η απομάκρυνση του Γεωργιάδη- -μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι υποθέσεις που τον αφορούν τουλάχιστον. Αντί γι’ αυτό ο Μητσοτάκης απομάκρυνε ένα αξιοπρεπές και ικανό μέλος του κόμματος

Παλιά στελέχη διερωτώνται γιατί ο Μητσοτάκης προτίμησε να μετατρέψει τη ΝΔ σε ηφαίστειο και να την εμφανίσει υπό διάλυση, προκειμένου να προστατεύσει κάποιον που ο ίδιος διόρισε αντιπρόεδρο και επιμένει να τον κρατάει παρότι θεωρείται βαρίδι και για το κόμμα -και προβάλλει ως εν δυνάμει αντίπαλός του.

Ορισμένοι θέτουν με νόημα το ερώτημα: τι περίεργες αντιδράσεις είναι αυτές; Δεν μπορούσε ο Άδωνις να υπερασπιστεί τον εαυτό του και έσπευσε ο Κυριάκος; Αυτή η δουλειά θα γίνεται τώρα στη ΝΔ; «Όποιος ενοχλεί τον αντιπρόεδρο θα διαγράφεται; Τότε θα μείνει μόνο ο Σαμαράς και -ίσως- ο Βορίδης» λένε . Άντε κι ο Θοδωρής Ρουσσόπουλος, παλιός ανταγωνιστής του Αντώναρου- που δέχεται να συγκρίνεται η περίπτωσή του με του Γεωργιάδη.

Πολιτικοί παρατηρητές – αλλά και βουλευτές της ΝΔ- σημειώνουν ότι θα ήταν δικαιολογημένη η απομάκρυνση του Γεωργιάδη- -μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι υποθέσεις που τον αφορούν τουλάχιστον. Αντί γι’ αυτό ο Μητσοτάκης απομάκρυνε ένα αξιοπρεπές και ικανό μέλος του κόμματος. Για τον μέσο Νεοδημοκράτη ο Αντώναρος έχει μακρά και διαυγή διαδρομή στη ΝΔ και ανήκει σ’ αυτούς που προσθέτουν και δεν αφαιρούν σε ένα κόμμα.

Οι αιτιάσεις που διατυπώνουν είναι σαφείς: «Ο Αντώναρος εκθέτει τη ΝΔ ή ο Γεωργιάδης; Από τον πρώην πορτ παρόλ του Καραμανλή κινδυνεύει η ΝΔ ή από τον πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ;» Οι αναρτήσεις του Αντώναρου ενοχλούν τον Μητσοτάκη, αλλά όχι ο μεταμεσονύκτιος παροξυσμός Γεωργιάδη σε περιθωριακά κανάλια και οι κραυγές του στα πρωινάδικα;

Έμπειροι κομματικοί παράγοντες προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί ο Κυριάκος ταυτίζεται με τον αντιπρόεδρο του – που απέφυγε να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του έναντι του Αντώναρου για όσα του καταλόγιζε. Εκτιμούν ως περίεργη πρακτική να επεμβαίνει ο πρόεδρος , αλλά να μην αντιδρά ο θιγόμενος- που παίρνει και …αποστάσεις από τη διαγραφή: «δεν θα στραφώ ποτέ εναντίον νεοδημοκράτη».

Αυτό δεν εμποδίζει τα στελέχη της να ρωτούν: πόσο κομματικό «αυγοτάραχο»- που θα έλεγε και η Μαρίκα Μητσοτάκη- είναι ο Κυριάκος με τον Άδωνι; Πώς γίνεται ένας πρόεδρος που θέλει να θεωρείται σύγχρονος πολιτικός να ταυτίζεται με το τριτοκοσμικό θέαμα που εμφανίζει δημοσίως ο Άδωνις καθημερινά;

Σύμφωνα με εσωκομματικές αναγνώσεις στελεχών η διαγραφή Αντώναρου δεν είναι μια τυπική πράξη απομάκρυνσης, άλλωστε δεν είχε πυκνή κομματική δράση. Εκλαμβάνεται κατ’αρχάς ως απειλή για όσα στελέχη δεν αντέχουν να παρακολουθούν το διασυρμό του κόμματος του από τον διορισμένο -που λέει και η Ντόρα -αντιπρόεδρο. Προειδοποίηση να μην αντιδρούν για τη συμπεριφορά Γεωργιάδη.

Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι έχει επίσης ένα συμβολισμό που στρέφεται κατά των Καραμανλικών του κόμματος παρότι είναι η ραχοκοκαλιά του. Ίσως και κατά του Καραμανλή, αν ληφθεί υπόψη ότι οι φίλοι του Κυριάκου άρχισαν της γνωστές αρλούμπες – με αφορμή την απελπισμένη αναφορά του Σαμαρά στον Παπαγγελόπουλο.

Για όσους τον ξέρουν ο Βαγγέλης Αντώναρος δεν είναι εκδικητικός άνθρωπος. Αλλά ένας πολιτικός με τις αδυναμίες του Μητσοτάκη θα ήταν καλύτερα να τον έχει μέσα στο κόμμα, παρά έξω. Άλλωστε τον Άδωνι περιέγραφε. Τον έβγαζε στη σέντρα -και για λόγους απολύτως ευδιάκριτους- όχι τον Μητσοτάκη.

Ορισμένοι λένε ότι μάλλον δεν θα θέλει να του συμβεί. Πάντως τώρα τον απελευθέρωσε και τα βέλη του μπορούν να πάνε κατ’ ευθείαν στον ίδιο τον Κυριάκο-χωρίς κανείς να μπορεί να τον κατηγορήσει γι’ αυτό. Και δόξα τω Θεώ αφορμές και θέματα υπάρχουν. Όπως υπάρχει και ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται ο διαγραφείς: και αναγνωρισμένο στέλεχος της ΝΔ είναι και έγκριτος δημοσιογράφος.

Τι θα κάνει σ αυτή την περίπτωση ο Μητσοτάκης; Θα διαγράφει και όποιον από τη ΝΔ κάνει παρέα με τον Αντώναρο; Θα τιμωρεί όποιον τον διαβάζει; Να περιμένουμε και την απομάκρυνση της απομακρυσμένης Ντόρας, που δεν χρωστάει καλή κουβέντα για τον Άδωνι – και με το δίκιο της; Μήπως και τον Γιώργο Βλάχο που εκστόμισε την ύβρι της ενδεχόμενης παραίτησης του Γεωργιάδη;

Όσοι πίστευαν από καιρό ότι ο Μητσοτάκης θα πληρώσει ακριβά την κολεγιά με τον Γεωργιάδη άρχισαν να δικαιώνονται: με τη διαγραφή Αντώναρου συμβαίνει ήδη. Εκτιμάται ότι θα αντιδράσουν πολλοί στην διαφραφή, καθώς τα γνήσια στελέχη της ΝΔ δεν θα δεχθούν να φεύγουν οι Αντώναροι και να μένουν οι Γεωργιάδηδες. Το λένε ήδη πολλοί: αν υπάρχει κάποιος στη ΝΔ που έχει καθυβρίσει του πάντες στο κόμμα-του ιδίου του Μητσοτάκη μη εξαιρουμένου- είναι ο Γεωργιάδης – που όχι μόνο επιβραβεύθηκε, αλλά καθαρίζει και παλιά στελέχη τώρα. Άλλοι το θέτουν αλλιώς: σε τελευταία ανάλυση ο Άδωνις είναι ελεγχόμενος από τις αρχές δεν είναι ο Αντώναρος …

ΥΓ.Για την ιστορία: τι ακριβώς από την ανάρτηση του Αντώναρου -που θα υπέγραφε κάθε σοβαρό στέλεχος της ΝΔ που αγωνιά για το κόμμα του, εκτός από αυτούς που αγωνιούν για μια θέση στα ψηφοδέλτια-οδήγησε τον Μητσοτάκη στην απόφαση της διαγραφής;

«Ο σεξιστής εκ της τάξεως των μουσαφιραίων προερχόμενος (για λίγο ακόμη διαστημα) δοτός αντιπρόεδρος αποδεικνύει με τη συμπεριφορά του κσθε μέρα που περνάει οτι δυσκολεύεται να ενταχθεί στον χώρο της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης.Η ψυχραιμία σε δύσκολες περιστάσεις ειναι μεγάλη αλλά σπάνια αρετή. Και συνήθως οι περισσότεροι τα κάνουν θάλασσα οταν προσπαθούν να παίξουν ρόλους μεγαλύτερους από το μπόι τους…Εδώ όλοι κρίνονται. Κι η μέρα της κρίσης πλησιάζει ειδικά οταν με τη συμπεριφορά τους «λεκιάζουν» την εκόνα μιας μεγάλης παράταξης. Είμαι βέβαιος οτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ξέρω ότι ενημερώνετσι πλήρως θα πάρει σύντομα πρωτοβουλίες.Αλλωστε ενας αντιπρόεδρος, ο Κωστης Χατζηδάκης, είναι υπεραρκετός.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ