Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι ημερομηνίες-κλειδιά που θα καθορίσουν την πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου

Το ισχυρό ριμπάουντ του ελληνικού Χρηματιστηρίου το τελευταίο δίμηνο, το οποίο έλαβε ώθηση τόσο από το ράλι των ελληνικών ομολόγων σε πολυετή (10ετές) αλλά και ιστορικά (2ετές) χαμηλά, όσο και από τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ Αθήνας-δανειστών που οδηγεί στην ταχεία ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, έχει δώσει νέα πνοή στις επενδυτικές διαθέσεις προς τα ελληνικά assets. Σε αυτό συνέβαλαν σημαντικά και η ψήφος εμπιστοσύνης που δείχνουν τα funds (όπως Bienville Capital Management, JP Morgan, Goldman Sachs και Wells Fargo) που αύξησαν τις θέσεις τους στο ελληνικό ETF GREK παρά την επιμονή των shorts στις ελληνικές τράπεζες και τη ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την νέα προσεχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και τηνθετική αποδοχή των παραδοχών των stress tests.

Η διατήρηση του θετικού αυτού κλίματος ωστόσο εξαρτάται τόσο από εγχώριους όσο και από εξωτερικούς παράγοντες.

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών (βλ. Goldman Sachs, ΒofA) για σημαντική διόρθωση στις διεθνείς αγορές, οι κραδασμοί αναπόφευκτα θα γίνουν αισθητοί και στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, η συνεδρίαση της Παρασκευής το έδειξε αυτό, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,25%, μετά τις πιέσεις που σημειώθηκαν σε Ευρώπη και Wall Street.

Σε ό,τι αφορά τα “εν οίκω”, τα ορόσημα το επόμενο διάστημα τα οποία μπορεί να αποβούν καθοριστικά για την πορεία του Χ.Α. είναι τα εξής:

-Μετά την ανακοίνωση των παραδοχών για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών και με το δυσμενές σενάριο να εκτιμάται από τους αναλυτές (Morgan Stanley, ΗSCB) ότι δεν αναμένεται να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στον κλάδο, επόμενος σταθμός που θα επηρεάσει το κλίμα γύρω από τα ελληνικά assets είναι η έκδοση του 7ετούς ομολόγου,η οποία αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. Πολλά funds έχουν ήδη δηλώσει το ενδιαφέρον τους να “μπουν” στην έκδοση.

-O Giuseppe di Mino, διευθυντής της Amber Capital, η οποία αγόρασε ελληνικά ομόλογα και πέρσι, δήλωσε πρόσφατα στο Bloomberg ότι “οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αλλά ακόμα και τώρα το ελληνικό spread παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Θα εξετάσουμε τη συμμετοχή μας στη νέα έκδοση ελληνικών ομολόγων όταν αυτή πραγματοποιηθεί”.

-Ο Mark Dowding, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management,δήλωσε στο Reuters ότι “το μόνο Grexit που πιστεύουμε ότι θα δούμε είναι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης” και τόνισε ότι θα εξετάσει σίγουρα το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μια “ελκυστική έκδοση”.

Από την άλλη, σύμφωνα με το Reuters υπάρχουν και funds που δύσκολα θα πάρουν μέρος στη νέα έκδοση, γιατί συνεχίζουν να ανησυχούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ κάποια δηλώνουν ότι θα την προσεγγίσουν με προσοχή.

Στο ραντάρ των ξένων επενδυτών είναι και η 16η Φεβρουαρίου όταν και αναμένεται να ανακοινώσει την αξιολόγησή της η Fitch. Οι προσδοκίες είναι ότι ο οίκος θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β από Β-, κατά μία κλίμακα δηλαδή, ακολουθώντας το “παράδειγμα” της Standard and Poor’s.

Σύμφωνα με την JP Morgan τα σημαντικά γεγονότα του επόμενου διαστήματος είναι τα εξής:

1) Φεβρουάριος: Επίσημη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

2) Μάρτιος – Ιούλιος: Συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, περαιτέρω βήματα για τη δημιουργία cash buffer με νέα έξοδο στις αγορές για να αποδείξει η Ελλάδα ότι έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση της αγοράς, αποτελέσματα των stress tests (Μάιος), τέταρτη αξιολόγηση (πιθανόν να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο), καθορισμός της εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

3) Ιούλιος – Αύγουστος: Πιθανή απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, συμπεριλαμβανομένου (πιθανώς) του μηχανισμού που συνδέει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής χρέους με την πορεία του ΑΕΠ.

4) 18 Αυγούστου: Επιτυχής έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης με προληπτική πιστωτική γραμμή.

5) Αύγουστος – Σεπτέμβριος: Πιθανή ένταξη στο QE.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της UBS, τα γεγονότα-κλειδιά των επόμενων 12 μηνών είναι τα εξής:

1) Οι εκτιμήσεις που θα καταθέσουν στον SSM οι ελληνικές τράπεζες για την επίδραση του IFRS 9, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018 και υπόκειται σε πενταετή σταδιακή εισαγωγική περίοδο, στους ισολογισμούς. Με βάση το μέγεθος του αποθέματος NPL και τα ακόμη αυξημένα ποσοστά επανεπένδυσης για τα αναδιαρθρωμένα δάνεια, η UBS εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να υπολείπονται σημαντικά από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που καλύπτει.

2) Τα αποτελέσματα των stress tests τον Μάιο, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο.

3) H διενέργεια του Troubled Asset Review (TAR) από τον SSM, σε δείγμα χαρτοφυλακίων εταιρειών (200-300 δάνεια) από κάθε τράπεζα. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο α’ τρίμηνο.

4) Το 2018, το ελληνικό κοινοβούλιο θα μπορούσε ενδεχομένως να προβεί σε ορισμένες τροποποιήσεις του νόμου Κατσέλη.

5) Μετά τη σημαντική χαλάρωση των capital controls τον Ιούλιο του 2016 και αρκετά μικρότερα βήματα από τότε, η UBS αναμένει περαιτέρω χαλάρωση το επόμενο διάστημα.

6) Ορισμένες από τις τράπεζες αναμένεται να εξετάσουν τη δυνατότητα έκδοσης senior ομολόγων μετά την επιτυχή έκδοση καλυμμένων ομολογιών το 2017.

7) Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ πιθανόν να εξαρτάται από το αποτέλεσμα της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από την περαιτέρω ανάληψη δεσμεύσεων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους εταίρους της Ελλάδας και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Ένα θετικό αποτέλεσμα θα οδηγούσε ακόμη χαμηλότερα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κέρδη τόσο σε επίπεδο συναλλαγών όσο και σε επίπεδο κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες. Η ένταξη στο QE, σύμφωνα με την UBS, θα έχει ελαφρώς θετικό αντίκτυπο στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

8) Η λήξη του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018.

9) Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους υπόκεινται σε ενεργές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι έχουν αναλάβει τη δέσμευση να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, εάν κριθεί ότι χρειάζεται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ