- «Η θρασύτητα και η προκλητικότητα είναι δειλία», είπε ο πρωθυπουργός - Υψηλοί τόνοι από τον Αλέξη Τσίπρα απέναντι στην Τουρκία για το επεισόδιο στα Ίμια - Ο πρωθυπουργός αυτή την ώρα μιλάει στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος
Μηνύματα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ναυτιλίας, λίγα 24ωρα μετά την τουρκική πρόκληση στα Ίμια με τον εμβολισμό του σκάφους ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού «Γαύδος» από τουρκική ακταιωρό.Ο πρωθυπυργός είπε ότι τα μέλη του λιμενικού σώματος πρέπει να αισθάνονται περήφανα γιατί όπως είπε «Ως Έλληνες υπαρασπιζόμαστε την ανθρώπινη ζωή».
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι η ελληνική ακτοφυλακή είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή, εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια συνορά μας με ισχυρή παρουσία και σε στενή συνεργασία με την Frontex που κάνει την πιο μεγάλη της επιχείρηση στο Αιγαίο και στις ελληνικές θάλασσες. Ο κ. Τσίπρας στο σημείο αυτό τόνισε ότι τα θαλάσσια αυτά σύνορα δεν είναι μόνο σύνορα της πατρίδας μας αλλά ολόκληρης της ΕΕ. «Τα δικά μας σύνορα είναι όλα τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στην Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε:
«Αυτό, είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουν υπόψιν όλοι όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της ΕΕ στρέφεται εναντίον όλης της ΕΕ».
Για το επεισόδιο στα Ίμια
«Τι τελευταίες ημέρες», είπε ο κ. Τσίπρας, «υπήρξαν περιστατικά που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Το πρόσφατο περιστατικό, και έχω μπροστά μου τους άνδρες και τις γυναίκες που βρίσκονταν στο «Γαύδος» και τον κυβερνήτη, ήταν το αποτέλεσμα μια απολύτως ανεύθυνης στάσης από την πελυρά της τουρκικής ακτοφυλακής. Μιας στάσης που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».
Και συνέχισε: «Το μήνυμά μας και τώρα και αύριο και πάντα είναι σαφές. Οι άνδρες και οι γυναίκες του λιμενικού είναι στο Αιγαίο για να σώζουν και όχι για να θέτουν σε κίνδυνο ζωές».

«Η Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, «δεν θα δεχθεί και δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

newsit.gr
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top