Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου μετά την παρεμπόδιση του ερευνητικού μας πλοίου «δεν είναι υπό τον έλεγχό μας», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ENI, Claudio Descalzi.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, o κ. Descalzi υποστηρίζει ότι οι γεωτρήσεις στο θαλάσσιο οικόπεδο 3 της Κύπρου διεξάγονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η τοποθέτηση του CEO της ιταλικής εταιρείας έρχεται την ώρα που το αδιέξοδο στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένει και, όπως όλα δείχνουν, δύσκολα υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί στο γεωτρύπανο «Saipem 12000» να μετακινηθεί προς το οικόπεδο 3, όπου είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν ερευνητικές γεωτρήσεις.

Σήμερα το «Saipem 12000» θα κλείσει μία εβδομάδα κατά την οποία παραμένει σχεδόν ακινητοποιημένο στα όρια του οικοπέδου 3, το οποίο παραμένει δεσμευμένο για τουρκική άσκηση έως τις 22 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι σε προηγούμενη τοποθέτησή του την Τετάρτη, ο κ. Descalzi, μιλώντας στην τηλεόραση της Rai, είχε αναφέρει ότι η Eni έχει προχωρήσει και σε άλλες «παρόμοιες» γεωτρήσεις χωρίς να υπάρξουν ενοχλήσεις από την τουρκική πλευρά, γεγονός που υποδεικνύει ότι αυτή τη φορά η ένταση κλιμακώνεται για άλλους λόγους.

«Περιμένουμε. Φυσικά, δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα», τόνισε, εξηγώντας ότι το γεωτρύπανο βρίσκεται σε κυπριακά ύδατα και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η διαφορά δεν αφορά εμάς, αλλά την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Eni.

+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top