Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Άστραψε και βρόντηξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος!

Περισσότερο με μανιφέστο έμοιαζε η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου μετά το συλλαλητήριο στην Αθήνα για τη Μακεδονία. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που συμπλήρωσε 10 χρόνια στην ηγεσία της Εκκλησίας, έστειλε πολλαπλά μηνύματα για τα εθνικά θέματα και την κρίση, ενώ άφησε και αιχμές για τον προκάτοχό του Χριστόδουλο με τη φράση «ο ρόλος της (σ.σ. της Εκκλησίας) δεν είναι να οργανώνει συλλαλητήρια).
Ένα από τα πρώτα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος ήταν τα εθνικά θέματα. Άλλωστε, η συνεδρίαση γίνεται, όπως είπε κι ο ίδιος, στον απόηχο των συλλαλητηρίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για τη Μακεδονία. 
Ο κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου «τόσο για την άψογη μεταξύ όλων συνεργασία και συνεννόηση, όσο για την άρτια και σωστή διαχείριση στο ευαίσθητο αυτό μείζονος εθνικής σημασίας θέματος».
«Η Εκκλησία σε όλη αυτή την τρικυμία των ραγδαίων εξελίξεων και ιστορικών γεγονότων δεν μπορεί να μένει σιωπηλή και απαθής», είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Και πρόσθεσε ότι δεν θα το κάνει κυρίως όταν «απειλούνται ή και διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδος μας».
Όπως πρόσθεσε, η Εκκλησία δεν αδιαφόρησε ποτέ για εθνικά ή κοινωνικά θέματα. Αντίθετα, τόνισε, βοήθησε έμμεσα ή άμεσα στην επίλυσή τους. «Η Εκκλησία έχει γνώμη για τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση.
«Αναμφισβήτητα, ο ρόλος της δεν είναι να οργανώνη συλλαλητήρια», είπε στο σημείο αυτό.
Ο Αρχιεπίσκος Ιερώνυμος έκανε λόγο για «ευαίσθητη ιστορική στιγμή» και χαρακτήρισε το Σκοπιανό «μεγάλη εθνική υπόθεση». Γι’ αυτό και έκανε έκκληση να δείξουν όλοι σύνεση, νηφαλιότητα και ομοψυχία.
«Η ενεργή παρουσία της Εκκλησίας στην κοινωνική ζωή απομακρύνει τους κινδύνους του ολοκληρωτισμού και της αναρχίας», είπε επίσης ο κ. Ιερώνυμος. 

«Δεν θα δεχτούμε άλλη εξαθλίωση»

Ο λαός, είπε ο κ. Ιερώνυμος, δεν μπορεί να δεχθεί ή να αντέξει άλλη εξαθλίωση και ταλαιπωρία «ειδικά σε επίπεδο εθνικό». Και τόνισε πως οι Έλληνες έχουν δείξει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης υπομονή αλλά και ταπεινωτική πειθαρχία». Άφησε αιχμές και για τους δανειστές, όταν έκανε λόγο για διεθνείς «συστάσεις» και πιέσεις για σκληρά οικονομικά μέσα. 
«Ο περήφανος Ελληνικός λαός καθ’ όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσεως υπέδειξε και συνεχίζει να υποδυκνείη θαυμαστή δύναμη, ιώβια υπομονή, αλλά και μία ταπεινωτική πειθαρχία απέναντι στις προκλητικές, πολλές φορές, διεθνείς «συστάσεις» και πιέσεις για σκληρά οικονομικά μέτρα. Ωστόσο, αυτό που απαιτεί και ζητά είναι ο εύλογος σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματά του και η πιστή διατήρηση της ταυτότητος του κράτους και των εθνικών του δικαίων, το οποίο και αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά του», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ρόλος της Εκκλησίας δεν έχει σχέση με το ρόλο των κομμάτων, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος. Δεν ταυτίζεται, είπε με την πολιτική εξουσία και δεν ασκεί ανούσια, άσκοπη ή και ανώφελη αντιπολίτευση.

Τίμησαν τον Αρχιεπίσκοπο

Η Ιερά Σύνοδος τίμησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας, το Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου. Αφορμή η συμπλήρωση 10 ετών από την εκλογή του κ. Ιερώνυμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.
Ο Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε την τιμή συγκινημένος, έκανε έναν απολογισμό των 10 ετών που πέρασαν και ζήτησε συγγνώμη απ’ όσους έχει αδικήσει. 
newsit.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ