Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η μέχρις ώρας ομίχλη στη πολιτικοκοινωνική ατμόσφαιρα της χώρας, πύκνωσε ανησυχητικά

Αρχής γενομένης από την προσπάθεια απαξίωσης του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου

Συνεχίζοντας με τα πρωτοφανή και εξωθεσμικά γεγονότα στην υπόθεση Novartis

Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος 


Η μέχρις ώρας ομίχλη στη πολιτικοκοινωνική ατμόσφαιρα στη χώρα μας, τις τελευταίες μέρες, πύκνωσε σε σημείο να διακρίνεται πολύ δύσκολα τι συμβαίνει δίπλα μας. Είναι πράγματι λυπηρό και απογοητευτικό αυτό που συμβαίνει τώρα. Αρχής γενομένης από το μεγαλειώδες πράγματι συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής 4.2.2018, κατά το οποίο η κυβέρνηση, αντί να το υιοθετήσει και να ευχαριστήσει τον ελληνικό λαό για την δύναμη που της δίνει για να διαπραγματευτεί με τους ονειροπαρμένους σκοπιανούς, επιδόθηκαν στην κατά το δυνατό ελαχιστοποίηση του αριθμού των συμμετασχόντων πολιτών. Ασχολήθηκε ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός και περιέπλεξε και την αστυνομία σε αυτό το μέτρημα, ως εάν αυτό ήταν το κυριότερο πρόβλημα της Ελλάδος και σε περίπτωση που αποδεικνυόταν ορθή η μέτρηση της αστυνομίας, ως δια μαγείας θα επιλυόταν τα προβλήματα των πολιτών.
Η πρωτοφανής εμπλοκή κυβερνητικών αξιωματούχων στην υπόθεση Novartis, πύκνωσε ακόμη περισσότερο την ήδη δυσδιάκριτη ορατότητα στην πολιτικοκοινωνική ατμόσφαιρα, σε σημείο να διερωτάται ο απλός πολίτης , αν όλα αυτά που συμβαίνουν αφορούν πράγματι τη χώρα μας, ή μια κινηματογραφική ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο ένας εκ των τριών των λεγομένων «προστατευομένων μαρτύρων», κατέθεσε στην εισαγγελία για τέταρτη φορά την Κυριακή ημέρα του συλλαλητηρίου, εμπλέκοντας για πρώτη φορά τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος από ό,τι φαίνεται, του είχε ξεφύγει στις τρεις προηγούμενες καταθέσεις του.
Κανείς δεν επιτρέπεται να πάρει θέση σε μια εκκρεμή δικαστική υπόθεση, ιδιαίτερα όταν αφορά πολιτικά πρόσωπα. Όμως για τον ίδιο λόγο και την ίδια απαιτούμενη προσοχή και αντικειμενικότητα, έχει πριν από κάθε άλλο, η ίδια η Κυβέρνηση, η οποία εκ της θέσεώς της έχει καθήκον να προστατεύει και στηρίζει την Δικαιοσύνη. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι όλοι υποχρεωμένοι να μην ενοχοποιούν κάποιον πριν καταδικαστεί. Τι έχει συμβεί εδώ; Δέκα πολιτικά πρόσωπα, δύο πρώην Πρωθυπουργοί και οι υπόλοιποι Υπουργοί, υφυπουργοί κλπ, έχουν δωροδοκηθεί από την Novartis λένε. Συγχρόνως είναι γνωστό ότι ο ανακριτής, ευθύς ως βρεθεί μπροστά σε όνομα ενός Υπουργού ή Βουλευτή, «αμελητί» το στέλνει στη Βουλή. Τούτο σημαίνει ότι ούτε ο ίδιος ο ανακριτής μπορεί να συμπεράνει αν είναι ένοχος ή όχι το πολιτικό αυτό πρόσωπο. Έστω και αν παρακάμψουμε το γεγονός, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Τζανακόπουλος, επισκέφτηκε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σύντομα μετά την τελευταία κατάθεση του «προστατευόμενου» μάρτυρα την Κυριακή του συλλαλητηρίου, να πληροφορηθεί την πορεία της υπόθεσης, έστω και αν αγνοήσουμε ότι αυτή η κίνηση ήταν όχι μόνο αντιθεσμική αλλά και παράνομη, και αν ακόμη παραβλέψουμε την ενημέρωση του Πρωθυπουργού με την παρουσία των δύο Υπουργών Δικαιοσύνης, κ.κ.Κοντονή και Παπαγγελόπουλο, με τι στοιχεία και πιο σκεπτικό εξέρχονται και βροντοφωνάζουν ότι «είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο» και τα τοιαύτα, με πια, υποτίθεται άγνωστα και αδιευκρίνιστα από την Δικαιοσύνη στοιχεία, κατέληξαν σε τόσο ηχηρό συμπέρασμα; Με πόση αλαφρά συνείδηση διέσυραν τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα; Γιατί τόση αψυχολόγητη βιασύνη; Μήπως αυτός ήταν ο σκοπός τους; Το έκαναν όμως άκομψα!

Η αντιπολίτευση σύσσωμη, καταγγέλλει σκευωρία. Έχει δίκιο; Θα φανεί γρήγορα, αλλά η Κυβέρνηση έδωσε στην αντιπολίτευση όλα τα προσχήματα για να το ισχυριστεί. Από λάθος; Μάλλον, διότι αν ήθελε να εκθέσει την αντιπολίτευση και να «εκμεταλλευθεί» την υπόθεση Novartis, θα μπορούσε απλά να περιμένει να πάει η υπόθεση στη Βουλή από την Εισαγγελία και μέσω του Υπουργού Δικαιοσύνης, με κλειστό φάκελο όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, έστω και προσχηματικά για να μην κατηγορηθεί όπως τώρα, και να ανοιχθεί ο φάκελος στη Βουλή και να αποκαλυφθεί ότι ενέχονται, έστω και χωρίς αποδείξεις, οι εν λόγω Υπουργοί κλπ. Θα ξεσπούσε από μόνο του το λεγόμενο σκάνδαλο, χωρίς την συμμετοχή της κυβέρνησης. Θα συνιστούσαν προανακριτική Επιτροπή, θα σερνόταν η υπόθεση για μήνες τουλάχιστον και η κυβέρνηση θα απολάμβανε τις συνέπειες, χωρίς κόπο και χωρίς συμμετοχή. Ενώ τώρα, δυστυχώς για τους κυβερνώντες, είναι απροκάλυπτα εκτεθειμένοι, που δύσκολα μαζεύεται. 

Τελικά από έλλειψη μελέτης του τρόπου παρουσίασης της υπόθεσης από την κυβέρνηση, της βγήκε «μπούμεραγκ», διότι ο πολύς κόσμος δεν έχει πεισθεί ότι όλοι αυτοί ενέχονται, αλλά είναι κατασκεύασμα της Κυβέρνησης, εν όψει εκλογών που όλα δείχνουν ότι θα γίνουν γρήγορα. Μάλιστα ύστερα από την αψυχολόγητη και εν πολλοίς ανόητη παρέμβαση από τηλεοράσεως, του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ.Πολάκη, ο οποίος αποκάλυψε όχι μόνο ότι γνωρίζει τους «προστατευόμενους» μάρτυρες, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι γνωρίζει και τι κατέθεσαν, όταν με καμάρι είπε ότι «είμαι ενήμερος» γιατί «είμαι Γιατρός»! Μας θυμίζει την λαϊκή παροιμία ότι « … θέλει να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει»! Ήταν από την αρχή λάθος να έχουν στόχο τον Άδωνι, ο οποίος είναι δυναμικός, έξυπνος και πολύξερος, και όφειλαν να διαγνώσουν ότι είναι ακτύπητος και θα τους ήταν χρήσιμο να μην ασχολούνται μαζί του. Ανακάτεψαν και άλλους για προκάλυμμα και έμπλεξαν!
Δεν ξέρω πως μπορούν να διορθωθούν τώρα και δεν ξέρω τι απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση για τη συνέχεια. Αυτό που θα την διευκόλυνε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι να αφήσει να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να επικεντρωθεί στο «σκοπιανό», να επικαλεσθεί το πετυχημένο συλλαλητήριο και να επιμείνει στην τροποποίηση του Συντάγματός τους, έστω και αν αρχικά δεν θα επέμενε, όπως το είπε ο μαρτυριάρης κ.Νίμιτς, καθώς και όλα τα παρεπόμενα αλυτρωτικά, όπως λανθασμένα χαρακτηρίζουν τις επιδιώξεις των σκοπιανών, να υπάρχει μόνο σκοπιανή ιθαγένεια και γλώσσα κλπ έναντι όλων, και θα τους βοηθήσουμε να αναδείξουν την δική τους ταυτότητα, η οποία θα είναι γνήσια και όχι μια ψευδαίσθηση και ιστορικά ανύπαρκτη, όπως από λάθος επιμένουν τώρα.

Νίκος Αναγνωστάτος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ