Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι εκπρόσωποι των εξουσιών μετατρέπουν τους θεσμούς σε ανοιχτή αρένα

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Δεν θα έχει καλό τέλος για την πατρίδα μας η υπόθεση των σκανδάλων – κάθε ημέρα που περνά το αισθάνομαι και εντονότερα. Προφανώς και δεν αναφέρομαι στο «αστυνομικό» μέρος της υπόθεσης Novartis – ποιος δωροδοκήθηκε, ποιος σπιλώθηκε κ.λπ. Ούτε στο ιδεολογικό (παραβίαση ανταγωνισμού).

Αναφέρομαι στη βαθιά διεργασία που συντελείται σήμερα στην ψυχή του ελληνικού λαού, η οποία εκδηλώθηκε με την παλλαϊκή συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Νιώθω ότι συμβαίνουν τόσο πολλά καθημερινά, ώστε δεν είναι υπερβολή η εκτίμηση πως η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία σαπίζει ραγδαία. Σαπίζει και θα καταρρεύσει κάποια στιγμή με πάταγο. Και το ερώτημα είναι με τι θα αντικατασταθεί. Με τη Δ’ Ελληνική Δημοκρατία, που θα προέλθει μέσα από μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση, ή -ο μη γένοιτο- με κάτι άλλο; Εύχομαι, ειλικρινά, το πρώτο.

Νομίζω ότι οι εκπρόσωποι των εξουσιών δεν παρακολουθούν σωστά την κοινωνική μεταβολή (το αντιπολιτικό κλίμα που άρχισε να δημιουργείται με αφορμή τη Μακεδονία) και μετατρέπουν ανοικτά θεσμούς, κυβέρνηση, Κοινοβούλιο, Δικαιοσύνη, ΜΜΕ σε ανοικτή αρένα. Την ώρα που ο κόσμος ρωτά γιατί οι πολιτικοί δικάζουν τον εαυτό τους και δεν αφήνουν τον φυσικό δικαστή τους να επιληφθεί, οι πολιτικοί καταγγέλλουν τους εισαγγελείς γιατί, μόλις «έπεσαν» πάνω τους στην έρευνα, δεν διαβίβασαν αμελλητί στο επόμενο δευτερόλεπτο τη δικογραφία στο Κοινοβούλιο! Πώς τόλμησαν!

Την ώρα που οι πολίτες απορούν γιατί οι δικαστές αντιμετωπίζουν τους πολιτικούς σαν ιερές αγελάδες, οι πολιτικοί αμφισβητούν στους δικαστές τη δυνατότητα να προχωρούν σε δικονομικές πράξεις! Πώς τόλμησαν! Τη στιγμή που οι πολίτες ρωτούν γιατί τα δικά τους αδικήματα παραγράφονται σε πέντε χρόνια μίνιμουμ και των πολιτικών αμέσως, οι πολιτικοί διχάζονται για το αν πρέπει να στηθούν κάλπες για την παραγραφή!

Κι άλλες φορές έχουν συμβεί αυτά στο παρελθόν, χωρίς αμφιβολία. Οχι με τόση ένταση, όχι με τόση πυκνότητα και όχι σε συνθήκες ελεύθερης σύρραξης, με την εμπλοκή δικαστικών λειτουργών, νυν ή πρώην. Δεν πληγώνεται μόνο η πολιτική από τα σκάνδαλα, ούτε μόνο ο κοινοβουλευτισμός. Πληγώνεται και η Δικαιοσύνη. Οση απορία προκαλεί η αχρείαστη παρέμβαση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου σε εκκρεμείς υποθέσεις (!), άλλη τόση απορία προκαλεί η πρωτοβουλία 16 εφετών να αφαιρέσουν τον φάκελο της Novartis από τους ανακριτές συναδέλφους τους. Δεν έχουν ξαναγίνει αυτά! Δεν είναι χώρα αυτή! Θα βγει η πατρίδα λαβωμένη από αυτή την υπόθεση σε καιρούς εθνικής κρίσης. Θα βγει η οικονομία της λαβωμένη, θα βγουν οι θεσμοί της και- ας μην υπάρχει αμφιβολία- θα βγουν και οι ίδιοι οι αρχάγγελοι της καθάρσεως λαβωμένοι. Ολα τα σκουπίδια θα βγουν στην επιφάνεια.

*Το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΝ ΨΕΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της καθημερινής σειράς του OPEN ΣΑΝ ΨΕΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 Ο Τζώρτζης στο καφενείο του Γιώτη προσπαθεί να μάθει την αλήθεια για τη Ζωή....