Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα τρία «καυτά μέτωπα» της κυβέρνησης και ο «κίνδυνος» των εκλογών

Δεν είναι λίγες οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού με αρκετούς βουλευτές από τον χώρο της αντιπολίτευσης να θεωρούν πως «φλερτάρει» με το «ατύχημα» των εκλογών. Από το Μαξίμου εξακολουθούν να κινούνται με ορίζοντα τον Μάιο του 2019 και δεν θεωρούν πως μπορεί να ανακοπεί η κυβερνητική πορεία, ωστόσο στους διαδρόμους και στο καφενείο της Βουλής ανοίγουν αυτή την περίοδο πολλές και διαφορετικές συζητήσεις.
Η οικονομία

Στο «πεδίο» της οικονομίας οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού νιώθουν πιο ασφαλείς από ποτέ, αν και τα «δύσκολα» έρχονται μέσα στην άνοιξη. Οι καλές δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί, η επιτυχής έξοδος στις αγορές και ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία είναι τα καλά νέα που θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση σε έναν δρόμο που «δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα».

Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, το ΔΝΤ θα δώσει μια πρώτη εικόνα σχετικά με τις προθέσεις του για παραμονή ή όχι στο πρόγραμμα, ενώ θα αρχίσουν και οι διαβουλεύσεις για τον τρόπο εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Ξεχωριστή και παράλληλη θέση θα έχει η πορεία της δ΄ αξιολόγησης που πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς αστερίσκους ακόμα και αν περιέχει μια σειρά από δύσκολα προαπαιτούμενα με αρκετά μεγάλο πολιτικό κόστος.

Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν καλά πως όσο και αν η τρόικα και οι απαιτήσεις της αυτή την περίοδο δεν απασχολούν την επικαιρότητα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το «ταμείο» θα γίνει και πάλι στο πεδίο της οικονομίας. Η έξοδος από το πρόγραμμα επιτροπείας και το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα βρεθεί η Ελλάδα, οι δείκτες της ανάπτυξης, οι επενδύσεις, η ανεργία και η πορεία των δημοσιονομικών θα δώσουν ή θα αφαιρέσουν μήνες ζωής από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Η Novartis

Αρκετά από τα κυβερνητικά στελέχη που πήραν τη δικογραφία στα χέρια τους κατάλαβαν από την πρώτη στιγμή πως η πλειοψηφία παίρνει πάνω της ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο παρά το γεγονός πως όλοι εξέφραζαν την άποψη ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο που πρέπει να αναδειχθεί.

Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να επενδύει πολλά στην υπόθεση αυτή βάζοντας στο «κάδρο» το παλιό πολιτικό σύστημα και θέλοντας να τραβήξει μια σαφή διαχωριστική γραμμή από αυτό. Την πιθανότητα η υπόθεση να καταπέσει πολύ γρήγορα φαίνεται να την έχουν αποκλείσει όλοι όσοι έχουν γνώση των στοιχείων και των ερευνών που έχουν ξεκινήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξέθετε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για μια «σκευωρία πρόχειρα στημένη».

Η λογική πως η υπόθεση θα έπρεπε να αναδειχθεί σε χρονική περίοδο εκλογών δεν συζητήθηκε, καθώς πολύ εύκολα η αντιπολίτευση θα κατηγορούσε τη κυβέρνηση για πολιτικές διώξεις, ενώ δεν θα μπορούσε να μείνει στο «συρτάρι». Μπορεί η «σκιά» να κυνηγάει τους πολιτικούς αντιπάλους του Μαξίμου ανεξαρτήτως από τη δικαστική εξέλιξη των κατηγοριών; Κανένα από τα κυβερνητικά στελέχη δεν παραδέχεται πως τέθηκε αυτός ο στόχος, αλλά ούτε πως υπάρχει πρόθεση ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Στην Ηρώδου Αττικού προσβλέπουν πως μέσα από την υπόθεση της Novartis θα βγει στο φως η ροή του δημοσίου χρήματος τα περασμένα έτη και παράλληλα θα πετύχουν ένα ανεπανόρθωτο ρήγμα στη ΝΔ. Οι μέχρι τώρα «άμυνες» από την απέναντι πλευρά δείχνουν πως ο αγώνας θα δοθεί μέχρι τέλους. Ειδικά από τη στιγμή που πολλά από τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα «απειλούν» με αποκαλύψεις.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ έχουν χτυπήσει ήδη «κόκκινο» και μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, που θα συσταθεί η προανακριτική επιτροπή, για καμία από τις δυο πλευρές δεν θα υπάρχει γυρισμός. Ο πήχης έχει ανέβει για το Μαξίμου που φαίνεται πως θα πορευτεί μέχρι τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν προκηρυχθούν, με τη «σημαία» της κάθαρσης ψηλά.
Το Σκοπιανό

Το ονοματολογικό της ΠΔΓΜ είναι το ένα από τα τρία μεγάλα εθνικά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση εκτός από την νέα κρίση με την Άγκυρα, αλλά και το Αλβανικό ζήτημα που συχνά πυκνά έρχεται στη επικαιρότητα. Η τουρκική προκλητικότητα σηματοδοτεί μια νέα φάση στα ελληνοτουρκικά, που φέρνει ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός «θερμού» επεισοδίου. Ωστόσο ένα τέτοιο εθνικό θέμα δεν εγκυμονεί, σε φυσιολογικές συνθήκες, κινδύνους εκλογών, αντιθέτως λειτουργεί θετικά για την εκάστοτε κυβέρνηση, που, αν δεν υποπέσει σε κάποιο μοιραίο λάθος, συσπειρώνει τον λαό και η κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση θεωρείται «ανεκτή».

Το ίδιο δεν συμβαίνει για το Σκοπιανό, καθώς ο «πονοκέφαλος» του κυβερνητικού εταίρου έχει δημιουργήσει ένα ιδιότυπο περιβάλλον διπλωματικών συζητήσεων. Το Μαξίμου και το υπουργείο των Εξωτερικών διαπραγματεύονται μια λύση για την οποία δεν γνωρίζουν αν θα έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή για να την περάσουν. Όσο και αν ο Πάνος Καμμένος διαμηνύει πως δεν θα προκαλέσει κρίση στην πλειοψηφία, η καταψήφιση ενός εθνικού ζητήματος από τον έναν κυβερνητικό εταίρο δεν μπορεί να είναι ανέφελη.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν πως το Σκοπιανό είναι αυτή τη στιγμή το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός, καθώς σε περίπτωση που η συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία» φτάσει στη Βουλή, οι σχέσεις με το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα διαρραγούν και οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα ξαναβρούν τον βηματισμό τους. Από το Μαξίμου ευελπιστούν πως η λύση που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή θα είναι διαχειρίσιμη και πιθανές πολιτικές κινήσεις του εταίρου (π.χ αποχή από τη ψηφοφορία, ψήφος κατά συνείδηση) θα μπορούσαν να άρουν το αδιέξοδο. Πολύτιμο χρόνο μέχρι τις εκλογές θα κέρδιζε ο Αλέξης Τσίπρας αν ζητούσε ο ίδιος «ψήφο εμπιστοσύνης» από τη Βουλή μετά την καταψήφιση της διακρατικής συμφωνίας από τους ΑΝΕΛ.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ