Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Άλυτη εξίσωση για τους ΑΝΕΛ το Σκοπιανό και η κυβερνητική συνεργασία

Κλυδωνισμούς στη μέχρι πρότινος αγαστή συνεργασία των κομμάτων της συγκυβέρνησης, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που συγκρουόταν το ιδεολογικό «νεύρο» των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, προκαλεί το άνοιγμα του φακέλου της ονομασίας της ΠΓΔΜ προκαλώντας, όπως όλα δείχνουν, σοβαρό πρόβλημα στους ΑΝΕΛ.

Το άνοιγμα του «κουτιού της Πανδώρας» με δηλώσεις από βουλευτές και στελέχη του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, που διαχώρισαν τη θέση τους από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάγκασε τον Πάνο Καμμένο να συγκαλέσει τα κομματικά όργανα και να επιβάλει σιωπητήριο ξεκαθαρίζοντας πως θα είναι αυτός που θα χειριστεί σε κορυφαίο επίπεδο το ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

Ωστόσο, η θέση των ΑΝΕΛΛ στο Σκοπιανό αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση καθώς οποιαδήποτε ρεαλιστική λύση δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή στο εσωτερικό τους. Και αυτό διότι, όπως αναγνωρίζουν βουλευτές και στελέχη, πρόκειται για ζήτημα που αποτελεί τμήμα της ραχοκοκαλιάς της ίδιας της ύπαρξής τους, καθώς βρίσκεται μέσα στην ιδρυτική τους διακήρυξη.

Άλλωστε αυτοί οι προβληματισμοί διατυπώθηκαν και στην εσωκομματική συζήτηση της περασμένης Δευτέρας, όπου μεθοδευμένα δεν ετέθη το ζήτημα της στάσης τους σε ενδεχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή.

Για τους γνωρίζοντες είναι κάτι περισσότερο από ενδεχόμενο το ότι σε μια πιθανή ψηφοφορία οι ΑΝΕΛΛ θα εμφανίζονταν διασπασμένοι, με κάποιους να αποχωρούν από τη διαδικασία, άλλους να καταψηφίζουν και ορισμένους να τοποθετούνται θετικά. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε το κόμμα να τοποθετείται κεντρικά, είτε από την εκπρόσωπο Τύπου είτε από τον ίδιο τον Καμμένο.

Με τον τρόπο αυτόν επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι και να ηρεμήσει το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα με τις αντεγκλήσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και έτσι πάντως πρόκειται για μια δύσκολη αποστολή, καθώς υπάρχουν βουλευτές, όπως ο Δημήτρης Καμμένος, που εμφανίζονται βαθύτατα προσβεβλημένοι και έτοιμοι να σπάσουν τις εύθραυστες ισορροπίες που πάνε να διαμορφωθούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Θέση… «τρία σε ένα»

Οι ΑΝΕΛΛ έχουν τη δική τους, δεδηλωμένη και πάγια όπως δηλώνουν, θέση για το θέμα του Σκοπιανού, δεν αποδέχονται τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του, ωστόσο δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση. Αυτή είναι η… σούμα, με ελάχιστες λέξεις, που προέκυψε μετά το τέλος της κοινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, που συνεδρίασε, όπως αναφέραμε, στην αρχή της εβδομάδας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

«Η πάγια θέση των ΑΝΕΛΛ, διατυπωμένη σε όλα τα συνέδρια και πιστοποιημένη και από το Εθνικό Συμβούλιο που συνεδρίασε πριν από λίγες ημέρες, είναι ότι δεν θα συμφωνήσουμε σε καμία ονομασία των Σκοπίων που θα έχει τον όρο “Μακεδονία” ή παράγωγό του. Δηλαδή κρατούμε την εθνική θέση του 1992, του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος.

Τόνισε ότι το κόμμα του εμπιστεύεται τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά «για να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, γιατί πράγματι ζητούμε να υπάρξει λύση και βεβαίως επιθυμούμε η λύση αυτή να έχει τον απαράβατο όρο τον οποίο εμείς θέτουμε». Ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν αρκετό καιρό και ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει και από την πλευρά των Σκοπίων η προϋπόθεση της παραίτησής τους, βάσει συνταγματικής αλλαγής, από όλες τις αλυτρωτικές θέσεις.

Σενάρια για το μέλλον

Ο Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στο ζήτημα της κυβερνητικής συνεργασίας, ξεκαθάρισε ότι «οι ΑΝΕΛΛ έκαναν μια έντιμη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αυτή την έντιμη συμφωνία θα την υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, μέχρι το πέρας της λαϊκής εντολής, το πέρας της τετραετίας».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛΛ, «θεωρούμε ότι οι εξελίξεις στην οικονομία, η έξοδος από τα μνημόνια, οι υποθέσεις της κάθαρσης της διαφθοράς και της διαπλοκής προχωρούν με καλούς ρυθμούς και θεωρούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ελληνικός λαός θα αντιληφθεί την ιδιαίτερη σημασία αυτής της συνεργασίας, μιας συνεργασίας δύο διαφορετικών πολιτικών χώρων, με απόλυτο σεβασμό ο ένας στον άλλον, με σεβασμό στις διακηρύξεις και στις αρχικές θέσεις».

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες να βρεθεί το modus vivendi μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ, σιβυλλικές δηλώσεις και διφορούμενες τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος του Πάνου Καμμένου δείχνουν τη δυσκολία του να βρεθεί η ικανή φόρμουλα ισορροπίας μεταξύ των δυο κυβερνητικών εταίρων για το επίμαχο ζήτημα. Και κάπως έτσι μένουν στον αφρό και στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας τα σενάρια για το μέλλον της συγκυβέρνησης.

«Ο Πάνος Καμμένος δεν θα μπορεί να είναι υπουργός Άμυνας και να πάει να υπογράψει στο ΝΑΤΟ συμφωνία με τον όρο “Μακεδονία”» σημείωσε χαρακτηριστικά στον Alpha 989 ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛΛΠαναγιώτης Σγουρίδης, συμπληρώνοντας ότι «εμείς περιμένουμε την πρόταση και, εφόσον περιέχει τον όρο “Μακεδονία’, δεν πρόκειται να την ψηφίσουμε».

Την ίδια στιγμή όμως ο Σγουρίδης τόνισε ότι οι ΑΝΕΛ, επειδή, όπως είπε, κρατούν τον λόγο τους, «θα στηρίξουν την κυβέρνηση, μπορεί να μην είναι μέσα στην κυβέρνηση. Σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης σε πρόταση μομφής, θα στηρίξουμε αυτή την κυβέρνηση. Από ’κεί και πέρα μπορεί να μην είμαστε στην κυβέρνηση»…

topontiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο παρέσυρε 17χρονο ποδηλάτη – Μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στο νοσοκομείο

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στις 21:30 της Τετάρτης στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το thestival.gr, αυτοκίνητο που έστριψε από την οδό Παπαναστασίου προς την οδό Γ....