Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Λάδωμα» σε γιατρούς και ΜΚΟ για οπιούχα φάρμακα

Καταγγελία Αμερικανίδας γερουσιαστή: «42.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους»! Πέντε εταιρίες είχαν στήσει φάμπρικα

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Σκάνδαλο… μεγατόνων έχει ξεσπάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κλέιρ Μακάσκιλ αποκάλυψε έναν τεράστιο μηχανισμό προώθησης των οπιοειδών με τη βοήθεια γιατρών και ΜΚΟ!

Σε μια τακτική που αποδεικνύεται… προσφιλής, πέντε εταιρίες βιομηχανικής παραγωγής οπιοειδών φέρεται ότι έχουν «ρίξει» περισσότερα από 8.100.000 ευρώ στις τσέπες γιατρών και στα ταμεία ακτιβιστικών οργανώσεων, με στόχο την προώθηση των προϊόντων τους.
Ο μηχανισμός προώθησης είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση της χρήσης οπίου στις ΗΠΑ από το 2016, που έχει συνδεθεί με τουλάχιστον 42.000 θανάτους από υπερβολική δόση οπιοειδών. Στις ακτιβιστικές οργανώσεις περιλαμβάνονται οργανισμοί υποστήριξης των ασθενών, αλλά και ιατρικές κοινότητες επαγγελματιών υγείας.

Μεταξύ των οργανισμών που έλαβαν χρηματοδότηση, η Ακαδημία Διαχείρισης Πόνου (Academy of Integrative Pain Management -AIPM) είχε μάλιστα πρωτοστατήσει στην προσπάθεια άρσης των περιορισμών που υπήρχαν στην αμερικανική νομοθεσία σχετικά με τη χρήση των οπιοειδών – δρώντας, όπως όλα δείχνουν, με γνώμονα διαφορετικό από το συμφέρον των ασθενών. Ο διευθυντής της AIPM Μπομπ Τουίλμαν αρνήθηκε τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι οι οικονομικές δωρεές που έλαβε η ακαδημία δεν επηρέασαν τη διαμόρφωση των θέσεών της.

«Οι οικονομικές αυτές σχέσεις ήταν ύποπτες, χωρίς διαφάνεια, και αποτελούν μια από τις αιτίες για την εξάπλωση μιας από τις πιο θανατηφόρες χρήσεις οπιοειδών στην ιστορία των ΗΠΑ» τόνισε σε ανακοίνωσή της η γερουσιαστής Μακάσκιλ. Η μεγαλύτερη από τις εταιρίες, η Purdue Pharma L.P., που παράγει την ουσία OxyContin, υπήρξε ο μεγαλύτερος εκ των «δωρητών», καθώς διέθεσε τουλάχιστον 3.360.000 δολάρια σε τέτοιους σκοπούς.

Με ανακοίνωσή της το περασμένο Σάββατο, η εταιρία δήλωσε επισήμως ότι σταματά την προώθηση οπιούχων ουσιών στους γιατρούς. Στο στόχαστρο των εισαγγελικών Αρχών βρίσκονται επίσης τα διευθυντικά στελέχη της Insys Therapeutics Inc., που εμπορεύεται το φάρμακο κατά του πόνου Subsys και φέρεται ότι «δώρισε» περισσότερα από 2.550.000 δολάρια στο αμερικανικό ίδρυμα κατά του πόνου (U.S. Pain Foundation), σε συναφείς φορείς και οργανώσεις, αλλά και σε γιατρούς ώστε να συνταγογραφούν τα σκευάσματά της. Για μικρότερες… δωρεές εξετάζονται επίσης η Depomed Inc, η Johnson & Johnson και η Mylan N.V.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ