Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θα ζήσουμε δεύτερη μεταπολίτευση

Ποιος από την παρέα να ζητήσει εκλογές τώρα. Τρελαθήκαν; Όλοι με τον Αλέξη. Το Μάη του 2019. Να σώσουν ό,τι προλάβουν. Με εμάς όμως τι γίνεται;

Εάν αποκλείσουμε την “οδύσσεια” συνεχών εκλογών, με αναμετρήσεις κομμάτων, αποκομμάτων… και κινημάτων από κατάλοιπα του αριστερού και ακροδεξιού φασισμού που έσπειρε, καλλιέργησε (και τώρα θερίζει) ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφουμε σε μια κατάσταση όμοια της αρχής της 45χρονης μεταπολίτευσης.
Γιατί η τριετία ή τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατον να βρει συνέχεια. Να αφήσει πράγματα που θα αποδεχτεί η κοινωνία ως ορθά και εφαρμόσιμα στο όποιο οικοδόμημα (κοινωνικό, οικονομικό) μετά το 2020.

Η επόμενη κυβέρνηση (δυστυχέστατη αν δεν έχει σταθερή αυτοδυναμία) θα επωμισθεί επτά ασήκωτους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς ογκόλιθους.

Πρώτος ογκόλιθος. Η διάλυση της κρατικοδίαιτης οικονομίας με τους 10-15 ντόπιους και ξένους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που διαπλέκονται (εδώ και 45 χρόνια) με πολιτικούς, πολιτικές και κρατικά προγράμματα προμηθειών, εθνικών έργων, εξοπλισμών και συνεργασιών με τις δημόσιες επενδύσεις. Η υποθήκευση για 99 χρόνια των ΔΕΚΟ και της κρατικής περιουσίας (που δεν θα πουληθεί) σε συνδυασμό με το Υπερταμείο και την Εποπτεία δεν αφήνει περιθώρια για κρατικοδίαιτες περιπτύξεις… όπως και του ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο δεν τις ανάκοψε αλλά αντιθέτως τις συνέσφιξε …

Δεύτερος ογκόλιθος. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, για την Ελλάδα, πραγματικών επενδυτών και όχι ευκαιριακών που παριστάνουν τα διεθνή “τζάκια” ώστε να γνωρίζουν πού τοποθετούν τα κεφάλαιά τους και σε ποιο οικονομικό περιβάλλον, τουλάχιστον για μια 10ετία.

Τρίτος ογκόλιθος. Η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας με φορολογικά κίνητρα ώστε, από τη μια μεριά να αξιοποιήσουμε την ευρηματικότητα και νεανική δύναμη που παραμένει στον τόπο με, μικρές μεν αλλά ανταγωνιστικές, επιχειρήσεις καινοτομίας, τεχνολογίας και εξωστρέφειας… Και από την άλλη να ξεσκαρτάρουμε (μέσω Τραπεζών και χρεών) τους επαγγελματίες απατεώνες που λανσάρονται ως “δυστυχείς μικρομεσαίοι” ζητώντας συνεχώς τη συνδρομή του κράτους-πατερούλη. Το οποίο και ενισχύουν στηρίζοντας αριστερές παρέες όπως του ΣΥΡΙΖΑ…

Τέταρτος ογκόλιθος. Να προσδιορίσουμε τους πόλους και τις κατευθύνσεις ανάπτυξης της χώρας εφαρμόζοντας αποτελεσματικές πολιτικές, σε ότι έχει άμεσες προοπτικές επιτυχίας, όπως η ναυτιλία, οι υποδομές σύνδεσης της Μέσης Ανατολής και της Ασίας με την Ευρώπη, ο τουρισμός και η μεσαία μεταποίηση, μιας και η βιομηχανική Ελλάδα θάφτηκε οριστικά κάτω από τα τερατουργήματα του κρατισμού του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Πέμπτος ογκόλιθος. Να απομυθοποιήσουμε τα πρόχειρα και κρατικίστικα και κομματικά κατασκευάσματα του ΣΥΡΙΖΑ “καμουφλαρισμένα” με τον μανδύα κάποιας δήθεν Αναπτυξιακής Τράπεζας που δήθεν θα πληρώσουν Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι “φιλέλληνες” για να βολευτούν οι Καρανίκες του ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιοι ξεχασμένοι πρασινοφρουροί… “πελάτες” βουλευτών ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ. Η στήλη υπενθυμίζει ότι το σχέδιο για κάποια επίσης Αναπτυξιακή Τράπεζα του ΣΥΡΙΖΑ για χρηματοδότηση της ανάπτυξης των μικρομεσαίων (των δικών τους μικρομεσαίων…) επιχειρήθηκε και το 2015. Οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ έφερναν τότε επικεφαλής της Αναπτυξιακής Τράπεζας τον σύντροφο καθηγητή Γιάννη Μηλιό, τον οποίο τελικά εγκατέλειψε ο Τσίπρας και τον ξαναθυμήθηκε όταν είχε ανάγκη για αριστερό στέλεχος στο Φεστιβάλ Αθηνών… Τα υπενθυμίζω αυτά για να γίνει αντιληπτή η ύψιστη σημασία… της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα βρει στα συρτάρια η επόμενη κυβέρνηση.

Εκτός ογκόλιθος: Το τελείωμα του σημερινού κράτους των ΔΕΚΟ και κάπου 2000 άχρηστων Οργανισμών που έχει ήδη δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ (στην τέταρτη αξιολόγηση πριν την λήξη του μνημονίου) με πώληση, των δύσκολων ΔΕΚΟ, (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ,) και των κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε μεταφορές, λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, με ολοκλήρωσή του μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, υπό τον συντονισμό του Υπερταμείου και της 10χρονης Εποπτείας.

Ογκόλιθος, όμως, συντριβής και της επόμενης κυβέρνησης θα είναι ο έβδομος με την έναρξη κατάρρευσης του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου (από το 2020) και την παραπέρα (από τις 500.000) αύξηση της μετανάστευσης νέων επιστημόνων και εξειδικευμένων στελεχών. Αυτών που θα μας αφήσουν στην σημερινή μας αθλιότητά να χτίζουμε… την Ελλάδα σε “θεμέλια” Παιδείας των Μπαλτά-Φίλη- Γαβρόγλου περιχαρακωμένη, (όπως και η οικονομία μας) από την “προστασία” του ρουβίκωνα… και των Εξαρχείων. Αυτήν την Ελλάδα θα παραδώσει, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση, της νέας μεταπολίτευσης.

Του Γιώργου Κράλογλου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ