Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πιάνουν δουλειά οι εκτιμητές για τις νέες αντικειμενικές στα ακίνητα – Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν

Στην τελική ευθεία μπαίνει από το υπουργείο Οικονομικών η διαδικασία εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές, καθώς την τρέχουσα εβδομάδα θα διοριστούν, μαζί με τους περίπου 210 παλαιούς και οι 100 νέοι πιστοποιημένοι ιδιώτες εκτιμητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής.

Οι 310 εκτιμητές θα αναλάβουν να “τρέξουν” με εισηγήσεις προς το υπουργείο Οικονομικών τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων (αξιών που μετρά η Εφορία για τον καταλογισμό φόρου σε μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές, γονικές παροχές, ΕΝΦΙΑ κλπ ) στις 10.000 τιμές ζώνης των ακινήτων ανά την Επικράτεια.

Για τις 7.000 τιμές ζώνες θα οριστούν 4 εκτιμητές ανά ζώνη και για τις υπόλοιπες 2 εκτιμητές, καθώς δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση συμμετοχής από ιδιώτες εκτιμητές και εταιρείες μιας και για το όλο εγχείρημα απαιτούνταν τουλάχιστον 500 εκτιμητές. Οι εκτιμητές που πρόκειται να διοριστούν θα έχουν ως καθήκον, μετά από κλήρωση ανά ζώνη, να καθορίσουν, να συντάξουν και να εισηγηθούν στο υπουργείο Οικονομικών το πολύ σε ένα 20ήμερο, δηλαδή έως τα τέλη Φεβρουαρίου, τις νέες τιμές ζώνης σε 10.000 ζώνες της Επικράτειας.

Για κάθε τιμή ζώνης που θα εισηγηθούν θα λάβουν 50 ευρώ, ενώ έπαυσε, λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος, ο περιορισμός που είχε αρχικά ανακοινωθεί, για τον αριθμό ζωνών που θα ανετίθετο σε κάθε εκτιμητή.

Οι εκτιμητές καλούνται να εισηγηθούν στο υπουργείο Οικονομικών τις νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα και ο καθορισμός τους θα γίνει με βάσει όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους, όπως συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, ζητούμενες τιμές πώλησης ακινήτων, επαγγελματικές μισθώσεις ή ενοίκια κατοικιών, εμπορικές τιμές ακινήτων που έχουν στο αρχείο τους η Τράπεζα της Ελλάδος και οι εμπορικές τράπεζες.

Η εξίσωση εμπορικών αντικειμενικών και αγοραίων τιμών ακινήτων μέχρι τα τέλη Μαρτίου αποτελεί, εκτός από βασικό προαπαιτούμενοτης 4ης επερχόμενης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, και βάση για τον καθορισμό του νέου ΕΝΦΙΑ, αλλά και των εμπορικών αξιών των ακινήτων από το Δημόσιο που θα χρησιμοποιηθούν ως τιμές εκκίνησης στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών του.

Εάν οι προτεινόμενες τιμές των εκτιμητών αποκλίνουν σε σημαντικό βαθμό από τις υφιστάμενες, τον λόγο θα έχει δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών που με ειδικό λογισμικό θα πρέπει να βρει τις τιμές ζώνης των ακινήτων (με βάση τη διαφορά προτεινόμενης ή υφιστάμενης τιμής) και αυτή να εισηγηθεί τις οριστικές τιμές ζώνης στην ηγεσία του υπουργείου.

Η εξίσωση των εμπορικών με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναμένεται να επιφέρει διαφοροποιήσεις στις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες, με μείωση των τιμών τους στις ακριβές περιοχές και αύξηση στις φτωχές περιοχές της χώρας.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ