Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

“Άσυλο” σε σκάνδαλο 50 δισ. επειδή δεν φέρνει ψήφους…

Πάμπερς και εξοπλισμοί ανατίναξαν το ΠΑΣΟΚ. Το “δίκανο” Novartis σκοπεύει Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ. Τι ψήφους να σου φέρει το λαθρεμπόριο. “Άσυλο” λοιπόν…

Που είναι εδώ οι αριστεροί “σταυροφόροι” με την “πανοπλία” του ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψουν το 1,5 δισ. ευρώ από αυτά που ακόμη “χαρίζουμε” στους λαθρέμπορους καυσίμων, καπνικών, και αλκοολούχων;

Δεν είναι κολοσσιαίο οικονομικό σκάνδαλο τα περισσότερα από 50 δισ. ευρώ του λαθρεμπορίου που χάθηκαν από τον κορβανά, όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης;

Γιατί μένει στα λόγια και ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι λεφτά που έφυγαν μια για πάντα από τις τσέπες μας και μπήκαν στις τσέπες των λαθρέμπορων.

Αυτών που διαχρονικά αναρριχήθηκαν (οικονομικά και κοινωνικά) ως διακεκριμένο κομμάτι της επιχειρηματικής διαπλοκής με την πολιτική και τους πολιτικούς.

Δεν προτείνουμε να εγκαταλειφθεί η όποια σκανδαλοθηρία. Ακόμη και αν κινδυνεύει να εξελιχθεί μόνο σε σκανδαλολογία όπως με τα πάμπερς του 1989 ή την Ζήμενς (οι εξοπλισμοί Τσοχατζόπουλου κοντράρισαν συμφέροντα… και δεν χωρούσαν… σε συρτάρι).

Αλλά μην μου πείτε πως το 40ετές αίσχος δεν έχει τεράστιο “πολιτικό ψωμί”.Έχει σκάνδαλα και σκανδαλάρες…

Από αδιαφορία υπουργείων και υπουργών μέχρι ξήλωμα δύο Ανεξάρτητων Αρχών (προ 10ετίας) επειδή πήραν πρωτοβουλία να βάζουν εκατομμύρια προστίμων σε ονόματα των πρώην φημισμένων επτά αδελφών. Ήταν τότε που βρήκαν πάτημα να τα μαζέψουν από την Ελλάδα μιας και το λαθρεμπόριο του έκοβε… (κάπως) τα ποδάρια.

Αλλά εμείς εκεί. Ακλόνητοι. Αντί να ξηλώσουμε το λαθρεμπόριο ξετινάξαμε τις Διοικήσεις των Ανεξάρτητων Αρχών και αφήσαμε τους απατεώνες να μαστίζουν την τσέπη μας και τον κορβανά.

Κάναμε το κορόιδο (αντί να φθάσουμε στα μεγάλα ψάρια) και όταν τσακώσαμε τον εργατοπατέρα κρατικό υπάλληλο που για χρόνια ήταν τσιλιαδόρος των λαθρεμπόρων γνωρίζοντας, υπηρεσιακώς, τις κινήσεις των ελεγκτών.

Σύμφωνοι λοιπόν. Να δείξουμε ελαστικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στους “γενναίους” του, που κοντεύουν να αρρωστήσουν… ανακατεμένοι στη βρώμα της κάθαρσης. Τι να πρωτοπρολάβουν οι καημένοι οι καπεταναίοι…

Να μην αναρωτηθούμε όμως; Πως, βρε παιδιά, φθάνουμε μισό αιώνα χοντρού λαθρεμπορίου χωρίς πεπραγμένα κάθαρσης από τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης; Και τι απόγινε, σύντροφοι, με τη “σταυροφόρο” κάθαρση των λαθρεμπόρων υπό τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ; (οι ΑΝΕΛ δεν μετράνε).

Και δεν θα δεχθούμε, σύντροφοι, ως απάντηση, τις κάποιες αποθηκούλες και κάποια βυτιοφόρα, ή τα 1-2 βενζινάδικα που ξηλώθηκαν. Δεν φτάνουν ούτε για τα μάτια… αν υπολογίσουμε ότι από τότε που είναι ελεύθερες οι τιμές στα καύσιμα (το 1993) οι λαθρέμποροι κερδίζουν, κάθε χρόνο, τα 400-500.000.000 ευρώ που χάνει ο κορβανάς.

Ας ψάξει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει τι απέδωσε η “σταυροφορία” του στο λαθρεμπόριο καυσίμων την 20ετία ΠΑΣΟΚ και την 5ετία (πριν την κρίση) της Ν.Δ. Σε κάθε μορφή λαθρεμπορίου.

Και στα τσιγάρα και τα ποτά που κάνουν τα ίδια νούμερα με τη μαύρη αγορά πετρελαίου που και προχθές τα άκουσε, σύσσωμο το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να τα διαψεύσει.

Περίπου 600.000.000 ευρώ χάνει κάθε χρόνο το ελληνικό Δημόσιο από το λαθρεμπόριο καπνικών. Η δε παράνομη αγορά καπνικών προϊόντων στη χώρα μας, θέτει σε κίνδυνο 60.000 θέσεις εργασίας σε όλη την εγχώρια αλυσίδα αξίας καπνικών -παραγωγή, μεταποίηση και λιανική πώληση τσιγάρων και καπνών, τους είπαν οι βιομηχανίες του κλάδου.

Τις προάλλες και ο ΙΟΒΕ μας είπε πως, από την παράνομη διακίνηση αλκοολούχων ποτών και χύμα τσίπουρου οι απώλειες του κράτους, σε φορολογικά έσοδα, ανέρχονται (με τις συντηρητικές εκτιμήσεις) από 90 εκατ. ευρώ έως 147 εκατ. ευρώ. Και εάν συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις στο σύνολο της αλυσίδας διάθεσης, τα διαφυγόντα έσοδα από το λαθρεμπόριο εκτινάσσονται στα 430 εκατ. ευρώ!!!, αφού ο περιορισμός του παράνομου εμπορίου αλκοολούχων ποτών, μόνο κατά 50%, θα μπορούσε να προσφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα 33,5 εκατ. ευρώ.

Πως λοιπόν να μην είναι διαχρονικό σκάνδαλο το λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών, ποτών και καφέ (που ανθίζει…). Πως δεν είναι σκάνδαλο οι 17 μελέτες (από το 1993), λαθρεμπορίου καυσίμων, καταχωνιασμένες σε συρτάρι, που εφαρμόζονται λίγο… έως καθόλου και από τους αμόλυντους του ΣΥΡΙΖΑ (οι ΑΝΕΛ δεν μετράνε). Η δική μας εξήγηση είναι ότι, το όποιο λαθρεμπόριο δεν συγκινεί μάζες. Δεν είναι λαϊκίστικο εργαλείο. Δεν στήνει κουτσομπολιό όπως οι μίζες, τα πάμπερς, η Novartis, τα βλήματα… και τα ονοματάκια. Άρα δεν μαζεύει ψήφους. Δεν ρίχνει αντιπάλους. Υπάρχει πειστικός, αριστερός ή δεξιός, αντίλογος για να επανέλθω;

Του Γιώργου Κράλογλου 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ – Spoiler: Ο Γρηγόρης πιάνει στα πράσα την Φιλιώ με τον γιατρό

Καθηλώνουν οι εξελίξεις στη συνέχεια της σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που βλέπουμε στον ALPHA. Φαίνεται πως οι ανατροπές στην δραματική σειρά «Το Προξενιό της Ιουλίας» δεν...