Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εκλογές το 2019 «βλέπει» το Μαξίμου – Οι επιλογές του Τσίπρα και ο φόβος του «ατυχήματος»

Στην επιλογή πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει τη θητεία της και οι κάλπες να στηθούν το νωρίτερο τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές, επιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες πιστεύουν πως ο πολιτικός χρόνος που απομένει είναι αρκετός για να αναστραφεί το κλίμα που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν την «ψαλίδα» με τη ΝΔ να παραμένει ανοιχτή κοντά σε διψήφιο ποσοστό.

Στελέχη που μίλησαν στο newpost.gr εκτιμούν πως το σενάριο αυτό θα στριμώξει ακόμα πιο πολύ την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα είναι η πρώτη που θα έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία της από το 2004. Αυτό εκτιμάται πως είναι ακόμα πιο σημαντικό επειδή έγινε σε ένα δύσκολο μνημονιακό περιβάλλον και μετά από ένα πρώτο εξάμηνο απόλυτης σύγκρουσης με τους δανειστές. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως η ολοκλήρωση της θητείας θα αποδυναμώσει ακόμα πιο πολύ την αξιοπιστία της ΝΔ που «προφήτευε» κατά καιρούς παράδοση της εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Για τον υπόλοιπο σχεδόν 1,5 χρόνο που απομένει στους σημερινούς ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου, οι κινήσεις είναι συγκεκριμένες προκειμένου το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρωθεί και οι αναποφάσιστοι που εμπιστεύτηκαν το κόμμα της Κουμουνδούρου δύο φορές το 2015 – και τώρα αμφιταλαντεύονται – να επιστρέψουν.
Εκλογές και Novartis

Το σκηνικό «πόλωσης» που χαρακτηρίζει την ελληνική πολιτική σκηνή με την υπόθεση της Novartis οι κυβερνητικοί εκτιμούν πως θα συντηρηθεί μέχρι και τις επόμενες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίζει τη θέση του από το παλιό πολιτικό σύστημα. Στόχος, όπως επισημαίνουν, είναι ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο, ανεξαρτήτως των πολιτικών και ποινικών ευθυνών που θα αποδοθούν σε πρόσωπα, να έρθει στην επιφάνεια. Με αυτό το σκεπτικό, αυτό που θα προτάξουν από το Μαξίμου το επόμενο διάστημα είναι η αποζημίωση που θα πρέπει να καταβληθεί στο ελληνικό δημόσιο από τη συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τη Novartis θα υπάρχει και συνέχεια, αφού στο «συρτάρι» της εισαγγελίας διαφθοράς υπάρχουν και άλλες υποθέσεις που το επόμενο διάστημα θα προκαλέσουν νέες αναταράξεις σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αιχμή θα είναι τα κομματικά δάνεια και δεν αποκλείεται, μέσω σύστασης εξεταστικής επιτροπής, τα οικονομικά των παρατάξεων να απασχολήσουν παράλληλα με τη Novartis την επικαιρότητα.

Αυτό που προβληματίζει ορισμένα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την υπόθεση της Novartis όσο και για την επιλογή η ανάδειξη των σκανδάλων να αποτελεί προτεραιότητα στην ατζέντα της κυβέρνησης, είναι η παγίδα της «τυφλής πόλωσης», καθώς και η εικόνα αναταραχής που δίνεται στο εξωτερικό.

Παράλληλα, βλέπουν πως προκαλείται ένα νέο «μέτωπο» με το Κίνημα Αλλαγής. Σε μια περίοδο, όπου οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για πιθανή συνεννόηση είναι σε εξέλιξη, ακόμα και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η ευθεία στοχοποίηση στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη βάζουν ξανά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο ίδιο στρατόπεδο απέναντι από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα καλά νούμερα της οικονομίας στο προσκήνιο το 2019

Η ολοκλήρωση των περιφερειακών συνεδρίων και το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, η έξοδος από το μνημόνιο, η διευθέτηση του χρέους, η καταπολέμηση της ανεργίας, η ανάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η αποκατάσταση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς και η Συνταγματική αναθεώρηση θα είναι μερικά από τα «όπλα» του Αλέξη Τσίπρα μέχρι την επόμενη εκλογική μάχη που θα προτάξει απέναντι στη ΝΔ.

Στόχος όλων όσοι πιστεύουν πως η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο που της δίνει το Σύνταγμα, είναι να μπορέσει να αποτυπωθεί στο εσωτερικό και στην καθημερινότητα των πολιτών η βελτίωση του οικονομικού κλίματος. «Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο» τόνιζε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο newpost.gr αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή, όταν η Novartis επισκίαζε όλη την πολιτική επικαιρότητα.

Το οικονομικό επιτελείο παίρνει τη «σκυτάλη» από σήμερα, καθώς τεχνικά κλιμάκια και επικεφαλής των Θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα για την δ΄ αξιολόγηση που θα είναι και η τελευταία πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Οι πρόωρες εκλογές

Η περίπτωση ενός «ατυχήματος», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δεν είναι κάτι που δεν εξετάζουν στο Μαξίμου. Τα πολλαπλά «μέτωπα» που έχει ανοιχτά η κυβέρνηση, όπως το Σκοπιανό με τον κυβερνητικό εταίρο να απειλεί με καταψήφιση της συμφωνίας όταν έρθει στη Βουλή, προκαλούν συνεχείς «πονοκεφάλους» στην Ηρώδου Αττικού. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, οι περισσότεροι μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ο λίγος χρόνος που απομένει θα μπορούσε να «συντηρήσει» τη σημερινή πλειοψηφία με δεδομένη τη ξεχωριστή πορεία που θα ακολουθήσουν μετεκλογικά οι τωρινοί εταίροι.

Με αυτό το διαμορφωμένο πλαίσιο και την «απειλή» των ΑΝΕΛ να παραμένει, μέσα από το Σκοπιανό στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν βρει την ευκαιρία να κατηγορήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για στροφή του κόμματός του προς τη «σκληρή» δεξιά, ενώ δεν αποκλείουν και μερική διάσπαση της ΝΔ από σχηματισμούς και κινήσεις που γεννιούνται. Αυτή η λογική μεταφέρει το πρόβλημα του Σκοπιανού στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία η κυβέρνηση κατηγορεί πως δεν έχει ξεκάθαρη θέση και αρνείται να ταυτιστεί με την επίσημη γραμμή που χάραξε ο Κώστας Καραμανλής το 2007.

Αν και αρκετοί κυβερνητικοί εκτιμούν πως τα εθνικά θέματα, ακόμα και η κρίση με την Άγκυρα, μπορεί να λειτουργήσουν θετικά για οποιαδήποτε κυβέρνηση στο βαθμό που με τους εκάστοτε κυβερνώντες συσπειρώνεται ένας ολόκληρος λαός, ο απρόβλεπτος Ερντογάν είναι σε θέση να αλλάξει ανά πάσα στιγμή το σκηνικό. Μόνο η απελευθέρωση των μεταναστευτικών ροών θα ήταν μια καταστροφική εξέλιξη για τον Αλέξη Τσίπρα διαφοροποιώντας εντελώς τις προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς του Μαξίμου.

Ο φόβος η έξοδος από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο να μην είναι «καθαρή» και να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας, της ΕΚΤ και πολλών εταίρων είναι υπαρκτός. Με ένα τέτοιο σενάριο στο τραπέζι ενδεχομένως ο Αλέξης Τσίπρας να επέλεγε να ζητήσει «νωπή» εντολή για τη διαπραγμάτευση της επόμενης ημέρας βάζοντας στο κάδρο τους εταίρους.

Ακόμα και μια «καλή έξοδος» από τα προγράμματα επιτροπείας, όμως θα μπορούσε να οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε εκλογές στο τέλος του φθινοπώρου του 2018, πριν την έναρξη των συμφωνημένων μέτρων που θα είναι επώδυνα και με πολιτικό κόστος για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Με την υπόσχεση ενός νέου μερίσματος και έχοντας τη «σκανδαλολογία» και την υπόθεση της Novartis πιο «φρέσκια» στην επικαιρότητα, ο πρωθυπουργός θα είχε την ευκαιρία να αιφνιδιάσει τη ΝΔ αμέσως μετά τη ΔΕΘ, την οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως «εκλογικό εφαλτήριο».

Η αρνητική οπτική μιας τέτοιας επιλογής θα ήταν το επιχείρημα που θα έδινε το Μαξίμου στη ΝΔ πως «δραπετεύει» από την έναρξη υλοποίησης των συμφωνηθέντων μέτρων (περικοπές συντάξεων, κλπ) με τους δανειστές στις αρχές του 2019.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ