Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι off the record διάλογοι που εκθέτουν τον Μ. Νίμιτς: «Αν ήμουν Μακεδόνας δεν θα διαπραγματευόμουν το όνομά μου»

Μάθιου Νίμιτς, ο διπλωμάτης με τα δύο πρόσωπα. Τα γραπτά μένουν και μάλλον… εκθέτουν τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Σκοπιανό.

Πριν από λίγες ημέρες υπέπεσε σε… φάουλ, αποκαλώντας τους Σκοπιανούς «Μακεδόνες». Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε σκοπιανότηλεοπτικό σταθμό, ο Μ. Νίμιτς αποκάλεσε «Μακεδόνα» έναν ομογενή της γειτονικής χώρας στις ΗΠΑ, ενώ επιβεβαίωσε και τα πέντε ονόματα-προτάσεις, που δημοσιοποίησαν τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης και όλα εμπεριείχαν τον όρο «Μακεδονία».

Τι είχε πει, όμως, έξι μήνες πριν; «Αν ήμουν Μακεδόνας δεν θα διαπραγματευόμουν το όνομά μου». Σύμφωνα με δημοσίευμα του einpresswire.com, αυτό είχε συμβουλεύσει… εμπιστευτικά τον Ιούλιο του 2017 ο Μάθιου Νίμιτς, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, τους εκπροσώπους του Διεθνούς Κινήματος Μακεδονικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στον Καναδά.

Τότε, μάλιστα, όταν ο πρόεδρος του αλυτρωτικού σλαβικού κινήματος του Τορόντο, Μπιλ Νικόλοφ, ζήτησε την άποψη του Μ. Νίμιτς, εάν αποσυρθούν τα Σκόπια από τις διαπραγματεύσεις ποιες θα είναι οι συνέπειες, ο διαμεσολαβητής απάντησε: «Τίποτε. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν συνέπειες». «Εντελώς όμοια απάντηση έλαβα από τους εκπροσώπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ» , σύμφωνα με τον Μπ. Νικόλοφ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι είπαν στον Μ. Νίμιτς πως «η διακοπή των διαπραγματεύσεων θα ήταν μια λογική απόφαση».

Μάλλον η άποψη του Μάθιου Νίμιτς προσαρμόζεται κάθε φορά στον… συνομιλητή του.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ