Του Στέλιου Φενέκου*

Η υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων μας έχει απασχολήσει επί μισό περίπου αιώνα, από την εποχή που ο Τίτο ονόμασε ως Μακεδονία μία επαρχία της πρώην Γιουγκοσλαβίας και εμείς αποδεχθήκαμε αυτή την ονομασία λόγω των αμερικανικών πιέσεων.
Στη συνέχεια, και μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, κυριάρχησε ο λαϊκισμός, οι υπερβολές και οι εθνικιστικές κορώνες, που επηρέασαν την εσωτερική κοινή γνώμη, δημιουργώντας σημαντικές εσωτερικές αντιστάσεις και στις δύο χώρες, στη προσπάθεια οιουδήποτε συμβιβασμού για το όνομα της.

Οι Σκοπιανοί όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν κάποιο βήμα υποχώρησης, αλλά και η Ελλάδα συνέχισε να εμμένει στις θέσεις της χωρίς να εκμεταλλευθεί όλο αυτό το διάστημα, προσδοκώντας ότι το FYROM θα έμενε για πάντα. Ως αποτέλεσμα οι καταστάσεις μας ξεπέρασαν, και πολλές χώρες αναγνώρισαν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία (130 συνολικά από τις 193 του ΟΗΕ), όνομα που χρησιμοποιείται ήδη εκτεταμένα σε διμερές επίπεδο αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς (εάν δεν βρεθεί κάποιος Έλληνας να αντιδράσει).

Σήμερα λόγω των διεθνών συγκυριών που υπάρχουν, της προοπτικής ένταξης των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και των φιλοδοξιών κυρίως των Αλβανών, δημιουργείται η ανάγκη διευθέτησης του ονόματος.

Τα ονόματα που έχουν τεθεί στο Τραπέζι από τους διαμεσολαβητές (όχι από την Σκοπιανή πλευρά η οποία συνεχίζει να διεκδικεί τον ξεκάθαρο χαρακτήρα της Μακεδονίας), είναι Νέα Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, Σλαβομακεδονία, Μακεδονία του Βαρδάρη, Makedonien (Makedonska - Makedonski για την γλώσσα) όπως ακριβώς τα προφέρουν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί.

Δεν υπάρχει κάποια άλλη γνωστή επίσημη πρόταση, και όσα άλλα ακούγονται χωρίς το Μακεδονία, απλά είναι ευφάνταστες κομματικές και δημοσιογραφικές κατασκευές.

Συνεπώς η οιαδήποτε αποδοχή από την πλευρά μας σύνθετης ονομασίας, που να περιέχει το όνομα Μακεδονία, αφίσταται από την θέση την οποία έχουμε διαμορφώσει και υποστηρίξει όλα αυτά τα χρόνια.

Κατόπιν αυτού ρεαλιστικά τρεις επιλογές πολιτικής μας έχουν απομείνει.

1. Η πρώτη είναι η πλήρης άρνηση αποδοχής του όρου Μακεδονία, επιλογή που έχει λίγες πιθανότητες να γίνει αποδεκτή από την άλλη πλευρά, με δεδομένη την αναγνώριση που υπάρχει ήδη από 130 χώρες, και η οποία δεν αλλάζει το σημερινό καθεστώς. Υπάρχει φυσικά η πιθανότητα να πιεσθεί η κυβέρνηση των Σκοπίων λόγω εσωτερικών προβλημάτων, για να αποδεχθεί ένα άλλο όνομα, και αυτή η επιλογή θα έπρεπε να εξαντληθεί μεθοδικά και με συνέπεια.

2. Η δεύτερη επιλογή είναι η αποδοχή ενός ονόματος χωρίς τον όρο Μακεδονία, προκειμένου να ενταχθούν τα Σκόπια στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά θα χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Όμως το πιθανότερο είναι ότι θα επικρατήσει τελικά η χρήση του ονόματος Μακεδονία.

3. Και η Τρίτη είναι η αποδοχή του ονόματος Σλαβομακεδονία (ή ακόμη και Μακεδονία του Βαρδάρη), που είναι η πλέον ανώδυνη για μας επιλογή, από όλες τις παρουσιαζόμενες σύνθετες ονομασίες.

4. Υπάρχει όμως και μία τέταρτη λύση που ελπίζουμε να την έχει σκεφθεί ο. κ. Κοτζιάς (αν και δεν μας έχει πείσει κατ’ επανάληψη για την διαπραγματευτική του ικανότητα), η οποία έχει τρείς παραλλαγές:

• Να μην αλλάξει τίποτε στο ΝΑΤΟ στην ΕΕ και στον ΟΗΕ, όπου το FYROM θα εξακολουθεί να υπάρχει, και για όλες τις άλλες χρήσεις να αποδεχθούμε τη χρήση του όρου Σλαβομακεδονία (ή Μακεδονία του Βαρδάρη). Αυτό εμφανίζει κάποια πρακτική ευκολία και πολλές πιθανότητες αμοιβαίου συμβιβασμού.
• Η δεύτερη παραλλαγή είναι να χρησιμοποιείται κάποιο άλλο όνομα, χωρίς τον όρο Μακεδονία στους Διεθνείς Οργανισμούς, και να αποδεχθούμε τον όρο Σλαβομακεδονία σε όλες τις άλλες χρήσεις.
• Η Τρίτη παραλλαγή θα ήταν να αποδεχθούμε μία διπλή ονομασία, όπως π.χ. Μακεδονία του Βαρδάρη, όπου στους Διεθνείς Οργανισμούς θα χρησιμοποιείται το Vardarska και για όλες τις άλλες χρήσεις ο πλήρης προσδιορισμός Μακεδονία του Βαρδάρη. Αυτό είναι που παρουσιάζει και τα περισσότερα πλεονεκτήματα για όλους, την μεγαλύτερη πρακτικότητα, αλλά και αυτό που προσεγγίζει περισσότερο την μέχρι τώρα πολιτική μας.

Η κυβέρνηση και ο κ. Κοτζιάς ιδιαίτερα, βιάζονται να κλείσουν το θέμα και να καταγράψουν επιτυχία, κινούνται σπασμωδικά και κάνουν πολύ φασαρία, προσπαθώντας να προκαταβάλουν και να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη, για τη αποδοχή του οιουδήποτε αποτελέσματος ως επιτυχία. Και όπως συνηθίζουν, ακόμη και αν το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι συνεπές με την μέχρι τώρα πολιτική μας, θα επιδιώξουν να το παρουσιάσουν ως κορυφαία επιτυχία τους.

*Ο κ. Στέλιος Φενέκος είναι Υποναύαρχος ε.α. ΠΝ και πρόεδρος της «κοινωνίας αξιών».
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top