Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Βόμβα» από ΕΣΡ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κλείσει το Mega

Ανοιχτό αφήνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το ενδεχόμενο να μην μπει «λουκέτο» στον τηλεοπτικό σταθμό Mega σύμφωνα με το newpost.gr.

Όπως είπε ο Ροδόλφος Μορώνης, αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, «σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το Mega, αν και ο νόμος είναι σαφής και δεν επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας μετά από το τέλος Φεβρουαρίου (22 Φεβρουαρίου), υπάρχουν περιθώρια ερμηνείας των διατάξεων και των νόμων που θα επέτρεπαν στο κανάλι να συνεχίσει».

Αυτή πάντως είναι προσωπική άποψη του αντιπροέδρου, που σημείωσε ότι «δεν μπορεί να δεσμεύσει την ολομέλεια του ΕΣΡ». Όπως και να έχει πάντως το πράγμα έχει βαρύνουσα σημασία η άποψη του αντιπροέδρου και στέλνει ένα σαφές μήνυμα.

Εξάλλου μετά από αυτή την κίνηση του ΕΣΡ, εάν τελικά δραστηριοποιηθούν οι μέτοχοι του MEGA τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να κατατεθούν ενστάσεις από τους υπόλοιπους έξι υποψηφίους.
Η απάντηση στους μετόχους

Την ίδια ώρα το ΕΣΡ σε non paper που εξέδωσε απαντά στα όσα τού καταλόγισαν οι μέτοχοι του καναλιού σχετικά με την καθυστέρησή του να απαντήσει στο αίτημά τους για την εταιρεία που θα συμμετείχε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, με αποτέλεσμα να μην συμμετάσχει στον διαγωνισμό όπως έχει ήδη γράψει το newpost.gr.

Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του Συμβουλίου, το ΕΣΡ είναι θεσμικό όργανο «πράγμα που πολύ απλά σημαίνει ότι οι πράξεις και οι παραλείψεις του εκφράζουν κρατική βούληση και ως εκ τούτου ωφελούν ή βλάπτουν το (νομικό) πρόσωπο του Κράτους.»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στην προκειμένη περίπτωση με αίτηση της εταιρείας «Τηλέτυπος» ζητήθηκε από το ΕΣΡ προς αποφυγήν ανασφάλειας να γνωμοδοτήσει επί δύο νομικών θεμάτων που απασχολούσαν την εταιρία και τα οποία προφανώς θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο ακόμα και δικαστικής διαμάχης αυτής με άλλες επιχειρήσεις στο μέλλον.

Ωστόσο όπως εξηγεί το ΕΣΡ, στη περίπτωση που γνωμοδοτούσε είτε θετικά είτε αρνητικά στα εν λόγω ζητήματα και το αρμόδιο δικαστήριο έπειτα από προσφυγή της αιτούσας εταιρείας ή ανταγωνιστών της έκρινε εσφαλμένη την γνωμοδότηση, η βλαπτόμενη πλευρά θα μπoρούσε να στραφεί κατά του Ελληνικού Δημοσίου και να απαιτήσει βασίμως την καταβολή αποζημιώσεων.

Κατά συνέπεια καταλήγει το ΕΣΡ, η διατύπωση γνώμης από το Συμβούλιο θα ήταν άτοπη και ανεπίτρεπτη ενέργεια και θα ήταν νοητή μόνον εάν είχε συμβεί κατά λάθος. Μάλιστα το ΕΣΡ κάνει λόγο και για ματαιοπονία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εάν με την κριτική που ασκείται κατά του Συμβουλίου επιχητείται η δημιουργία βάσης για απαιτήσεις κατά του Ελληνικού Δημοσίου, είναι προφανές ότι συντελείται ματαιπονία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ