Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ – ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ 2-0

Οι «πράσινοι» μπήκαν στο νέο έτος με το… δεξί, έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο παρά τα προβλήματα και την έλλειψη ενός στράικερ για να πάρει πάνω του την ευθύνη του σκοραρίσματος και με το 2-0, πέρα από την επιστροφή στις νίκες έπειτα από την 28η Οκτωβρίου και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, παίρνει ψυχολογία για την πολύ δύσκολη ρεβάνς των «16» του Κυπέλλου με τη Λαμία, την προσεχή Τετάρτη ξανά στη Λεωφόρο (ήττα 4-1 στο πρώτο ματς εν μέσω… χιονοθύελλας)

Πως έπαιξαν:

Κάτω απ’ τα δοκάρια του Παναθηναϊκού ήταν ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, με τον Κουλιμπαλί δεξιά στην άμυνα, τον Κουρμπέλη να έχει γυρίσει στα στόπερ δίπλα στον Κολοβέτσιο, ενώ ο Ινσούα έπαιξε αριστερά. Στο χώρο του κέντρου ο Λουντ είχε μαζί τον Τζανδάρη, μπροστά τους κινούνταν οι Βιγιαφάνιες, Άλτμαν και Μουνιέ από δεξιά στ’ αριστερά, ενώ, ο Πίσπας ήταν ο επιθετικός.

Ο Πλατανιάς παρουσιάστηκε στο γήπεδο με τους Βάντερσον, Καρυπίδη και Ντικαμονά στην άμυνα, ωστόσο, πότε ο Κοροβέσης από αριστερά, πότε ο Αμπντουλραχμάν από δεξιά και πότε μαζί οι δυο τους, σχημάτιζαν πεντάδα στα μετόπισθεν. Στα χαφ, ο Αγγελόπουλος είχε τον Δημούτσο παρτενέρ, αριστερά και δεξιά κινούνταν οι Ενσικουλού και Παπανικολάου βοηθώντας επιθετικά τον Γκρζέλτσακ.

Το ματς:

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κάνει πολλές τελικές από το πρώτο μέρος ψάχνοντας το γκολ και μάλιστα, οι περισσότερες από τις φορές που προσπάθησε ν’ απειλήσει την εστία του Κλιάιτς, είχαν ορθολογικό τρόπο. Κυρίως από αριστερά με τον ορεξάτο Μουνιέ πλησίαζε στην περιοχή των Κρητικών το «τριφύλλι», όμως ούτε τύχη είχε όταν θα τη χρειαζόταν, ούτε αποτελεσματικοί εμφανίστηκαν όσοι πρωταγωνίστησαν σε καλές στιγμές για γκολ, μπροστά από τον αρκετά καλό, Φίλιπ Κλιάιτς του Πλατανιά. Στο 21ο λεπτό ο Άντονι Μουνιέ βρέθηκε απέναντι από τον γκολκίπερ των φιλοξενούμενων αλλά νικήθηκε, λίγο αργότερα δοκίμασε το αριστερό του πόδι ο Βιγιαφάνιες για να δει ξανά τον Κλιάιτς να διώχνει πέφτοντας, όπως το έπραξε ο Σέρβος σε ξαφνικό σουτ του Άλτμαν στις καθυστερήσεις. Ελάχιστες φορές και κυρίως σε αντεπιθέσεις προσπάθησε να γίνει επικίνδυνος ο Πλατανιάς, που αποτύγχανε συνεχώς, εκτός από μια μακρινή προσπάθεια του Κοροβέση στο 40′ που έδιωξε ο Βλαχοδήμος.

Η εικόνα δεν άλλαξε στο δεύτερο ημίχρονο όσον αφορά στους ρόλους που είχε η κάθε ομάδα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Παναθηναϊκός να προσπαθεί να επιτεθεί με τον Μουνιέ να συνεχίζει τα τρεξίματα και τις προσπάθειες που έδειχναν ικανές για κάτι καλό για τους «πράσινους», όμως αυτό το καλό δεν μπορούσε να έρθει όταν η τελική ενέργεια δεν ήταν αρκετή για το γκολ. Η διάθεση υπήρχε από τους πράσινους, όμως δεν υπήρχε και ο φορ στον οποίο θα μπορούσαν να βασιστούν. Με την αποχώρηση και του Πίσπα, του οποίου τη θέση πήρε ο Δώνης, πλέον ο Παναθηναϊκός έπαιζε με… ψευτοεννιάρια, δίχως στράικερ. Η λύση ήρθε στο 72′ όταν ο Βιγιαφάνιες με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος σε χέρι του Ντικαμονά εντός περιοχής, έγραψε το 1-0 μετουσιώνοντας την υπεροχή και τον κόπο του ιδίου και των συμπαικτών του στο ματς, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά μια τεράστιας σημασίας – και ειδικά από ψυχολογικής άποψης – νίκη στο σύνολο του Μαρίνου Ουζουνίδη. Ο Πλατανιάς ολοκλήρωσε το ματς με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Ντικαμονά με δεύτερη κίτρινη στο 82′, ενώ στις καθυστερήσεις και πάλι ο Βιγιαφάνιες ευστόχησε σε πέναλτι για το 2-0, ωστόσο, η υπόδειξη του ρέφερι ήταν λανθασμένη για χέρι του Καρυπίδη.

MVP: Ο άνθρωπος που χάρισε τη νίκη στον Παναθηναϊκό. Ο Λούκας Βιγιαφάνιες ευστόχησε από την άσπρη βούλα απέναντι από τον Κλιάιτς στο 72′ και το 90′ + 1′ με τον γκολκίπερ του Πλατανιά βέβαια να πέφτει σωστά σε ακόμα μια απόδειξη της καλής μέρας στην οποία βρέθηκε στη Λεωφόρο. Κέρδισε και την αποβολή του Ντικαμονά, αφού μετά το χέρι στο πέναλτι, ο αμυντικός των Κρητικών του έκανε φάουλ στο 82′ και αντίκρισε δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Στο ύψος του: Ο Άντονι Μουνιέ ήταν ιδιαίτερα δραστήριος, ορεξάτος, με τρεξίματα, ήταν ικανός να δημιουργήσει κινδύνους, προσπάθησε να φτιάξει αλλά και να πάρει πάνω του ευκαιρίες. Πολύ καλό ματς.

Αδύναμος κρίκος: Ο Ντικαμονά έκανε το χέρι στο πέναλτι του 71ου λεπτού, έχει αποβληθεί και με δεύτερη κίτρινη για φάουλ του Βιγιαφάνιες, έχει αφήσει την ομάδα του με παίκτη λιγότερο, ο Παναθηναϊκός πιέζει, χάνει ευκαιρίες και φτάνει και στο τελικό 2-0.

Η γκάφα: Την πρώτη, λίγο έλειψε να την κάνει ο Δημούτσος στο πρώτο ημίχρονο και να βάλει τα δύσκολα από νωρίς στον Πλατανιά. Σε κακό γύρισμά του προς τον Καρυπίδη, ο Μουνιέ έκλεψε, βγήκε απέναντι από τον Κλιάιτς, αλλά νικήθηκε. Στο δεύτερο μέρος και στο 81′, ο Δώνης βρήκε αέρα σε μοναδική ευκαιρία για να κλειδώσει τη νίκη…

Το στραγάλι: Τέσσερις φάσεις πέναλτι απασχόλησαν αυτό το ματς όσον αφορά στο διαιτητικό κομμάτι. Στο πρώτο μέρος σε ένα γύρισμα του Ινσούα από αριστερά ορθά συνεχίστηκε το ματς παρά κάποιες «φωνές» για χέρι στην περιοχή του Πλατανιά. Στην επανάληψη, ο Δώνης έπεσε στην περιοχή από επαφή με αντίπαλο αμυντικό, ωστόσο ο αμυνόμενος είχε σταθεροποιήσει το πόδι του στο χορτάρι, με τον Πραξιτέλη Ζαχαριάδη να υποδεικνύει να συνεχιστεί το ματς. Στη φάση του πέναλτι με το χέρι του Ντικαμονά αλλά και η δεύτερη κίτρινη κάρτα σ’ εκείνον, είναι ορθές αποφάσεις. Λάθος το πέναλτι στις καθυστερήσεις αφού δεν υπάρχει χέρι.

Το ταμείο του Gazzetta.gr: Μέτρησε περίπου 2,5 μήνες από την τελευταία του νίκη ο Παναθηναϊκός. Χρειαζόταν αυτό το αποτέλεσμα για να μπει με ψυχολογία στο 2018 και να ελπίσει σε κάτι καλύτερο. Όποιο κι αν είναι αυτό, όπως κι αν μπορεί να έρθει. Νίκη, διάθεση για ποδόσφαιρο και αυτοπεποίθηση για τα… τρία γκολ που χρειάζεται η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη κόντρα στη Λαμία σε λίγες μέρες.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Παναθηναϊκός: Βλαχοδήμος, Ινσούα, Άλτμαν, Μουνιέ (81′ Χατζηγιοβάνης), Λουντ (46′ Χίλιεμαρκ), Βιγιαφάνιες, Κουρμπέλης, Τζανδάρης, Κολοβέτσιος, Πίσπας (61′ Δώνης), Κουλιμπαλί

Πλατανιάς: Κλιαϊτς, Καρυπίδης, Γκρζέλτσακ (46′ Ντουάλα), Ενσικουλού, Ντικαμονά, Αγγελόπουλος, Βάντερσον, Κοροβέσης, Παπανικολάου (68′ Πετρόπουλος), Δημούτσος, Αμπντουλραχμάν (44′ Στάμου)

gazzetta.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ