Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1

Ο φοβερός Αστέρας πάτησε τον τραγικό Ολυμπιακό και έστειλε τον ΠΑΟΚ στην κορυφή! Οι αποφάσεις του ανεκδιήγητου Μακεδόνα Ζαχαριάδη χάρισαν την ισοπαλία (1-1) στους ερυθρόλευκους.

Ο Ολυμπιακός ευτύχησε να πάρει στην Τρίπολη μια ισοπαλία που δεν άξιζε, όχι μόνο γιατί ο Αστέρας ήταν καλύτερος, με περισσότερες ευκαιρίες και πιο λογικό παιχνίδι συνολικά, αλλά γιατί η διαιτησία του Ζαχαριάδη στο δεύτερο ημίχρονο με την χαρισμένη κόκκινη στον Φιγκέιρας και το πέναλτι που δεν δόθηκε υπέρ των Αρκάδων, θύμισε… Σπάθα.

Ψυχωμένος ο Αστέρας, προβληματικός ο Ολυμπιακός

Με παιχνίδι κέντρου και αρκετά λάθη στη μεσαία γραμμή απόρροια του έντονου πρέσινγκ και των δύο ομάδων ξεκίνησε το ματς στην Τρίπολη, ωστόσο γύρω στο δεκάλεπτο άρχισε να παίρνει σταδιακά ρυθμό. Ο Αστέρας βγήκε στον αγωνιστικό χώρο του «Θ. Κολοκοτρώνης» επιλέγοντας να παίξει ποδόσφαιρο -κάτι που παραδοσιακά κάνει στο γήπεδό του- και όχι να κλειστεί στην άμυνά του περιμένοντας τον αντίπαλο.

Ταυτόχρονα, από τα πρώτα λεπτά φάνηκε η προβληματική λειτουργία του Ολυμπιακού στη μεσαία γραμμή, αφού αυτό το 4-4-2 που εναλλάσσει ο Γκαρσία με το κλασικό 4-2-3-1, αντιμετωπίζει πολλά ζητήματα. Μιραλάς και Ανσαριφάρντ ήταν αρκετά αποκομμένοι από τα χαφ, με τον Μάριν να κλείνεται σωστά από τον Παντελίδη στην αριστερή πτέρυγα επίθεσης των Πειραιωτών και τον Πάρντο επίσης να μην είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός σαν δεξί χαφ.

Από τη στιγμή δε που οι δύο κεντρικοί χαφ του Ολυμπιακού, Ρομαό και Ζιλέ δεν κατάφεραν να κυκλοφορήσουν τη μπάλα -κάτι που άλλωστε δεν είναι το δυνατό τους στοιχείο- λόγω της πολύ καλής πίεσης του Αστέρα, οι φιλοξενούμενοι έχασαν πλήρως τη μάχη της μεσαίας γραμμής, ενώ φυσικά ήταν εμφανής και η απουσία του Φορτούνη από την ενδεκάδα. Κάπως έτσι, το πρώτο ημίχρονο άνηκε -με εξαίρεση ένα δεκάλεπτο- στην ομάδα του Σάββα Πεντελίδη, η οποία δημιούργησε τις περισσότερες φάσεις, όμως είτε αστόχησε, είτε είδε τον Προτό να λέει «όχι» με τις επεμβάσεις του.

Πρώτες απειλές και 1-0 από… αέρος

Ως προς την εξέλιξη του αγώνα, πρώτη φάση στο ματς ήταν το σουτ άουτ του Τόνσο στο 9′ λίγο άουτ, ενώ ένα λεπτό μετά ο Πάρντο εκμεταλλεύθηκε λάθος του Γιαννούλη και έκανε την κοντινή προβολή, όμως ο Αθανασιάδης έσωσε. Από εκεί και πέρα, στο επόμενο 20λεπτο του πρώτου μέρους ο Αστέρας είχε τον πλήρη έλεγχο του αγώνα και κατάφερε να πάρει κεφάλι στο σκορ. Στο 13′ ο Προτό έδιωξε ξανά την κεφαλιά του Τόνσο, αυτή του Μανιά αντίθετα πέρασε άουτ λίγο μετά, όμως τελικά στο 21′ οι γηπεδούχοι βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα του Βέλγου γκολκίπερ.

Μετά από εκτέλεση φάουλ του Τσιλιανίδη, ο Ιγκλέσιας νίκησε Ένγκελς και Σισέ (οι οποίοι για πρώτη φορά φέτος είχαν τόσα πολλά προβλήματα στο ψηλό παιχνίδι) και έστειλε τη μπάλα στη γωνία του Προτό. Αυτό ήταν το πρώτο γκολ που δέχθηκαν οι πρωταθλητές μετά από 7 ματς σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Ένα ακόμη δίλεπτο μετά, στο 23′, ο Αστέρας είχε ακόμη μια ευκαιρία μετά από λάθος του Ρομαό, όμως ο Προτό απέκρουσε το σουτ του Μανιά.

Προτό και Ζαχαριάδης τον κράτησαν όρθιο, ο Ανσαριφάρντ έδωσε λύση

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να ισορροπήσει σταδιακά το ματς γύρω στο μισάωρο, με τον Μιραλάς να έχει δύο εξαιρετικές εκτελέσεις φάουλ στο δίλεπτο 29′-31′ απειλώντας τον Αθανασιάδη με το 1-1. Η πρώτη πέρασε ελάχιστα άουτ, ενώ το δεύτερο, μακρινό και από πλάγια θέση σουτ, σταμάτησε στο οριζόντιο του Αστέρα μετά και από επέμβαση του γκολκίπερ του. Στις δύο αυτές φάσεις, οι γηπεδούχοι «απάντησαν» με τα σουτ των Ιγκλέσιας (άουτ) στο 32′ και Μανιά (κόντρα σε Ένγκελς) στο 37′.

Τελικά, οι «ερυθρόλευκοι» ευτύχησαν να ισοφαρίσουν κόντρα στη ροή του αγώνα, όταν μετά από ένα άτσαλο μαρκάρισμα του Τριανταφυλλόπουλου στον Ανσαριφάρντ μέσα στην περιοχή, ο διαιτητής έδειξε σωστά το σημείο του πέναλτι και ο Ιρανός το εκτέλεσε εύστοχα στο 39′. Τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου πλέον ήταν το σουτ του Μουνάφο εντός περιοχής μετά από νέο λάθος του Ρομαό, το οποίο επίσης έσωσε εντυπωσιακά ο Προτό. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως με τη συμπλήρωση των 45′ ο Ντιόγκο Φιγκέιρας θα έπρεπε να αποβληθεί με απευθείας κόκκινη για εκτός φάσης κλωτσιά σε αντίπαλο, όμως ο Ζαχαριάδης του έδειξε την κίτρινη.

«Ερυθρόλευκη» πίεση χωρίς ουσία

Στην επανάληψη πια, ο Αστέρας Τρίπολης μπήκε ξανά δυνατά στον αγωνιστικό χώρο, όμως η αισθητά βελτιωμένη αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού και το γεγονός ότι η είσοδος του Φορτούνη αντί του Μάριν επέτρεψε στους «ερυθρόλευκους» να κρατήσουν πιο εύκολα τη μπάλα στα πόδια τους, άρχισε σταδιακά να «γέρνει» την εικόνα του ματς προς τους φιλοξενούμενους.

Η πρώτη ευκαιρία της επανάληψης άνηκε στον Ολυμπιακό και ήταν η φάση του 53′ όταν ο Σισέ αρχικά δεν κατάφερε να πιάσει την κεφαλιά από καλή θέση, ενώ στην εξέλιξη της φάσης, ο Αθανασιάδης σταμάτησε τόσο τη σέντρα-σουτ του Φορτούνη, όσο και αυτό του Μιραλάς από το ύψος της περιοχής. Επόμενες δύο καλές στιγμές ήταν για τον Αστέρα, με το σουτ του Μουνάφο άουτ στο 63′ και το κακό σουτ του Τόνσο υπό καλές προϋποθέσεις στο 67′.

Από το 70′ και μετά ο Ολυμπιακός πίεσε για το 1-2, έχοντας πάρει και πνοή από την είσοδο του Οτζίτζα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Βέλγος είχε ένα καλό σουτ στο 71′ που όμως κόντραρε στον Ιγκλέσιας, ενώ στην εξέλιξη ο Αθανασιάδης απέκρουσε το πολύ δυνατό σουτ του Ζιλέ μέσα από την περιοχή, κρατώντας το 1-1. Αρκετά μέτρα άουτ κατέληξε αντίθετα το σουτ του Σισέ στο 74′ και στο 81′ ο Κούτρης χάνει μεγάλη ευκαιρία με ένα δυνατό σουτ-άουτ μέσα από την περιοχή μετά από φάση διαρκείας. Τίποτα δεν άλλαξε ως το φινάλε παρά την πίεση των Πειραιωτών αφού η άμυνα του Αστέρα ανταποκρίθηκε όποτε χρειάστηκε. Μετά το αποτέλεσμα αυτό, ο Ολυμπιακός πέφτει στη 2η θέση της βαθμολογίας.

Το ταμείο του αγώνα

Παρά το γεγονός ότι έπεσε από την κορυφή της βαθμολογίας, η εικόνα και η εξέλιξη του αγώνα με το τελικό 1-1 σίγουρα αφήνει περισσότερο ικανοποιημένο τον Ολυμπιακό, ο οποίος σίγουρα δεν δικαιούταν τίποτα περισσότερο από το ματς αυτό. Ο Αστέρας έκανε ένα μεγάλο ματς -παραδοσιακά κόντρα στους «μεγάλους»- και αν δεν ήταν ο Προτό ή τα λάθος σφυρίγματα του Ζαχαριάδη θα μπορούσε να είχε πάρει κάτι περισσότερο.

Αυτοί που έκριναν το ματς

Μουνάφο και Ιγκλέσιας έκαναν σπουδαίο ματς στη μεσαία γραμμή, κατατροπώνοντας τους χαφ του Ολυμπιακού και χαρίζοντας στην ομάδα τους τη «μάχη» του κέντρου. Ο δεύτερος μάλιστα σκόραρε και το γκολ της ομάδας του. Μεγάλες αποκρούσεις έκαναν και οι δύο τερματοφύλακες, Αθανασιάδης και Προτό.

Ο χειρότερος του αγώνα

Πολύ λίγα πράγματα γενικά από τον Ολυμπιακό, με τον Αλεξί Ρομαό όμως να κάνει πιθανότατα το χειρότερό του ματς στον Ολυμπιακό.

Ο έλεγχος των διαιτητών

Στα πρώτα 44 λεπτά, ο Ζαχαριάδης είχε μια ακριβοδίκαιη διαιτησία με ένα σωστό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού, ωστόσο από το 45ο λεπτό και την χαρισμένη κόκκινη κάρτα στον Φιγκέιρας, όλα άλλαξαν. Ο ρέφερι του συνδέσμου Μακεδονίας έπαθε… Σπάθα και αφού πρώτα επέτρεψε στον Ολυμπιακό να παραμείνει με 11 στο γήπεδο, αρνήθηκε να δώσει πέναλτι υπέρ του Αστέρα στο μαρκάρισμα του Σισέ στον Μανιά, με τον Σενεγαλέζο επίσης να έχει ήδη μια κίτρινη κάρτα εις βάρος του. Χαρακτηριστικό της εικόνας του αγώνα όσο περνούσε η ώρα στην επανάληψη ήταν ότι σε ματς με μοιρασμένη κατοχή μπάλας ο Αστέρας είχε 10+ φάουλ εις βάρος του, συνήθως γύρω από την περιοχή του Αθανασιάδη.

Πως ξεκίνησαν

Σχήμα 4-2-3-1 επέλεξε για τον Αστέρα ο Σάββας Παντελίδης. Ο Αθανασιάδης ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια, αριστερό μπακ ήταν ο Γιαννούλης, δεξί ο Κώτσιρας και στόπερ οι Τριανταφυλλόπουλος και Σελίν. Ιγκλέσιας – Μουνάφο ήταν το δίδυμο των αμυντικών χαφ, επιτελικός ο Τόνσο, αριστερά στην επίθεση βρέθηκε ο Κυριακόπουλος, δεξιά ο Τσιλιανίδης και στην «κορυφή» ο Μανιάς.

Επιστροφή στο 4-4-2 για τον Όσκαρ Γκαρσία και τον Ολυμπιακό σε αυτό το ματς, με τον Ισπανό τεχνικό να κατεβάζει στο τέρμα τον Προτό, Φιγκέιρας δεξιά, Κούτρη αριστερά στην άμυνα και κεντρικούς αμυντικούς τους Ένγκελς – Σισέ. Στα αμυντικά ξεκίνησαν οι Ρομαό και Ζιλέ, αριστερό χαφ ήταν ο Μάριν, δεξί ο Πάρντο με τους Μιραλάς και Ανσαριφάρντ δίδυμο στην επίθεση.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Αστέρας Τρίπολης (Σάββας Παντελίδης): Αθανασιάδης, Κώτσιρας, Σελίν, Τριανταφυλλόπουλος, Γιαννούλης, Ιγκλέσιας, Μουνάφο, Κυριακόπουλος (74′ Ντουντού), Τσιλιανίδης (64′ Ισνάλδο), Τόνσο, Μανιάς (84′ Καλτσάς).
Ολυμπιακός (Όσκαρ Γκαρσία): Προτό, Φιγκέιρας, Ένγκελς, Σισέ (85′ Τζούρτζεβιτς), Κούτρης, Ρομαό, Ζιλέ, Πάρντο (70′ Οτζίτζα), Μάριν (46′ Φορτούνης), Μιραλάς, Ανσαριφάρντ.
Διαιτητής: Πραξιτέλης Ζαχαριάδης (Μακεδονίας)
Βοηθοί: Χρήστος Ακρίβος (Αθηνών), Κωνσταντίνος Νικολαΐδης (Μακεδονίας)
Τέταρτος: Ιωάννης Νεοφυτιάδης (Κορινθίας)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ