Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σύσκεψη υπό τον Τσίπρα στο Μαξίμου – Κοτζιάς ενημερώνει για Σκοπιανό

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για το Σκοπιανό αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να ενημερώνει για όλα τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται μέχρι στιγμής σε αυτό το νέο γύρο συνομιλιών. Στόχος όλων των μερών είναι να επιλυθεί το ονοματολογικό εντός των επόμενων μηνών προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της Συνόδου που πραγματοποιείται τον προσεχή Ιούλιο.

Ο Ειδικός Διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς έχει συγκαλέσει συνάντηση με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη στις 19 Ιανουαρίου. Εκεί αναμένεται να καταγραφεί το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει οι συζητήσεις ενώ εκτιμάται πως είναι πιθανό να κατατεθούν και προτάσεις για την ονομασία των Σκοπίων.

Υπενθυμίζεται πως η γραμμή που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση κινείται στη γραμμή της κυβέρνησης Καραμανλή του 2007 για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes (έναντι όλων).

Ωστόσο, η τοποθέτηση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου υπέρ της μη χρήσης του όρου «Μακεδονία» έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για διγλωσσία και μη ενιαία στάση σε ένα εθνικό θέμα.

Πάντως από την κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι ότι δεν ο υπουργός Άμυνας δεν είναι διατεθειμένος να πυροδοτήσει κρίση για το ζήτημα αυτό, και επισημαίνουν ότι όπως ο ίδιος είπε, υπό όρους μπορεί να αλλάξει τη στάση του.

Αυτό επισήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντας ότι «η τοποθέτηση του κ. Καμμένου σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την εξεύρεση μίας λύσης καθώς τήρησε μια πολύ υπεύθυνη στάση, λέγοντας το εξής, ότι παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μία κυβερνητική, πολιτική κρίση, αλλά αντιθέτως θέτει ως όρο, ακριβώς αυτό που σας έλεγα εγώ προηγουμένως, την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος».

topontiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ