Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σκοπιανό: Η λύση που προωθεί η κυβέρνηση

Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου «Μακεδονία» έναντι όλων είναι η λύση που προωθεί η κυβέρνηση για το όνομα των Σκοπίων, με τη σύμφωνη γνώμη του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Εφόσον οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο καταλήξουν σε συμφωνία, τότε η κυβέρνηση θα φέρει τη διακρατική συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή, αφού προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους ενημερώσει, ζητώντας τη συναίνεσή τους.

Αυτά είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα δύο βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν από τη χθεσινή, τρίωρη, διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου για το Σκοπιανό. Για το Μαξίμου, ούτως ή άλλως, η στάση Καμμένου από την αρχή δεν ήταν πρόβλημα, ενώ και στους ΑΝΕΛ επικρατεί η φράση Παπαχριστόπουλου «σιγά μην πέσει η κυβέρνηση για το Σκοπιανό».

Έχοντας βέβαιη την αποδοχή Καμμένου και εκτιμώντας ότι ΚΚΕ και Δημοκρατική Συμπαράταξη θα υπερψηφίσουν μία συμφωνία με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, στο παρασκήνιο η κυβέρνηση δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς, για να προκαλέσει και να αναδείξει εσωτερικό πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Με στοχευμένες διαρροές για διαφωνία «καραμανλικών» – «μητσοτακικών» εντός της ΝΔ, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση πηγαίνει στη διαπραγμάτευση με τη θέση της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007.

Με στοχευμένες διαρροές περί πρόθεσης βορειοελλαδιτών βουλευτών της ΝΔ να δημιουργήσουν το δικό τους κόμμα, στα δεξιά της ΝΔ, αν η συμφωνία περιέχει τον όρο «Μακεδονία» για το νέο όνομα των Σκοπίων.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ακόμα ότι εφόσον ο κ. Καμμένος ενταχθεί στην κυβερνητική γραμμή για το Σκοπιανό, τότε θα συμφωνήσουν και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ και η κυβερνητική πλειοψηφία δε θα έχει ρωγμές, όπως υπολογίζει η αντιπολίτευση.

Από την άλλη πλευρά, από το κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν φωνές που θεωρούν υπερβολή τη διαμόρφωση κλίματος αισιοδοξίας και άμεσων εξελίξεων, σημειώνοντας ότι το κλίμα αυτό δε συμβαδίζει με την διπλωματική πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα εκφράζουν φόβους ότι με δεδομένη την πίεση των ΗΠΑ για την εξεύρεση λύσης και το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ να πιέζει τα Σκόπια και όχι την Αθήνα, η εικόνα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση δεν είναι καλή για τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Στις 17 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια στις 17 Ιανουαρίου, και στις 19 του μήνα στη Νέα Υόρκη είναι προγραμματισμένες οι πρώτες συναντήσεις των εκπροσώπων Ελλάδας και Σκοπίων , υπό τον ΟΗΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ